Malatya Obeziteye Karşı Savaşacak

Malatya Valiliği ve Sağlık İl Müdürlüğü, okullar ve lokantalardan başlayarak obezite ile mücadele edecek.

Bu amaç için, İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde ve tüm kurumlardan temsilcilerin olduğu bir komisyon kuruldu.

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Erol Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obeziteyle mücadele kapsamında Malatya Valiliği Hıfzıssıhha Kurulu Başkanlığı‘nın aldığı karar çerçevesinde, sağlık il müdürlüğü başta olmak üzere, tarım il müdürlüğü, milli eğitim il müdürlüğü, gençlik ve spor il müdürlüğü çalışanlarının ve İnönü Üniversitesi‘nden 3 hekimin görev aldığı bir kurul oluşturulduğunu söyledi.

Oluşturulan bu kurulun Malatya‘da obeziteye karşı ciddi bir mücadele çalışması yapacağını dile getiren Özkan, obezitenin sadece Malatya için değil tüm ülke için önem taşıdığını ifade etti.

Özkan, şunları anlattı:

‘‘Başlattığımız bu çalışmayla amacımız, insanlarımıza daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı sunmak ve bu bilinci oluşturmak. Esasen Amerika‘nın ya da Avrupa‘nın sıkıntısı olarak algılanan obezite hastalığı son yıllarda Türkiye‘de de oldukça artmakta. Bu mücadele sadece Malatya‘da değil 81 ilde Bakanlığımız tarafından başlatıldı. Eylem planı çerçevesinde, yaş durumuna bakılmaksızın, şişman grubuna giren herkes için halkı bilgilendirme eğitimleri düzenleyip işbirliği içinde olduğumuz kurumlar aracılığıyla, hareketli yaşamı destekleyecek fiziksel aktiviteyi halka sunabileceğimiz güvenli ortamlar oluşturacağız.‘‘

-LOKANTALARDA DİYET MENÜSÜ OLUŞTURULACAK-

Obeziteyle mücadele kapsamında, yıl içinde önemli çalışmalara yer vereceklerini söyleyen Özkan, işe okullardan ve lokantalardan başlayacaklarını kaydetti.

Özkan, şunları belirtti:

‘‘Beslenme anne karnından başlar ve ölene kadar devam eder. Fazla ve dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam obeziteyi doğurur. Obeziteyi etkileyen diğer önemli faktörler de uyku bozuklukları, stres, genetik ve hormonal etkenlerdir. Ancak en önemlisi beslenmedir. Kentimizde şişman grubuna giren kişileri, aile hekimlerimiz tarafında tespit edeceğiz. Hekimlerimiz tarafından belli bir şablona göre tespit eden obezite hastalarımız, gerekli diyetisyen ya da kuruma yönlendirilecek. Artık çocuk yaşlarda başlayan obezite hastalığı için üzerinde duracağımız öncelikli yer ise okul kantinlerimiz olacak. Bu kapsamda kantin işletmecilerimize eğitimler verilecek.‘‘

Kentteki lokantalarda diyet menüsü bulunmadığına dikkati çeken Özkan, sağlık il müdürlüğü dahilinde, lokantacılar odasıyla yapacakları görüşmeler kapsamında, diyabetli hastalar için diyet menüsü oluşturacaklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA