Şehit babası paşalara pet şişe attı

Dost mayınıyla 7 askerin şehit olduğu olayla ilgili Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada şehit babası, sanık paşalar Es ve Kaya'ya pet su şişesi fırlattı

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde “alarm-ikaz” amaçlı gömüldüğü iddia edilen mayınların patlaması sonucu 7 askerin şehit olmasına ilişkin Tuğgeneral Zeki Es’in tutuklu olduğu dava olaylı başladı. Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yapılan duruşmada şehit er Deniz Demirci’nin babası Halil Demirci, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğgeneral Zeki Es’e pet şişe fırlatarak “vatan hainleri” diye bağırdı. Duruşma sununda anne Raziye Demirci ise Tümgeneral Kaya’ya “Hiç mi yüzün kızarmadı, PKK’dan ne kadar para aldın?” diye seslendi.

OĞLUMU MAYINA SEN GÖNDERDİN

Hakkari 20. Komando Tugayı’na bağlı bir askeri aracın Çukurca’da 27 Mayıs 2009’da mayının üzerinden geçmesi sonucu meydana gelen patlamada 7 askerin şehit olmasına ilişkin davanın ilk duruşması dün yapıldı. Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yapılan duruşmada tutuklu sanıklar eski Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es ile eski Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya da hazır bulundu. Duruşmaya şehit ailelerinin sanık komutanlara yönelik tepkileri damga vurdu.

Şehit babası Halil Demirci sanıklar içeriye alındıktan sonra elindeki pet şişeyi, sanıkların bulunduğu bölüme atarak “Ben çocuğumu PKK ile savaşsın diye gönderdim, Allah aynı acıyı size de yaşatsın, vatan hainleri” diye bağırdı. Halil Demirci, askerlerin şehit düştüğü birliğin komutanlığını yapan Nurettin Altan’a dönerek “Oğlumu mayına sen yönlendirdin” dedi. Bunun üzerine duruşmada hazır bulunan askerler Demirci’nin ağzını kapatmaya çalıştılar. Mahkeme Başkanı, Demirci’yi dışarı çıkarttı.

‘PKK’DAN KAÇ PARA ALDIN’

Duruşmaya verilen arada ise anne Raziye Demirci, Tümgeneral Gürbüz Kaya’ya “Şu utanmadan sırtını dönene söylüyorum, yüzün kızarmadı mı? Kaç para aldın PKK’dan” diye bağırdı. Askerler araya girerek, şehit annesi Demirci’yi dinlenme odasına götürdü. Gürbüz Kaya ise Raziye Demirci’nin yanına giderek onu teselli etmeye çalıştı.

27 Mayıs 2009’da Uzman Çavuş Ziya Bener ile erler Özkan Dumlu, Cafer Çelik, Adil Yıldız, Kemal Özevin, Deniz Demirci ve Oğuz Kır şehit oldu. Askerlerin PKK mayınıyla şehit edildiği açıklandı. Ancak daha sonra mayınlar TSK malı çıktı.

‘Mayınla ilgili yalan açıklamalar yaptı’

Askeri savcılığın hazırladığı iddianamede 4 sanık askere ağır suçlamalar yöneltildi. İşte o suçlamalardan satır başları:

GÜRBÜZ KAYA: Mayınlarla ilgili üst komutanlığı bilgilendirmedi. Mayınların birliğe ait olmadığını açıkladı. Astını (Zeki Es) kurtarmak kastıyla hareket etti. Görevini kötüye kullandı.

ZEKİ ES: Hantepe’de PKK’nın döşediği mayının imha edilmemesi emri verdi. Buna rağmen, olayı soruşturan Hakan Alaçam’a söz konusu mayının imha edildiği yönünde gerçeğe aykırı bilgi verdi. Dere yatağına “alarm ikaz” adı altında mayın döşedi. Ancak buna ilişkin kroki hazırlamadı. 7 erin ölümüne sebebiyet verdi.

FATİH TALYAN ÇEKEN: Zeki Es’in kanunsuz emrini ikaz etmeden yerine getirerek mayını döşedi. Mayınlarla ilgili rapor düzenlemedi. Bilinçli taksirle birden fazla ölüme sebebiyet verdi.

NURETTİN ALTAN: Öndeki birliklere yetişmek için, birliğini mayının bulunduğu dereye sevk etti. Tedbirsizlik suçu işledi.

7 şehit var kahrolacak bişey yok

Ses kaydında Tuğgeneral Zeki Es, mayınları bizzat kendisinin yerleştirdiğini söylüyor ve Tümgeneral Gürbüz Kaya’ya “Komutanım sizi böyle sıkıntıya soktuğum için kahroluyorum” diyordu. Bunun üzerine Tümgeneral Kaya “Hiçbir sıkıntı yok bak hiçbir sıkıntı yok. Biz aynen planladığımızı uygularız. Hiç önemli değil. Kahrolacak bir şey yok” diyordu.

7 şehit gitti mayın temizliği yapıldı

Duruşmada askeri savcılığın hazırladığı iddianame okundu. İddianamede, dost mayınıyla ilgili ilk soruşturmanın, internete düşen ses kaydı sonrası başladığı ifade edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı emriyle 3 kişilik bir heyet tarafından yapılan incelemede mayının PKK tarafından döşendiği yönünde rapor hazırlandığı aktarıldı. 7 şehidin ardından Zeki Es’in talimatıyla dere yatağına mayınları döşeyen Fatih Taylan Çeken’in, geri kalan mayınları imha ettiği, bunun tanık ifadeleriyle sabit olduğu belirtildi. Buna rağmen, olay yeri inceleme heyetinin yerleştirilen mayın düzeneğini tespit edemediği ifade edildi.

Delil olan ses kayıtları silindi

Dost mayınrı iddianamesinde, bir skandala da yer verildi. İnternet ortamına düşen ve Gürbüz Kaya ile Zeki Es’e ait olduğu ileri sürülen GES Komutanlığı’nın yaptığı ses kayıtlarının silindiği ortaya çıktı. Askeri savcılığın iddianamesinde, GES Komutanlığı’ndaki anılan ses kayıtlarının “istihbarat toplama gayreti” çerçevesinde tutulduğu ve 3 ay sonra da imha edildiği belirtilerek, bu nedenle de skandalı ortaya çıkaran ses kayıtlarına da ulaşılamadığı vurgulandı. Bu nedenle internet ortamına düşen ses kayıtlarının delil olarak kabul edilemeyeceği belirtilen iddianamede, sanıkların samimi ikrarlarının olayı doğruladığının da altı çizildi.

Zeki Es’in tahliye talebi reddedildi

Tutuklu sanık Tuğgeneral Zeki Es, olayın üzerinden 20 ay geçtiğini, kendisinin yaklaşık 3 aydır tutuklu bulunduğunu, başka bir birliğe tayin edildiği için delilleri karartma şüphesinin olmadığını belirterek tahliye talebinde bulundu. Tahliye talebi mahkeme tarafından oy çokluğu ile reddedildi. Başkan Yüzbaşıoğlu’nun muhalefeti ile ret kararı 1’e karşı 2 oyla reddedildi. Mahkeme ret gerekçesinde ise “kuvvetli suç şüphesi” olarak ifade edildi.