Eroğlu: Cenevre‘de Umut Ettiğimiz Olmadı

LEFKOŞA (A.A) - 27.01.2011 – KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının sergilediği uzlaşmaz tutum nedeniyle Cenevre‘deki üçlü Kıbrıs görüşmesinde düşündüklerinin ve umut ettiklerinin olmadığını ifade ederek, ‘‘Önümüzü Cenevre toplant

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmek üzere gittiği Cenevre‘den bu akşam Türk Hava Yolları (THY) uçağı ile KKTC‘ye döndü.

Eroğlu, Ercan Havaalanı‘nda basına yaptığı açıklamada, Genel Sekreter‘in daveti ile Cenevre‘de Kıbrıs konusunda üçlü zirveye katıldığını ifade ederek, ‘‘Bu zirvede, düşündüğümüzün, umut ettiğimizin gerçekleşmediğini söylemek mecburiyetindeyim‘‘ dedi.

New York zirvesinin ardından, Cenevre zirvesinde önlerini görecek sonuçlar almak ve mart ortasında yapılacak toplantıda da sonuç alma noktasına gelmeyi düşündüklerini dile getiren Eroğlu, Hristofyas‘ın görüşmeye pratik bir planla gelmediğini, aklında olanın ‘görüşmeleri uzatabildiği kadar uzatmak‘ olduğunu kaydetti.

Gelecek yıl Rum tarafının AB dönem başkanı olacağını ve 2013 şubatında da başkanlık seçimi yapılacağı konusunda BM Genel Sekreteri‘ni uyardığını aktaran Eroğlu, BM Genel Sekreteri‘nin isteği üzerine, Cenevre‘ye pratik planla gittiklerini, Rum lider Hristofyas‘ın ise pratik plan getirmediğini, Hristofyas‘ın zamana oynadığını, takvim ve hakemlik istemediğini söyledi.

Müzakerelerde Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığında yeni öneri sunduklarında, ‘‘BM parametrelerinin dışına çıkıldı‘‘ diye eleştirildiklerini anımsatan Eroğlu, Cenevre görüşmesinde Genel Sekreter‘in, ‘‘olaylar BM parametreleri içinde devam ediyor, BM parametreleri dışına çıkılmış olsaydı ben zaten burada olmazdım‘‘ dediğini aktararak, ‘‘bunun en iyi cevap olduğunu‘‘ söyledi.

‘Eroğlu, ‘Biz, önümüzü Cenevre toplantısında da göremediğimizi söyleyebiliriz‘‘ dedi.

-MART YERİNE ‘‘EN ERKEN‘‘-

Görüşmede, Genel Sekreter‘in şubatta daha esaslı bir plan hazırlayacağını ve martın ikinci yarısında taraflarla yeniden biraraya gelmeyi düşündüğünü söylediğini ve Hristofyas‘ın marta itiraz ettiğini kaydeden Eroğlu, basın açıklaması sırasında ise Rum tarafının itirazı üzerine, mart yerine ‘‘en erken‘‘ ifadesinin kullanıldığını belirtti. Eroğlu, marta itiraz edenin ‘‘en eken‘‘ ifadesine itiraz etmediğini belirtti

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu görüşlerin Genel Sekreter tarafından memnuniyetle ve olumlu karşılandığının altını çizdi.

Eroğlu, nisanda Kıbrıs Rum kesiminde seçim takviminin başlayacağını, seçim ortamında yapılacak böyle bir toplantının faydalı olmayacağı, görüşmenin martta yapılması konusunda BM‘yi uyardığını belirterek, marttaki görüşmede Genel Sekreter‘in kendi durumunu belirlemekle karşı karşı kalacağını söyledi.

Genel Sekreter‘in şubatta hazırlayacağı raporun kendileri için önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, marttaki üçüncü üçlü görüşmeyi merakla beklediklerini kaydetti.

-‘‘BİR DEĞİL İKİ ADIM ÖNDEYİZ‘‘-

Kaynak: AA