THY müşterileri Bolu'nun kızılcık tarhanasını çok beğendi
Türk Hava Yolları (THY)'nın dış hatlardaki 'free shop'larda satmaya başladığı Bolu'nun kızılcık tarhanası çok beğenildi. Özellikle soğuk algınlığına i
Ev hanımlarının kurduğu dernekte üretilen kızılcık tarhanasını satın almaya başlayan THY, müşterilerine tarhana yetiştiremiyor. THY, Bolu'dan her hafta bir parti kızılcık tarhanası sipariş ediyor.
Bolu'da 15 ev hanımı, belediyenin katkılarıyla yaklaşık 2 yıl önce 'Bolu Elişi Hatıraları Derneği'ni (BEHDER) kurdu. Hanımlar, dernek çatısı altında Bolu'ya özgü elişi ürünlerinin yanı sıra yemekler de yapıyor. Dernek Başkanı Güler Burkucu, kızılcığın dağlardan toplandığını belirterek, tarhanaya dönüşümünü şöyle anlatıyor: "Kızılcıkları kurutup yıkadıktan sonra elekten geçirerek süzüyoruz. Un, tuz ve kendi aromasıyla beraber yoğuruyoruz. Bir gün beklettikten sonra kurutmak için seriyoruz. Altını, üstünü kuruttuğumuz kızılcıkları tekrar elekten geçiriyoruz. Sonra tekrar kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra çorba yapımı için hazır hale geliyor."
Burkucu, kızılcık tarhanasının özellikle soğuk algınlığına iyi geldiğini belirterek, bir söylentiyi de şöyle aktarıyor: "Rivayete göre Lokman Hekim, Bolu'ya gelmiş. Kızılcık tarhanasını görünce 'burada doktora gerek yok' demiş ve geriye dönmüş." Burkucu, kızılcık tarhanası için patent başvurusu yapacaklarını dile getirdi.
Burkucu, Türk Hava Yolları'nın da kızılcık tarhanası satın almaya başladığını belirterek, "Türk Hava Yolları ile her konuda anlaştık. İlk partilerimizi gönderdik. Çok beğenildi. Tarhananın yanında erişte ve keş gönderiyoruz. Ancak tarhanaya olan talep çok fazla. Haftalık istediler biz de gönderiyoruz." diye konuştu. Burkucu, İstanbul'da katıldıkları bir fuarda tarhanaya yurt dışından da talep geldiğini aktardı. Burkucu, şunları kaydetti: "Cezayir ve Lübnan'dan talep geldi. Cezayir'den gelen talepte bizden hemen bir TIR dolusu tarhana istendi. Ancak biz elde üretiyoruz, fabrikasyon değiliz. Dolayısıyla taleplerini karşılayamadık."
KIZILCIK, NORMAL TARHANADAN FARKLI
Kızılcık tarhanası, araştırma konusu da oldu. Bolu'da 4 yıl önce yapılan Türkiye 9. Gıda Kongresi'nde, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Ahmet Faik Koca, İlkay Koca, Münir Anıl ve Bülent Karadeniz, kızılcık tarhanasıyla ilgili bir araştırma sundu. Araştırmada, üretim metodu ve hammadde bakımından geleneksel tarhanaya göre oldukça farklılık gösteren kızılcık tarhanalarının fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapıldığı kaydedildi. Sonuç bölümünde şu ifadeler yer aldı: "Diğer tarhanalardan gerek üretimi gerekse bileşimi oldukça farklı olan kızılcık tarhanası, son yıllarda üzerinde çok çalışılan antosiyanin ve liflerce zengin. Aynı zamanda, bu ürünün tanınması ve standardize edilmesi pazarda ürün çeşitliliğinin artırılması açısından önemli olacak."