Btso'dan Enflasyon Açıklaması

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, yüzde 8 civarında açıklanması beklenen yüksek büyüme oranına rağmen enflasyonun yüzde 6

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, yüzde 8 civarında açıklanması beklenen yüksek büyüme oranına rağmen enflasyonun yüzde 6.4 ile resmi tahminlerin bile altında kalmasının, 2010 yılının son sürprizi olduğunu söyledi. Sönmez, yüksek büyümeye rağmen hedeften düşük gerçekleşen enflasyonun, ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası'nın elini rahatlatacağını belirtti.
2009 yılını yüzde 6.53'le tamamlayan tüketici fiyatları enflasyonunun 2010 yılı boyunca yüzde 7.2-10.1 aralığında gezindiğini belirten Celal Sönmez, bu yüksek seyirde büyük etkisi olan işlenmemiş gıda fiyatlarının, aralık ayında tam tersi bir eğilimle fiyatları düşürdüğünü söyledi. Sönmez, "Yılın ilk üç çeyreğinde gıda fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisi yüzde 4.2 idi. Ancak son çeyrekte gıda grubunda fiyatlar Merkez Bankası'nın öngörüsünden bile daha hızlı düştü. Gıda ve alkolsüz içecek grubunda Aralık ayında yaşanan yüzde 2.66'lık düşüş, tam bir sürpriz oldu. Sonuçta 2010 yılını, 2009'un da altında bir seviyede tamamladık" dedi.
TÜFE'deki gerilemeye rağmen üretim girdilerindeki fiyat artışını ifade eden ÜFE'de 2010 yılında ciddi bir artış olduğunu vurgulayan Celal Sönmez, "2009 yılını yüzde 5.93 yükselişle tamamlayan üretici fiyatları endeksi, 2010 yılı sonunda yüzde 8.87 arttı. Bu durum, dış talep zayıflığı ve ithalat baskısı nedeniyle maliyet artışlarını fiyatlarına yeterince yansıtamayan yerli üreticilerin karlılıklarının biraz daha düşmesi anlamına geliyor" diye konuştu.
Türkiye'de enflasyonun, yüzde 2.6 olan dünya ortalamasından ve yüzde 1.6 olan Euro bölgesi ortalamasından hala yüksek olduğunu, ancak gelişmekte olan ülkeler kategorisinde ortalamaya yaklaştığını belirten Celal Sönmez, bu veriler ışığında hükümetin 2011 yılı için öngördüğü yüzde 5.5'lik enflasyon hedefinin güçlendiğinin altını çizdi.
Celal Sönmez, "Çekirdek enflasyondaki gelişmeler, yüzde 5 olan orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrediyor. Hükümet alkol, tütün vs. gibi ürünlerde yeni vergi artışı olmayacağını taahhüt etti. Kurlarda ve dış pazarlarda olağanüstü bir değişiklik beklentisi yok. Dolayısıyla gelecek dönemde enflasyon hedefinin önündeki tek ve en önemli tehdit, artan enerji ve emtia fiyatları görünüyor" dedi. (MŞ)