Hizbullah liderleri kaçış bileti almış

Hizbullah liderlerinden Hacı İnan ile İlyas Kutluman'a ilişkin önemli detay! 102'lik tahliyeler sonrası yeniden gözaltına alınan ikilinin kaçış planı yaptığı öne sürüldü. Kutluman, 18 Ocak sabah 07.30 için Bingöl'e bilet almış.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesi uyarınca tahliye edildikten sonra önceki gün, başka bir soruşturmada yeniden gözaltına alınan Hizbullah liderlerinin firara hazırlandığı ortaya çıktı. Adli kontrol kapsamında imzaya gitmesi gereken askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'la İstanbul'daki patronu İlyas Kutluman'ın kaçış planı yaptığı belirlendi.

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Nöbetçi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin çıkarttığı yakalama kararı, İstanbul polisini harekete geçirdi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri önceki gece Sultangazi başta olmak üzere üç ilçede eş zamanlı baskın düzenledi.
Bingöl otobüsüne yer ayırttı

Hacı İnan, oğlu Seyfulislam ve örgütün sözde İstanbul sorumlusu İlyas Kutluman'ın da aralarında bulunduğu beş kişi gözaltına alındı. Aramalarda birçok doküman ve belgeye de el konuldu. Buna göre, Hacı İnan'la İlyas Kutluman'ın, tahliyeler sonrası kaçış planları yaptığı tespit edildi. Kutluman'ın 18 Ocak günü sabah 07.30'daki Bingöl otobüsüne yer ayırttığı ortaya çıktı.

İstihbari bilgilere göre Kutluman'ın ardından İnan da önce Bingöl'e sonra da yurtdışına kaçacaktı. Diyarbakır'dan tahliye olan 9 Hizbullah üyesinin ise Bingöl, Diyarbakır, Batman üzerinden Suriye ve İran'a kaçtıkları sanılıyor.
6'sı tutuklandı

Adana'daki Hizbullah operasyonunda gözaltına alınan 18 zanlıdan, aralarında örgütün Adana sorumlusu A.T.'nin de olduğu 6'sı tutuklandı. Diyarbakır'da ise 102. madde kapsamında tahliye olduktan sonra firar eden Seyhmus Kınay'ı arayan jandarma, oğlunu gözaltına aldı. Oğul Bayram Kınay'ın, 2009'da ''devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak'' suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve arandığı ortaya çıktı.
Atalay'ın açıklamaları

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, firardaki Hizbullahçıların yakalanması için kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Atalay, Hizbullah sanıklarının Suriye ya da İran'a kaçtıklarına dair iddialarla ilgili de ''Yurt dışına çıktıklarına ilişkin bir bilgi yok'' diye konuştu.
Eski hale dönülüyor

İmam hatip lisesi mezunlarına polislik yolunu açan düzenlemeye de değinen Atalay, şunları söyledi: ''Polis meslek yüksekokuluna girecek lise mezunlarına ilişkin yanlış yorumlar yapılıyor. 2001'den önce liseler arasında bir ayrım yok. 2001'de değişiklik yapılmış, lise sıralaması getirilmiş. Genel lise, erkek teknik lisesi, kız meslek lisesi gibi... Yasa teklifinde eski hale dönülüyor. Oradaki sıralama kaldırılıyor. Sadece imam hatip lisesi mezunları değil, diğer bazı liseler de kapsam dışında kalmıştı. Bu yeni teklif ayrımcılığı kaldırıyor.
'KCK', 'Jitem' ve 'Hizbullah'

Türkiye genelinde 2010 yılı içerisinde ağır ceza mahkemelerindeki yargılamalarda Diyarbakır'daki 3 özel yetkili ağır ceza mahkemesi, dosyayı karara bağlamada ilk 3 sırayı aldı. Edinilen bilgiye göre, ağır ceza mahkemelerinin yıl içerisinde yaptıkları yargılamaların sonuçları Ulusal Yargı Ağı Projesi'nde (UYAP) yayınlandı. 'Ağır Ceza Mahkemeleri 2010 İş Cetveli' adlı istatistikte Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi bin 287 dosyadan bin 25'ini karara bağlayarak, birinci oldu. Bin 298 dosyadan 966'sını karara bağlayan 5. Ağır Ceza Mahkemesi ikinci olurken, bin 317 dosyadan 800'ünü karara bağlayan 6. Ağır Ceza Mahkemesi de üçüncü oldu. Diyarbakır'da görülen davalar arasında, 'KCK', 'Jitem' ve 'Hizbullah' gibi önemli dosyalar yer alıyor.