İstanbul'da kritik nükleer zirve

İran ile dünya güçleri arasındaki nükleer pazarlık bugün İstanbul'da başlıyor. İki gün sürecek müzakereler öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün katılımcılara yemek verdi.


Tüm dünyanın yakından izlediği kritik zirve öncesi Türkiye ve Rusya'dan İran'a şeffaflık çağrısı geldi. Davutoğlu ile İstanbul'a çalışma ziyaretinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, nükleer enerjinin her ülke için bir hak olduğunu tekrarladı; ancak İran'ın şeffaf davranarak nükleer silah yapmayacağına ilişkin güvence vermesi gerektiğine işaret etti.

Tahran yönetimi bugün ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleriyle masaya oturuyor. Görüşmelerde İran'ı nükleer başmüzakerecisi Said Celili temsil ederken P5+1'in temsilcisi konumunda AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da masada yer alıyor. Davutoğlu dün Türkiye'nin yalnızca ev sahibi rolü bulunduğunu vurguladı. Türk heyeti masada yer almayacak; ancak talep gelmesi durumunda sürece dahil olmaya hazır. Ankara'nın bugün ve yarın taraflarla ayrı ayrı görüşmeler yapması bekleniyor. Bakan Davutoğlu dünkü açıklamasında İran'ın zenginleştirdiği uranyumun Türkiye vasıtasıyla takasını öngören Tahran Deklarasyonu'nun yeniden aktive edilmesi gibi muhtemel bir kararı Ankara'nın destekleyeceğini bildirdi. Tahran yönetimi de aynı deklarasyonun arkasında olduğunu dün kamuoyuna duyurdu.