Harik Tarihe Karışıyor
Bitlis'in yöresel ayakkabısı olan 'Harik'in son ustası olan Haydar Yılmaz, 13 yıllık mesleğini maddi sıkıntılarından dolayı bırakmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Yılmaz, "13 yıldır bu mesleği icra edip yıllardır tek başıma mücadelesini veriyorum. Yanımda onlarca kursiyer yetişti ancak şuan hiçbiri bu mesleği yapmak istemiyor. Ben 13 yıldır hiç kimseden doğru dürüst bir destek almadım. Benim Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Devlet Sanatçısı kimliğim bile var. Ama maalesef bu kimlikte işe yaramıyor" dedi.
Meslek hayatı boyunca birçok festivalde Bitlis'i temsil ettiğini de dile getiren Yılmaz, "Birçok festivale gittim. Elimden geldiği kadar Bitlis'i en iyi şekilde temsil ettim. Ama bazı zaman festivallere giderken kendi paramla gidiyordum. Ben dilencilik yapmıyorum, kimsenin herhangi bir yardımını da istemiyorum. Sadece verilmesi gereken desteği istiyorum. Gerek Bitlisliler gerekse yetkililer ne bana ne de el sanatımıza sahip çıkmıyorlar. Ben bu mesleği bıraktığım zaman Harik diye bir şey kalmamış olacak ve tamamıyla bitmiş olacak" dedi.
İçinde bulunduğu Hatibiye Medresesi'nin rutubetli olduğunu da vurgulayan Yılmaz, bu yüzden Harik yapımında kullandığı malzemelerin yüzde 70'inin çürüyüp kullanılmaz hale geldiğini söyleyerek, "Ben eskiden Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan İhlasiye Medresesi'nde bu işi yapıyordum. Ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü beni oradan çıkardı. Şuan Hatibiye Medresesi'nde ekmek paramı çıkarmaya çalışıyorum. Ama burada o kadar çok rutubet var ki hem ben hasta oluyorum hem de malzememin çoğu çürüyor" ifadelerini kullandı.
