Mısır'da hükümet resmen devrildi

Mübarek, Sivil Havacılık Bakanı ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Şefik'i yeni başbakan olarak atadı.

Mısır'da hükümet resmen devrildi
İsyanın 5'inci gününde yüzlerce kişi, başkent Kahire'nin ana meydanında toplandı. Göstericiler, Mısır Devlet Başkanı Mübarek'in istifası yönünde sloganlar attı.

Göstericilerin İçişleri Bakanlığı'nı basmak istemesi üzerine önce polis ve göstericiler, daha sonra da ordu birlikleri ile polis arasında çatışma çıktı.

Polis ve ordu birlikleri arasındaki çatışmanın göstericileri korumak isteyen ordu birliklerinin İçişleri Bakanlığı'na girmek istemesi üzerine çıktığı belirtildi.

Çok sayıda yaralı olduğu belirtilirken, TRT'nin Mısır muhabiri Amr Temmen çatışmada ölenlerin olabileceğini söyledi.

El Cezire televizyonu ise, polisin 3 protestocuyu öldürdüğünü duyurdu.

Göstericiler Mısır televizyonuna yürüyor

Başkentteki Tahrir meydanında toplanan göstericiler Mısır televizyonuna doğru yürüyüşe geçti. Göstericilerin, İçişleri Bakanlığı önünde çıkan çatışmada ölen bir göstericinin cenazesini de taşıdığı belirtildi.

Bu arada, şehir merkezinden ve Kahire Üniversitesi'nin bulunduğu bölgeden gökyüzüne siyah duman tabakası yükseldi.

Cezaevlerinde isyan

El Cezire televizyonu cezaevlerinde çıkan isyanlarda da 7 kişinin öldüğünü bildirdi.

Mısır Müzesi de yağmadan nasibini aldı

Gösteriler sırasında ünlü Mısır Müzesi'ne giren yağmacıların, firavunlar döneminden kalma iki mumyaya zarar verdiği bildirildi.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Zahi Havas, "Bu sabah müzeye geldiğimde dün gece bazı kişilerin müzeyi yağlamaya çalıştığını görünce çok üzüldüm" dedi.

Mısır ordusunun piramitleri turistlerin ziyaretlerine kapadığı açıklandı.

Öte yandan Kahire'nin Giza bölgesinde, göstericilerin ve yağmacıların bir şeker fabrikasıyla aynı bölgede bulunan birkaç ufak tekstil atölyesini ateşe verdikleri bildirildi. Yağmacıların da Mısrı Cecide bölgesinde bazı kuyumculara girerek, altın, gümüş, elmas gibi mücevherleri çaldıkları belirtildi.

Çatışmalar Sina'ya da sıçradı

Sokak protestolarının durmadığı ülkede çatışmalar Sina Yarımadası'na da sıçradı.

Gazze Şeridi'nin Mısır tarafında Mısır asker ve polisleri ile bölgede yaşayan Bedeviler arasında çıkan çatışmalarda en az 12 kişinin hayatını kaybettiği, 25 kişinin yaralandığı bildirildi.

Ölenlerden çoğunun Mısır polisi olduğu belirtiliyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI TANIMADILAR

Mısır ordusunun ilan ettiği sokağa çıkma yasağının başlamasına rağmen binlerce kişi sokaklardan çekilmedi. Ordunun sokağa çıkma yasağını ihlal edenlerin "tehlikede olacağı" yönündeki açıklamasına karşın, birçok kişinin zırhlı askeri araçların konuşlandırıldığı Kahire'nin merkezinde kalabalık oluşturduğu belirtildi.

İskenderiye kentinde de göstericilerin sokaklarda olduğu kaydedildi. İskenderiye'den bir görgü tanığı Reuters'a yaptığı açıklamada, "Sokağa çıkma yasağı varmış gibi görünmüyor. Yanımda yürüyen binlerce kişiyi görebiliyorum" dedi.

VE DİĞER GELİŞMELER...

* İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman devlet başkan yardımcısı oldu.

* Mısır'da bankalar ve borsa, ilk iş günü olan pazar günü kapalı olacak.

* Eski Sivil Havacılık Bakanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmed Şefik, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi.

* Libya lideri Muammer Kaddafi, ülkedeki durumla ilgili bilgi almak üzere Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i telefonla aradı. Görüşmeyle ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi.

* Muhalif lider Muhammed El Baradey, devlet başkanı yardımcısı ve başbakan atanmasının yeterli olmadığını söyledi. El Baradey, "Bu sadece kişilerin değiştirilmesi, biz ise rejim değişiminden söz ediyoruz" dedi.

* Mısır'daki olaylara paralel olarak, İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan Mısır vatandaşları bu ülkenin Londra Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

* Mısır'daki Türklerin tahliyesine yarın başlanacağı bildirildi.

* İngiltere, Fransa ve Almanya, Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'e, silahsız protestoculara karşı şiddetten kaçınması, adil ve serbest seçimler için koşulları oluşturma yönünde çaba göstermesi çağrısında bulundu.

ABD CEPHESİNİN AÇIKLAMASI TWITTER'DAN GELDİ...

Uzun yıllar boyunca Mübarek'in büyük destekçisi olan Washington cephesinden de son açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı sözcüsü P.J. Crowley, Mısır hükümetinin önce "desteyi karıştırıp, sonra da değişime karşı çıkamayacağını" söyledi.

Crowley, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yayımladığı mesajında, "Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in reform vaadeden sözlerinin eyleme dökülmesi gerektiğini" de belirtti.

OBAMA TOPLANTI YAPTI...

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, bugün öğleden sonra Başkan Yardımcısı Joe Biden ve üst düzey danışmanlarıyla Mısır konusunda bir toplantı yaptı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, "Obama, Mısır'da şiddete muhalefet ve itidal çağrısına; evrensel hakları desteklemeye ve geniş siyasi reformlar konusunda somut adımlar atılmasına odaklandığımızı tekrar etti" denildi.

MISIR'DAKİ İSYANIN GÜNLÜĞÜ...

Hükümet devrildi, Mübarek reform sözü verdi

Devlet televizyonu, kabinenin günlerce süren protesto gösterilerinin ardından resmen istifa ettiğini duyurdu.

Göstericilerin istifasını istediği Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ise yeni hükümetin yarın kurulacağını açıkladı, reform vaat etti.

Mübarek, "Size sadece bir Cumhurbaşkanı olarak değil, bir Mısırlı olarak sesleniyorum. Reformlardan dönüş yok. Daha çok demokrasi ve reformlar için çalışmaya devam edeceğim. İşsizliği azaltmak için çalışacağız. Düşünce özgürlüğüne izin vereceğiz. Yaşanan olaylar Mısırlıları korkuttu. Bu korkunun büyümesine ve geleceğimize zarar vermesine müsaade edemem" dedi.

İnternete hala girilemiyor

Ülke genelinde dün saat 11.00 itibariyle kesilen cep telefonu bağlantısı bugün açıldı.

İnternet bağlantısıysa bazı kentlerde açılmasına karşın ülke genelinde halen erişim sorunları yaşanıyor.

İSYANIN TANIKLARI GELDİ

Gösterilerde dün 38 kişi öldü

Sağlık Bakanlığı'ndan yetkililer dün 38, gösterilerin başladığı salı gününden bu yana 48 kişinin öldüğünü belirtti.

Yetkililer, dün Kahire'de 12, Giza'da 1, Port Said liman kentinde 3, İskenderiye'de 8, Süveyş'te 12 ve Mansura'da 2 kişinin öldüğünü açıkladı. Son iki günde ölenlerden 10'unun polis olduğu bildirildi.

Yaklaşık 500'ü polis olmak üzere dün 2 bine yakın kişinin yaralandığı, salıdan bu yana yaralananların sayısının ise 2 bin 500 olduğu belirtildi.