Düzce Üniversite Hastanesi'de ilk kez kalp pili ameliyatı gerçekleştirildi
Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde bölgede bir ilk kez kalp pili ameliyatı gerçekleştirildi.
Hastanenin Kardiyoloji Anabilim Dal
Hastanenin Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda yapılan biventriküler kalp pili ameliyatı ile ileri derecede kalp yetmezliği olan hastalar hayata tutunuyor.
Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda içlerinde Sakarya, Bolu, Karabük, Zonguldak, Bilecik, Bartın gibi bölge illerinin olduğu hastanelerde yapılamayan ve ileri kalp yetmezliği hastalar üzerinde uygulanan biventriküler kalp pili ameliyatı ilk kez yapıldı. Dünyada 2000 yılından bu yana uygulanan fakat bölgede ilk kez Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda yapılan ameliyata Doç.Dr. Hakan Özhan, Yrd. Doç.Dr. İsmail Erden, Yrd. Doç.Dr. Yasin Türker, Yrd. Doç.Dr. Serkan Bulur ile Kocaeli Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Vural ve Doç. Dr. Ayşen Ağaçdiken Ağır katıldı.
Yapılan operasyon hakkında bilgiler veren Yrd. Doç.Dr. Serkan Bulur, bölgede ilk kez yapılan bu ameliyatın teknik olarak zor olduğuna dikkat çekerek ''Bu uygulama Dünya'da 2000 yılından beri yapılıyor. Bölgede ilk kez bizim hastanemizde 2 hasta üzerinde sağlıklı bir biçimde uygulandı. Bu kalp pili ileri kalp yetmezliği olan hastalarda uygulanıyor. Bu operasyonla hastalarda kalp büyümesi gerilemekte, kalbin kasılması artırılmaktadır. Bu hastaların en önemli şikayeti olan nefes darlığı ve vücutta su toplaması şikayetleri azalıyor. Ayrıca kalp yetmezliği olan uygun hastaların ömürleri uzamış oluyor. Bu hastalarda işlem koroner anjiyo laboratuvarında gerçekleştiriliyor. Hasta uyutulmadan lokal anestezi eşliğinde köprücük kemiğinin altında 3 ya da 4 santimetrelik kesikle yapılıyor. Bu kesiden kalp pilinin kabloları toplardamar vasıtası ile kalbin 3 odacığına yerleştiriliyor. Açılan kesiğe ise 35 gramlık kalp pili koyuluyor. Daha sonra kesi dikiliyor ve dışarından bakıldığında çok zayıf hastalar haricinde iz belli olmuyor. İşlem süresi yaklaşık 1 ile 1,5 saat süren ameliyat sonrası hasta yaklaşık 2 günde taburcu ediliyor.'' dedi.
Yrd. Doç.Dr. İsmail Erden ise bu ameliyatın her hastada yapılamadığına dikkat çekerek, ''Özellikle ileri derece kalp yetmezliği olan hastalar üzerinde bu uygulama yapılıyor. Bu dönemde kalp nakli oldukça zor oluyor çünkü bağış oranı çok düşük. Bu ameliyat biraz olsun hastaları rahatlatıyor. Fakat ameliyat bütün kalp yetmezliği olan hastalarda uygulanmıyor. Bunun uygun olup olmadığını anlamak için hastaların kalp doktorlarına başvurması gerekiyor.'' şeklinde bilgi verdi.
Ameliyat edilen Ramiz İlhan, şu anda nefes alma konusunda rahatladığını ifade ederek, "Daha önce, solunum, yürüme hatta konuşmada bile zorluk çekiyordum. Fakat ameliyat sonrası bütünü ile rahatladım. Benim ameliyatımı yapan doktorlarıma çok teşekkür ediyorum. Beni yeniden hayata bağladılar. Şu anda çocuk gibiyim." şeklinde mutluluğunu dile getirdi.