Bakanlar Kurulu'ndan polislere müjde

Polise kısa dönem askerlik hakkı tanıyan tasarı kabinede imzaya açıldı. Tasarıya göre akademi mezunu 3 hafta, diğerleri 6 ay askerlik yapacak.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, polislerin daha kısa süreli askerlik yapmasını sağlayacak kanun tasarısının imzaya açıldığını söyledi. Çiçek, akademi mezunlarının 3 hafta, polis meslek yüksekokulu mezunlarının da 6 ay askerlik yapacağını kaydetti.

içek 'Polisler kısa süreli askerlik yapacaklar. Akademi mezunları 3 hafta, polis meslek yüksek okulu mezunları ise 6 ay askerlik yapacak. Terhis edildikten sonra 7 yılını doldurmadan herhangi bir nedenle emniyetten ayrılan personel Genel Müdürler tarafından uyarılarak askerlik hizmeti tamamlanacaktır.

Bugün imzaya açtığıız diğer bir kanun tasarısı 12 Eylül'de yapılan referandum ile bir çok değişiklik yapılması gerekiyor. Bu değişiklikler çerçevesinde 9 tanesi ayrı geri kalanlarının da paket halinde uyum yasası olarak gönderilecektir.

Türkiye'nin belli bir süre içerisinde Avrupa konularından istifadesi söz konusu. AB bünyesinde bir hibe söz konusu bundan da Türkiye istifade edecektir ki bunun için yasal düzenleme gerekmektedir. Bunun için mekanizmanın süratli yapılması lazım. Bunu çok kısa süre içerisinde hazırlayıp TBMM'ye göndereceğiz. Bu çerçevede AB ilişkilerini görüşmüş olduk.

SORULAR

Sözleşmeli Er Modeli'nin taslağı Başbakanlık'a gönderilmişti. Bugün bu konu görüşüldü mü?

Bir iki noktada olgunlaşması gerekiyor evet görüştük bugün. Kısa bir süre içerisinde tüm çalışmalar yapıldıktan sonra tekrar görüşülecektir.

Şuan askerliğini yapan polisler bundan istifade edecek mi?

Kanunlar yayınlandığı anda yürürlüğe girer. Kanun çıktığı takdirde tabii ki onlar da bundan istifade etmiş olacaklardır. Bunun içinde Anayasa Değişikliği içindeki uyumu gerçekleştiriyoruz hem Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu ve ortada kalan iptal kararını da değerlendirmiş olduk.

Meclis'e ne zaman sevk edilecek?

Bugün imzaya açtık. Önemli bir konudur inanıyoruz ki Parlamento da gerekenleri hemen yerine getirir. 21 Gün askerlik yaptıktan sonra kendi görevine dönmüş olacak. Şimdi süreler daha uzun bu dönemler kısalacak. Şu anda 15 ve 12 ay yapıyorlar. Bunu kısaltıyoruz.

YAŞ'ta terfi ettirilmeyenler için hükümetin bir tasarrufu olacak mı?

Bu dava neticelenmiş değil. Bu konuda da benim bir açıklama yapmam doğru değildir. Türkiye'de hangi işin ne zaman yapılacağı defaatle bellidir. Onun için bu konuda açıklama yapmayacağım.