Kurak geçen kış Yozgat çiftçisini endişelendiriyor

Kış aylarının ortasında olmasına rağmen kar ve yağmurun yağmaması, Yozgat çiftçisini endişelendiriyor. Çiftçiler kuraklığın hasat döneminde ürün kaybına neden olacağını belirtiyor.



Yozgat’ın Divanlı Köyünde çiftçilik yapan vatandaşlar, çok kurak bir kış mevsimi geçirdiklerini belirterek, kar yağmazsa yazın hasatta ürün kaybı ve su sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi. Rasim Lafçı (50) isimli çiftçi eskiden bu aylarda çok fazla karın yağdığını ve kardan dolayı dışarı çıkamadıklarını belirterek, “Çok değil 10-15 yıl öncesi bu aylarda kar olurdu. Ekinlerimizin üzerini yorgan gibi örter, don kesmesini önlerdi. Tabi kar yağması sularımızın da artmasına neden olur. Şu anda kar ve kış yok, sular az. Geçen yıl da az yağış oldu, fakat yine de bu ayda çok kar ve yağmur yağmıştı. Her geçen yıl bir önceki yılımızı arar olduk. İnşallah bir an önce kar yağar.” dedi.

Ahmet Ayar (72) bu yıla kadar böyle kurak bir kış mevsimi görmediğini ifade ederek, “Eskiden bugünlerde bir metrenin üzerinde kar yağardı. Sularımız bol olurdu, şimdi yağmıyor, don olursa ekinler kuruyabilir. Kar yağmazsa köylüler olarak kar duasına bile çıkabiliriz. Hasretle kar yağmasını bekliyor ve kar yağması için dua ediyoruz. Mevsim bu şekilde giderse yazın daha fazla kuraklık olabilir. Tarlalarımızdan ürün alamayız.” diye konuştu.

Abdurrahman Lafçı (57) ise aynı sıkıntıları dile getirerek şöyle dedi: “Eskiden bugünler kardan dolayı komşu komşuya gidemezdi. Şimdi ise bahar havası var. Eylül ve ekim aylarında yağmur yağdı. O günden beri ne kar ne de yağmur yağdı. Kar yağması için Allah’a dua ediyoruz, inşallah yağar. Yoksa bütün çiftçiler hasat döneminde ürün alamaz perişan olur.”

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz çiftçinin hasretle kar yağışı beklediğini söyledi. Açıkgöz, "Bu dönem havanın sıcak geçmesinden dolayı ekinler çabuk büyüdü. Fakat kar yağışının olmaması kurak bir kış geçmesine neden oluyor. Eğerki kar yağmadığı takdirde bu buğdayları don keser ve büyük ölçüde ürün kaybına neden olur. Tabi kışın olmaması farelerinde daha fazla üremesine sebep olmaktadır. Çiftçimiz bugünleri fırsat bilerek tarla faresi ile gerekli mücadeleyi yapması gerekir. İnşallah beklediğimiz kar yağar ve çiftçimizin yüzü güler." şeklinde konuştu.