Abd‘nin 736 Milyon Dolar Borcu Var Birleşmiş

ABD yönetiminin, Başkan Barack Obama‘nın isteğiyle BM‘ye daha önceki yıllarda ödenmemiş borçlarının büyük kısmını ödediği, ancak BM‘ye hala 736 milyon dolar borcu olduğu bildirildi.

BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, ABD‘nin BM‘ye olan borçlarıyla ilgili sorular üzerine, ABD‘nin 2010 yılı sonu itibariyle yaklaşık 1,2 milyar dolarlık birikmiş borçlarının büyük kısmını ödediğini, yeni yıldaki yükümlülükleriyle birlikte 736 milyon dolarlık borcu kaldığını açıkladı.

BM‘ye bu konuda soruların yöneltilmesinin nedenlerinden birinin, ABD Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçilerin, Obama yönetiminin BM‘ye borçlarını ödemesine karşı çıkmaları olduğu belirtiliyor. Temsilciler Meclisi‘nin Dışilişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen‘in son yaptığı açıklamada, BM‘ye sadece ‘‘ABD‘nin kendi tercih ettiği programlar ve ciddi reformlar‘‘ için para vermeyi kabul eden yeni bir yasa tasarısı hazırlayacaklarını söylediği kaydedildi.

BM‘ye en fazla katkıyı veren ülke olan ABD, BM‘nin barışı koruma operasyonları bütçesinin yaklaşık dörtte birini, normal bütçesinin ise dörtte birinden biraz azını finanse ediyor.

Bush döneminde ABD‘nin BM‘ye olan borçları, ödememesi nedeniyle birikmişti. Obama başa gelince, ABD, BM‘ye olan borçların büyük kısmını ödemeye başlamış, bundan sonra paranın düzenli ödeneceği garantisini de vermişti.

26.01.2011 07:24:23

Kaynak: AA