Ülkelerin enflasyonla mücadelesi başladı

Enflasyon korkusu artarken ABD kumarı tercih edecek.

Başta Asya olmak üzere gelişmekte olan ülkeler bol para dönemini terk ederek enflasyonla mücadeleye başladı. AB ise yaklaşan tehlikeyi her geçen gün biraz daha net hissediyor. ABD ise kazanç vaat eden daha riskli bir yol seçecek.

Geçen yılın ikinci yarısı itibarıyla başta Asya olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri etkisi altına alan enflasyon korkuları dünyaya yayılmaya başladı. Son dönemde Euro Bölgesi’nde enflasyonun yüzde 2.2’ye çıkması ardından İngiltere’de yüzde 3.7 ile son 8 ayın zirvesine yerleşmesi sorunun artık gelişmekte olan ülkelerle sınırlı olmadığının en önemli göstergesi oldu. Asya’da korkuların en yüksek olduğu Çin ve Güney Kore’de enflasyonla mücadele konusunda adımlar atılmaya başlandı bile. Benzer kararların AB genelinde de gelebileceği belirtiliyor. Ancak uzmanlar bu noktada ABD’ye dikkat çekerek Washington’un daha riskli bir yol seçebileceğine işaret ediyor.

BORÇ 14 TRİLYON $

Yapılan yorumlara göre Asya’nın dinamik ekonomilerinden başlamak üzere küresel ülkeler peş peşe enflasyonla mücadele konusunda kemer sıkma önlemleri duyururken ABD bol para politikasına devam edecek. Böylece kemer sıkıp bol para perdesini kapayan ülkelerin kurları dolar karşısında değer kazanırken ABD’nin küresel ihracat alanında avantajı daha da artacak. Ancak ABD’nin de bu stratejiyi uzun süre götürmeyeceği biliniyor. Devlet borcu 14 trilyon dolara yaklaşan ülkenin de sıfır faiz dönemini eninde sonunda kapayıp ufak ufak kemerleri sıkmaya başlaması gerekecek. Bu konuda da genel kanaat ilk faiz artışının 2012’nin ortaları itibarıyla olacağı yönünde.

ENDİŞELER DEĞİŞECEK

Bu hafta ABD Merkez Bankası’nın faiz toplantısı gerçekleşecek. Çarşamba günü yapılacak toplantıda faiz konusunda herhangi bir gelişme beklenmiyor. Ancak giderek artan enflasyon korkuluları ve bu konuya yönelik FED’in getireceği yorum merakla bekleniyor. FED Başkanı Ben Bernanke’nin de bundan sonra yapacağı tüm açıklamalarda da artık faiz kararlarından ziyade enflasyon konusunu biraz daha öne çıkarması beklenebilir.

OBAMA KONUŞACAK

ABD Başkanı Barack Obama yarın yapacağı ulusa sesleniş konuşmasında rekabeti artırarak yeni iş alanları yaratıp kamu borcunu azaltacaklarını açıklayacak.