Adana'da kurtuluş coşkusu yaşandı

Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü törenlerle kutlandı.

İstasyon Meydanı'ndaki merasim Vali İlhan Atış, 6. Kolordu ve Garnizon

Adana'da kurtuluş coşkusu yaşandı
Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü törenlerle kutlandı.

İstasyon Meydanı'ndaki merasim Vali İlhan Atış, 6. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın halkın bayramını selamlamasıyla başladı.

Halkın fazla ilgi göstermediği ve askeri erkânın oturduğu protokol bölümünde bazı koltukların boş kaldığı gözlenen programda Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde okunan İstiklal Marşı ile bayrak göndere çekildi.

Günün anlamını belirten konuşmayı yapan Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 1922 yılından beri kutlanan "5 Ocak Kurtuluş Bayramı'nın" Adana'nın ön önemli günü olduğunu söyledi.

1. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı toprakları paylaşılırken, Çukurova'yı da Fransızların işgal ettiğini hatırlatan Aldırmaz, "Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 31 Ekim 1918'de Yıldırım Orduları Başkomutanlığına getirilince, Adana eşrafı, Mustafa Kemal Paşayı Şakirpaşa'daki bağ evinde ziyaret etti. Halk, 'Paşam malımız ve canımızla emrinizdeyiz. Topraklarımızı düşmana çiğnetmeyelim. Bize silah verin savaşalım.'demişlerdi. Mustafa Kemal Paşa, Adana'da kaldığı 10 gün boyunca Şakirpaşa bağ evi ile Muradiye Otelinde toplantılar ve çalışmalar yaparak, 'Kurtuluş'un ilk adımlarını atmıştır." dedi.

Adanalıların birlikteliği, cesareti ve vatan sevgilerinden çok etkilenen Mustafa Kemal'in 15 Mart 1923'de yeniden Adana'ya geldiğini belirten Aldırmaz, Atatürk'ün "Efendiler, bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da doğmuştur" diyerek, Kurtuluş Savaşı'nda Adana'nın önemini vurguladığını ifade etti.

Öğrencilerin şiir okuduğu törende Pozantı Kaymakamlığı'ndan teslim alınan "Atatürk'ün Mücahitlerden Adana'ya" isimli bayrak, bisikletli sporcular tarafından Başkan Zihni Aldırmaz'a teslim edildi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği üyeleri, asker, polis, esnaf ve öğrencilerin tören geçişiyle son bulan kutlamalara AK Parti Adana milletvekilleri Vahit Kirişçi, Necdet Ünüvar, Ali Küçükaydın, MHP milletvekileri Yılmaz Tankut, Kürşat Atılgan, Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun ile diğer askeri ve mülkü erkân katıldı.

Tören sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Vali İlhan Atış, güzel bir kutlama yapıldığını söyledi. Bu tür etkinliklerin bir daha bu günlere düşmemek için düzenlendiğini vurgulayan Atış, "Adanalılar 5 Ocak'ı güzel bir şekilde kutladı. Ben de çok memnun oldum." şeklinde konuştu.

Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise MHP'den istifası ile ilgili soruyu, "Burası yeri değil" diyerek cevapsız bıraktı.