Tunus ve Mısır kaynıyor

Sokak gösterilerinin iktidarı devirdiği Tunus'un ardından isyan ateşinin sıçradığı Mısır'da Hüsnü Mübarek iktidarı aleyhine protestolar yasağa ve uyarılara rağmen devam ediyor.

Tunus ve Mısır'da olaylar dinmek bilmiyor, Tunuslular yeni hükümet devrilene kadar gösterilere devam kararı alırken Mısır'da da olaylar biteceğe benzemiyor. 

Mısır'da Hüsnü Mübarek iktidarı aleyhine protestolar yasağa ve uyarılara rağmen devam ediyor.

İki gündür süren ve en az dört kişinin ölümüyle sonuçlanan gösteriler dün gece de sürdü. Göstericiler yetkililerin uyarılarına rağmen başkent Kahire ve Süveyş sokaklarını gece de terk etmedi. Protesto gösterileri bugün de devam ediyor.

Kahire İnsan Hakları Grubu'ndan Avukat Halid Ali, ülke genelinde üçüncü gününe giren gösterilerde polisin bin kişiyi gözaltına aldığını belirtti.

Kahire'deki televizyon ve ajansların bürolarına bir açıklama gönderen Ali, önceki gün ve dünkü gösterilerde gözaltına alınanların sayısının bin olduğunu iddia etti. BBC'ye göre yaklaşık 700 kişi gözaltına alındı. Mısır'da İngilizce yayımlanan yarı resmi The Egyptian Gazette ise gözaltına alınanların sayısını, bir güvenlik görevlisine dayanarak 500 olarak okuyucularına duyurdu.

Mısır'da Arapça yayımlanan Mısri El Cedide gazetesine açıklamada bulunan Mısır Gazeteciler Sendikası üyesi Cemal Fehmi, gösterileri takip eden 26 gazetecinin polis tarafından gözaltına alındığını bildirdi. Mısır İçişleri Bakanlığı ise bu iddiayı, Mısır Enformasyon Bakanlığı aracılığı ile yayımladığı bir açıklama ile yalanladı.

Ateş Mısır'a sıçradı haberini okumak için tıklayın

Fotoğraflar için tıklayın

fotoğraflar için tıklayın

Öte yandan Kuzey Sina bölgesinde gösteri yapan Bedeviler ile polis çatıştı. Yarı resmi El Ahram gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, gösteri yapan Bedeviler'den bazılarını polisin gözaltına almasından dolayı yakınları, taş ve sopalar ile polis merkezini bastı. Polisin havaya ateş açarak karakolun çevresindeki Bedevi ailelerini dağıttığı belirtilirken bölgede tansiyonun yüksek olduğu kaydedildi.

Göstericiler, Tunus'ta Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'yi ülkeden kaçıran eylemlerden ilham alıyor. AFP'ye konuşan bir gösterici, "Başladık ve durmayacağız" derken, Başkent Kahire'de çevik kuvvet polisi, binlerce göstericiye gözyaşartıcı gazla müdahale etti, ülkenin doğusunda Süveyş kentinde göstericiler kamuya ait bir binayı ateşe verdi. Göstericiler, Kahire'de şiddet olaylarının sorumlusunun polis olduğunu söylüyor.

Mısır İçişleri Bakanlığı gösterilere yasak getirmişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada yürüyüş ve toplantılara izin verilmeyeceği, katılanların tutuklanacağı belirtildi. Ancak protestocuların Kahire sokaklarındaki yerlerini yeniden almaya başladığı bildiriliyor.

BAN'DAN MISIR'A İTİDAL ÇAĞRISI
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, hükümet karşıtı gösteriler sebebiyle Mısır'a itidal çağrısında bulunduğu bildirildi.

BM Sözcüsü Martin Nesirky, konuyla ilgili sorular üzerine yaptığı açıklamada, BM'nin Mısır'daki gösterileri ve gerilimi yakından takip ettiğini belirterek, ''Genel Sekreter, Mısır'daki durumun daha fazla şiddete neden olmaması için tüm ilgili tarafları önlem almaya, herkesi itidal içinde davranmaya ve Mısır'daki yetkilileri de halkın meşru endişelerine yanıt vermeye çağırmaktadır'' dedi.

Sözcü Nesirky, BM'nin Mısır'daki ve bölgedeki durumu izlemeye devam edeceğini ve her an yardıma hazır olduğunu belirtti.