2 yıl aradan sonra Türkiye Davos'a katıldı

Devlet ve hükümet başkanları, politikacılar ve dünyanın önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı 5 gün sürecek 41. Davos zirveside en çok konuşulacak konular belli oldu.

Devlet ve hükümet başkanları, politikacılar, dünyanın önde gelen şirketlerin üst düzey yöneticileri, ekonomistler, bilim adamları ve önde gelen medya kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı Dünya Ekonomik Forumu'nun 41. yıllık toplantıları İsviçre'nin Davos kasabasında başladı.

Dünyanın en önemli sorunlarının masaya yatırılacağı 5 gün sürecek zirvede son ekonomik finans krizinden çıkarılacak dersler, Euro Bölgesi'nde yaşanan kriz, Çin'in küresel ekonomideki rolü gibi konular ele alınacak. Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab'ın kürsüye çıkmasıyla başlayan 41. yıllık toplantılar Dünya Ekonomik Forumu 2011 Kristal Ödülü'nü alan dünyaca ünlü opera sanatçısı Jose Carreras ve müzisyen A. R. Rachman'ın konseriyle devam etti.

Forumun açılış konuşmasını ise Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev yaptı. Açılış konuşması öncesinde 2 gün önce 35 kişinin hayatını kaybettiği Moskova'daki Domodedovo havaalanında düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Konuşmasında teröre karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğine değinen Medvedev, "Bu ortak tehdide karşı başarımız dayanışma ve ortak tutuma bağlıdır" dedi.

Teröristlerin Davos ziyaretini iptal edeceğini düşündüklerini ancak yanlış hesap yaptıklarını söyleyen Medvedev, "Eylemlerinin Rusya'yı dize getireceğini umdular. Eylemlerinin bizi savunmaya geçireceğini umdular, Rusya'nın buraya gelemeyeceğini düşündüler. Ancak yanlış hesap yaptılar. Rusya kendi vatandaşlarına ve dünya toplumuna karşı olan sorumluluklarının farkındadır, bu yüzden bugün sizlere bu kürsüden hitap ediyorum" dedi.

Bu seneki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz temsil ediyor.
Kaynak: İHA