El Cezire'den sarsıcı iddia

Basına sızan belgelere göre, Filistinliler bazı Yahudi yerleşim merkezlerini kabul etti.

Filistinli müzakerecilerin Doğu Kudüs'ün bir bölümü hariç tamamında inşa edilen Yahudi yerleşim merkezlerini kabullendikleri iddia edildi.

Basına sızan Orta Doğu görüşmelerine ilişkin yüzlerce belgenin El Cezire televizyonu ve Guardian tarafından yayımlanmaya başlandı.

Belgelerden biri, Filistinli müzakerecilerin bir aşamada Doğu Kudüs'ün bir bölümü hariç tamamında inşa edilen Yahudi yerleşim merkezlerini kabullendiklerini ortaya koyuyor.

Belgelere göre, daha önce Filistinlilerin müzakerelerde hiç gündeme getirmedikleri teklif, Filistinli yetkililer tarafından İsrail'e 2008 yılında yapılmış, ancak İsrail tarafından reddedilmiş. İsrail, ayrıca karşılığında da hiçbir şey vermemiş.

Mahmud Abbas: Kasıtlı karıştırılmış
Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail ve Filistin arasındaki barış müzakereleriyle ilgili olarak sızdırılan gizli belgelerin "kasıtlı olarak karıştırıldığını" ifade etti.

Abbas, Mısır'ın başkenti Kahire'de yaptığı açıklamada, belgelerin ortaya çıkmasına şaşırdığını, El Cezire'nin bu belgelere nereden ulaştığını bilmediğini belirterek, "Arap kardeşlerimizden bir şey saklamıyoruz. Kasıtlı olarak kafa karıştırılmak isteniyor" dedi.

Abbas, "dün Filistinlilerin diye gösterdikleri şeylerin aslında İsraillilere ait olduğunu", dolayısıyla yapılanın "kasıtlı" olduğunu belirterek, İsrail ile barış görüşmelerinin açık bir üslupla yapıldığına dikkat çekti.

Filistin ödün veriyor
Yine aynı belgelere göre, kutsal mekanlardan Mescid-i Aksa ve Kubbet-ü Sahra'yı da kapsayan Harem-üş-şerif'in statüsü konusunda da Filistin tarafı bazı ödünler veriyor.

Filistinli başmüzakereci Saeb Erkat, belgelerin gerçek olup olmadığının sorgulanması gerektiğini savundu.

El Cezire'de 16 bin gizli belge var
El Cezire'ye konuşan Erakat, Filistinlilerin gizleyecek bir şeyleri olmadığını ve belgelerin büyük bölümünün bir dolu yalandan ibaret olduğunu savundu.

Erakat, "Eğer bu ödünleri vermişsek gerçekten peki o zaman İsrail neden barış anlaşmasını imzalamadı" sorusunu da sordu.

El Cezire elinde elektronik posta mesajları, İsrail, Filistin ve Amerikalı yetkililerin toplantı tutanaklarına ilişkin 16 bin sayfa gizli belgenin bulunduğunu söylüyor.
Gelecek günlerde Guardian tarafından yayımlanacak olan belgeler arasında şunlar var:

- Filistinli müzakerecilerin, Filistinli mültecilerin geri dönmesi meselesi de dahil olmak üzere vermeyi önerdikleri gizli tavizlerin boyutu.

- İsrailli liderlerin nasıl bazı Arap vatandaşlarının yeni kurulacak Filistin devletine transferini istedikleri.
- İsrail güvenlik güçleriyle Filistin yönetimi arasındaki üstü kapalı işbirliğinin düzeyi.

- İngiliz istihbaratının Filistin topraklarındaki Hamas'ı bertaraf etmek için gizli bir plan hazırlanmasındaki merkezi rolü.

- Filistin yönetimi liderlerine, İsrail'in Gazze'ye 2008-09 saldırısı konusunda nasıl "tüyo" verildiği.

- Har Homa hariç tüm Doğu Kudüs yerleşimlerinin ilhakının yanısıra, Filistin Kurtuluş Örgütü liderlerinin gizlice Doğu Kudüs'teki Arap mahallesi Şeyh Cerrah'ın bazı bölgelerinin başka bir yerdeki toprakla mübadele edilmesini teklif ettikleri de belgelerde yer alıyor.

- Bunun yanısıra Filistin liderlerin, Eski Kent'teki Haramüşşerif'in yönetimini ortak bir komitenin almasını da teklif ettikleri belirtiliyor. Bu tekliflerin 2008-09'da ABD Başkanı George Bush'un Annapolis'teki konferansının arefesinde yapıldığı ve Filistinli başmüzakereci Saib Erekat tarafından, İsrail'e tarihte önerilen en büyük Kudüs'ün önerildiği şeklinde nitelendirildiği kaydediliyor.