Türk dizileri Turizm elçisi oldu

Türk dizi sektöründe yaşanan gelişmeler, Türkiye'yi Ortadoğu coğrafyasında lider konuma getirdi.

Son yıllardaki gelişimiyle Dünya’nın birçok bölgesinde izlenmeye başlanan Türk dizileri, özellikle Ortadoğu’da ve Arap yarımadasında fırtınalar estiriyor. Türkiye’nin tanımı açısından çok önemli bir görev üstlenen diziler, ülkeye ciddi derecede turist gelmesinin de yolunu açıyor.

Türk dizilerindeki bu gelişim sürecini Cüneyt Özdemir’in sunduğu beşN birK adlı programda değerlendiren ve Dizi- Film ihracatı yapan Kalinos Holding Yönetimi Kurulu Başkanı Fırat Gülgen Şunları söyledi:

Türk dizilerinin Ortadoğu’daki Pazar payı yüzde 60’lara geldi. Kazakistan, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve daha birçok ülkede Türk dizileri izleniyor. Örneğin gümüş dizisinin final bölümünü yaklaşık 70–80 milyon kişi izledi. Bu dizilerimizin ne kadar tutulduğunu göstermesi açısından önemli bir rakam.

Türk dizilerinin fazla izlenmesini ortak kültüre bağlayan Fırat, “ Biz kültürlerimizi televizyon dizilerimizle paylaşıyoruz, balkanlarda yapılan müzikle biziminkinin hiçbir farkı yok” dedi.

KIVANÇ TATLITUĞ’UN OYNADIĞI HER DİZİ SATILIR

Dizilerin izlenme oranlarında oyuncuların çok önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Dizi-Film ihracatçısı Fırat, Arap halkı dizinin konusuna bakar ama bu bağlamda oyuncular da çok önemli. Örneğin şu anda Kıvanç Tatlıtuğ’un, Tuğba Büyüküstün’ün ve Murat Yıldırım’ın oynadığı her dizisi satılır. Oyuncuların inanılmaz bir popülaritesi var. Oradaki Türk oyuncularına olan ilgi inanın şu anda Hollywood’taki oyunculara gösterilmiyor” diyerek Türk dizilerinin ve oyuncularının gündem oluşturan bir konuma ulaştığını dile getirdi.

Türkiye’deki birçok dizi yapımcısıyla çalışan Fırat, yurtdışına en yüksek rakamla satılan dizinin de Ezel olduğunu söyledi.

BEYAZ GAZETE