Engelsiz Spor 'Bocce'

Bay-Bayan tüm bireylerin yapabildiği sosyal ve sportif anlamda, yorulmadan, sporla rehabilitasyon özelliği olan 'Bocce' Nazilli'de engellilerle buluştu.

Engelsiz Spor 'Bocce'
Nazilli İlköğretim ve İş Okulu zihinsel engelli öğrencileri'ne 'Bocce' sporunu öğreten Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi ve 1. kademe Bocce Antrenörü Ayşe Çetinelli, zihinsel engelli öğrencilerle çalıştığının farkına bile varamadığına dikkat çekerek, Engelsiz Spor 'Bocce' de Türkiye dereceleri çıkartabileceklerini ifade etti. Bocce ve öğrenciler hakkında açıklamalar yapan Çetinelli; "Bocce, bir spor dalı. Bu sporun kökeninin Anadolu'ya dayandığı ve M.Ö. 5000 yıllarında oynandığı tahmin edilmektedir. İlk çıktığı yıllarda cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan oyun, günümüzde tamamen yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılmış toplarla oynanmaktadır. Bugünkü şekliyle, ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve "Bocce" adını da Romalılardan almıştır. En eski spor dallarından birisi olarak kabul edilmektedir. Türkiye Bocce ile 1991 yılında tanışmış, 2005 yılında Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu'nun kurulmasıyla bilinen spor kimliğine kavuşmuştur. Oyundaki amaç, attığınız veya yuvarladığınız toplarınızın hedef topa yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir" dedi.
YENİ BİR SPOR OLDUĞU İÇİN DEZAVANTAJLAR YAŞIYORUZ
Konuşmasını sürdüren Ayşe Çetinelli; "Bu sporu İstanbul Bağcılarda öğrendim. Şuanda 1. kademe Bocce antrenörüyüm. İlk kez bu işi de burada gönüllü olarak yapıyorum. Özel çocuklardan çok memnunum, gayet istekliler. Bu yeni bir spor olduğu için, kendim de biraz zorlanıyorum ama onların hevesiyle, heyecanıyla eğleniyoruz. Bir şeyler öğretmek beni çok mutlu ediyor özellikle onların başarılı olduğunu görmek daha çok mutlu ediyor. Özellikle bana destek veren Okul Müdürümüz ve Okul İdarecilerine çok teşekkür ediyorum. Ellerinden gelen desteği veriyorlar ama 'Bocce' yeni bir spor olduğu için dezavantajlar yaşıyoruz. Biraz şartlar elvermediği için, malzeme sıkıntısı çekiyoruz. Bu oyunun özel sahaları var ama biz imkanlarımız ölçüsünde burada kumdan saha yapmaya çalıştık. Ama taktik ve teknik olarak saha nedeniyle biraz zorlanıyoruz. Yinede bu imkanlarda çok iyi şeyler başarıyoruz. Türkiye'de her spor dalında imkansızlıklar var. Bu bir gerçek, ama biz imkansızlıklar içinde güzel bir şeyler başarmak için çalışıyoruz. Eğer malzeme ve saha desteği olursa çocuklarımızın dereceler yapacağı inancındayım. Bu işin başında ön yargılıydım. Bu sporu ilk kez öğretiyorum ve engellilerle çalışacaktım. Ama çalışmaya başlayınca çok mutlu oldum. Normal çocuklardan farkları yok. Biraz daha fazla ilgi ve anlatma ile normal çocuklardan daha başarılı oldukları sonucunu aldım. Çok şaşırdım. Bence eğitilirlerse ve gerekli imkanlar sağlanırsa çok iyi bir yere gelirler. Bocce sporu bir voleybola, basketbola göre engelliler için çok kolay bir oyun. Çünkü onların çocukken oynadıkları misket oyununa benzediği için daha kolay hareketlik bakımından çok aktif bir oyun değil, durarak daha kısıtlı bir oyun. Ama algı olarak olsun, hem de öğretmek açısından olsun, onların el kol koordinasyonu olarak daha basite indirgenmiş diye düşünüyorum. Diğer antrenör arkadaşlarımla da görüştüğümde bu oyunun engelliler çok rahat verilen bir spor olduğu için Bocce oyununu engellilere veriyorlar. Bocce oyunu atletizm gibi kendi içinde değişik branşlardan oluşuyor. Petank, altın nokta ve geleneksel oyun gibi branşları var. Benim burada şartlardan dolayı gösterdiğim oyunun ismi geleneksel oyun. Kumda oynanan ve petank topu ile oynanan bir oyun" dedi.