Erdoğan: ‘‘Danıştay Vicdanları Yaraladı‘‘

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay‘ın ALES‘te kılık kıyafete ilişkin aldığı kararı eleştirerek, ‘‘Vicdanları yaralayan, evrensel hukuk normlarını çiğneyen, yargıya güveni bir kez daha sorgulatacak nitelikte bir karar‘‘ dedi.

Erdoğan TÜSİAD Genel Kurulu‘nda yaptığı konuşmada, ‘‘Danıştay, ALES sınavıyla ilgili biliyorsunuz bir karar aldı. ALES Sınav Kılavuzu‘nda öğrencilerin kılık kıyafetine ilişkin yasaklama, kısıtlama olmadığı için yürütmeyi durdurdu. Karar son derece keyfi bir karar. Vicdanları yaralayan, evrensel hukuk normlarını çiğneyen, yargıya güveni bir kez daha sorgulatacak nitelikte bir karar. Alınan bu karar, aynı zamanda kanunsuzdur‘‘ dedi. 

Erdoğan yargıdaki son atamalara dikkat çekerek, ‘‘(İktidar yargıyı siyasallaştırıyor) diye itiraz edenler, aslında yargıdaki siyasallaşmanın, kapalı devrenin devamını isteyenlerdir. Biz istiyoruz ki, yargı, milletin yargısı olsun‘‘ dedi.

Başbakan Erdoğan konuşmasında son günlerde tartışılar tahliyelere de değinerek, ‘‘Yani biz kalkıp da bu ülkede zaman aşımından istifade ile işi yırtan, kurtaran, bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. Zaman aşımı anlayışı yargının iflasıdır. Ne demek zaman aşımı? Alırsın öncelikler sırasına, zaman aşımı mı yaklaşıyor, önce onu bitirirsin karara bağlarsın. Ondan sonra da hem mağdur olanı bu noktada rahatlatırsın, hem de kendin (ben bu işi başardım) dersin. (Zaman aşımına girmiştir) deyip kararı vermek suretiyle kendini kurtaramazsın. Yargı burada tarihi bir vebalin altındadır. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum ve zaman aşımı anlayışını da ben doğrusu kabullenemiyorum. Böyle birşey olamaz‘‘ dedi.

Kaynak: AA