Putin: "İntikam Kaçınılmaz"

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Moskova‘daki Domodedova Havaalanı‘nda dün düzenlenen terörist saldırının "intikamının alınmasının kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

Putin, Bakanlar Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, 35 kişinin öldüğü saldırının polis tarafından çözüleceğine dair kuşkusunun olmadığını belirterek, "Adice, zalim ve duygusuzca bir suç işlenmiştir. Çok sayıda kişi yaralanmış ve ölmüştür. Güvenlik güçleri açısından bu suçun çözüleceğine dair bir şüphem yok ve intikamının alınması da kaçınılmazdır. Hükümetin görevi de yaralılara ve hayatını kaybedenlerin yakınına gereken yardımı yapmaktır" dedi.

Davos ziyaretini patlama yüzünden iptal eden Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, iç istihbarattan sorumlu Federal Güvenlik Servisi‘nin (FSB) birim şefleriyle toplantısında yaptığı açıklamada, polise terörist saldırının arkasındaki kişileri bulma talimatı vererek, havaalanında teröristlerin sızmasına neden olan güvenlik açığının sorumlularının da işine son verileceği mesajını verdi.

Medvedev, havaalanındaki terörist saldırıyı düzenleyenleri bulup yargı önüne çıkarmak için gerekli her şeyin yapılması gerektiğini belirterek, "Bu eşkıyaların yuvaları ne kadar derine inşa edilmiş olursa olsun, mutlaka bulunup imha edilmeli. Bulundukları yerde imha edilmeliler" dedi.

Başkan Medvedev, havaalanlarında insanları ve bagajlarını toplu şekilde kontrol edebilecek bir sistem üzerinde çalışılması talimatı da verdi.

-"ÖLENLERİN 8‘İ YABANCI"-

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı yayımladığı listede ölen 8 yabancıdan ikisinin İngiliz, diğerlerinin de Alman, Bulgar, Kırgız, Tacik, Özbek ve Ukraynalı olduğunu belirterek, ölenlerden 16‘sının Rus olduğu ve geriye kalan 11 kişinin kimliğinin ise tespit edilemediğini kaydetti. Yaklaşık 180 yaralı arasında çok sayıda yabancı ülke vatandaşı da bulunuyor.

Adı açıklanmayan bir güvenlik yetkilisi Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, intihar eyleminin 30-40 yaş arasında bir erkek tarafından yapıldığını söylerken, diğer haber ajansları intihar eylemcisinin bir kadın ve bir erkek olduğunu, bazı kaynaklar da bir kadın tarafından yapıldığını belirtiyorlar.

Polis, dün geceden beri başkent Moskova‘daki metro ve tren istasyonlarının yanı sıra havaalanlarındaki güvenlik önlemini üst seviyeye çıkarmış durumda.

Kaynak: AA