'İsrail Mısır'da yaşananlardan çok korktu'

Londra merkezli, Arapça yayımlanan El Kudüs El Arabi gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni ve Arap dünyasını yakından tanıyan bir isim olan Abdülbari Atwan, İsrail'in Mısır'da yaşananlardan çok korktuğunu söyledi.

'İsrail Mısır'da yaşananlardan çok korktu'
"Mısır son 32 yıldır İsrail ile barış içinde yaşıyordu" diyen Atwan, "Ama artık bu durum değişecek hatta bana göre her şey değişecek. Mısırlılar iki ülke arasındaki barış anlaşmasından hiç memnun değil. Dolayısıyla İsrail bundan sonra Mısır’da şu andaki hükümetin benzerini hiçbir şekilde bulamayacak" dedi.

Radikal'den Aslı Tekinay'a Mısır'Da yaşananları ve bundan sonra beklenen gelişmeleri yorumlayan Atwan’a göre fakirlik, işsizlik ve baskı altında ezilen Mısır halkı artık eskiyi geride bırakmaya kararlı. Mısır’da yaşanacak her türlü gelişme de ABD’den İsrail’e, Suudi Arabistan’dan Ürdün’e pek çok ülke için belirleyici olacak. Atwan’ın Mısır saptamaları şöyle:

MISIR ARAPLAR'IN KALBİ

Mısır’da olanlar Tunus’ta olanlardan tamamen farklı. Mısır Arap dünyasının kalbinde. Mısır’da gerçekleşecek herhangi bir değişim tüm bölgeye yansıyacaktır. Dolayısıyla eğer Mısır sosyalizmi seçerse Arap dünyasının çoğu sosyalist olur. Eğer Mısır Arap milliyetçiliğine kayarsa Arap dünyasında da bu eğilim yükselecektir.

FİL GİBİ: AĞIR AMA YIKICI

Mısır tıpkı bir fil gibidir: Çok ağır. Ama bu fil yürümeye başladığı zaman çok hızlı hareket eder ve önüne gelen her şeyi yerle bir eder. Şu anda böyle bir momentum var. Mısır bundan önce de bölgeye rehberlik etmiştir, bundan sonra da olacak benzerdir. Bu nedenle Mısır dikkat çeken bir ülkedir.

KORKU KÜLTÜRÜ BİTİYOR

Mısır’da şu anda yaşanan insanların bıkkınlığının yansımasıdır. Mısırlılar artık ‘korku kültürü’nden kurtuluyorlar. Rejimden, daha önceki korktukları kadar korkmuyorlar. 82 milyonluk ülkede bugün fakirlik sınırının altında yaşayan insan sayısı 40 milyon civarında. Üstelik Mısır nüfusu her yıl 1 milyon artıyor. Yolsuzluk da hız kesmiyor.

ABD İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Tunus ile benzeyen ya da ortak diyebileceğimiz tarafı genç, aç ve işsiz insanların sokağa dökülmesidir. Onun dışında Mısır çok daha büyük ve etkilidir. Bu nedenle de tüm dünya Mısır’da olan bitene kilitlendi. Mısır Amerikan dış politikası için çok önemli bir ülkedir zira ABD’nin modern Arap ülkesi kavramının lideridir. Modern bir Arap ülkesi olarak tanımlanan Tunus düştü, Mısır ise düşmek üzere. Eğer Mısır düşerse Suudi Arabistan da Ürdün de bundan ciddi şekilde etkilenir.

MÜBAREK'İN GÜNLERİ SAYILI

Bence Hüsnü Mübarek’in günleri zaten sayılı. Çok hasta, oldukça yaşlı, 83 yaşında ve ölüyor. Dolayısıyla sokakta yükselen isyana karşı direnecek gücü ya da isteği olacağını düşünmüyorum. İsyan bu şekilde devam ederse Mübarek kısa bir süre içinde ülkeyi terk eder. Mübarek ailesinin bugün ana hedefi ülkeyi sağ salim terk etmektir.

ORDU GARDİYAN OLUR

Mısır’da düzenli bir muhalefet yok. Tek muhalefet partisi yasal olmayan Müslüman Kardeşler. Dolayısıyla Mısır’da yaşananlarda bir lider var diyemeyiz. Mısır’da yaşanan Humeyni’siz, Mandela’sız bir devrim. Bu nedenle, bundan sonra ordu ülkenin gardiyanı olacak. Geçiş hükümeti gibi ortalık sakinleşene kadar geçici çözümler bulunacak. Ama ana rol ordunun olacak.