Belgeselin galası yapıldı

Kültür A.Ş tarafından hazırlanan,'Dersaadet'in Giriş Kapısı: Topkapı' belgeselinin galası Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde yapıldı.

Belgeselin genel yayın yönetmeni ve Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan, İstanbul'un isimlerinden olan Dersaadet'in, 'Mutluluk Kapısı' anlamına geldiğini, dolayısıyla İstanbul'un mutluluk kapısı olduğunu belirterek, 'Dersaadet, insanların huzur bulduğu, eşsiz bir mekandır, Topkapı'sız bir Dersaadet ise düşünülemez' dedi.

Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u genç yaşta, eşsiz savaş taktikleriyle fethettiğini anlatan Bayhan, Fatih'in sadece İstanbul'u fethetmekle kalmayıp aynı zamanda şiir gibi bir şehir bıraktığını dile getirdi.
Bayhan, Fatih Sultan Mehmet'in, 'Hüner, bir şehri yaşanılır kılmaktır, orada yaşayanları mutlu kılmaktır' sözüne işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

'Şehri yaşanılır kılmak adına, daha önce belediye başkanlığı yapmış Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a gelenlerin, İstanbul ile tanıştığı yer olan Topkapı'yı, İstanbul'a yakışır bir mekan olarak tesis ettirdi. Güneyinde Yenikapı Mevlevihanesi, kuzeyinde Takkeci İbrahim Çavuş ve Türk Dünyası Kültür Mahallesi, ortasında ise dünyanın ilk ve tek tam panoramik müzesi olan Panorama 1453'ü yaptırdı, restorasyonlarını tamamlattı ve burayı muhteşem bir kültür parkına dönüştürdü. Şehrin yaşanılır kılınması amacıyla elinden gelen her şeyi yaptı.

Türkiye, kültür açısından artık en üst ligte ve bundan sonra birincilikleri alması lazım. CNN'in anketinde dünyanın en güçlü lideri olan Başbakanımız, dünyanın en iyi belediyelerinin bulunduğu grubun başkanı seçilen belediye başkanımız var. Bu durumda, Kültür A.Ş'nin Avrupa Kültür Ödülünü alması da abartılmamalı. İstanbul'a azıcık da olsa faydamız oluyorsa, bize miras bırakan ecdadımıza karşı mahcup olmamış oluruz.'

-BELGESEL-

Bir savaş alanının kültür parkına dönüşümünün hikayesi 'Dersaadet'in Giriş Kapısı:Topkapı' belgeseli, Topkapı'nın tarihi değişimini gözler önüne seriyor.
Nevzat Özkaya'nın senaryosunu yazıp yönettiği belgeselde Topkapı, Fatih'in İstanbul'a girdiği bin yılın Konstantinopolis'ine, yeni kimliğini, misyonunu takdim ettiği yer olarak gösteriliyor.
Türklerin, fetih sırasında şehre ilk girdiği yer olan Topkapı'nın tarihi önemi özetlenirken, bölgede bulunan ve bazıları İstanbul'un sembolleri haline gelmiş tarihi eserler, kültürel ve mimari özellikleriyle birlikte tanıtılıyor.
Topkapı belgeselinde, Prof. Uğur Derman, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Semavi Eyice ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan'ın, Topkapı'nın tarihî seyrine dair görüşlerine de yer veriliyor.