12 Eylül mağduruna tazminat ve özür

Anayasanın 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını engelleyen geçici 15. maddesinin kaldırıldığı 12 Eylül referandumundan sonra, “Darbecileri niye yargılamadınız?” eleştirileriyle karşı karşıya kalan Ak Parti, harekete geçti

Star gazetesinin haberine göre, çalışmayla, darbeler sırasında işkence görenlere tazminat ödenmesi, kamudaki işinden olanlara, vatandaşlıktan çıkarılanlara geri dönüş hakkı, darbe nedeniyle hayatını kaybedenlere tazminat ödenmesi planlanıyor. Darbe mağduru olduğunu kanıtlayana resmi özür belgesi de verilecek. Üzerinde çalışılan pakette yapılması planlanan düzenlemeler şöyle: Çalışmaya göre, daha eski bir tarihe dayandığı için 27 Mayıs Darbesi’nin mağdurlarına sadece özür belgesi verilecek. İspanya, Arjantin gibi ülkelerin darbe sonrası yaptığı yasal düzenlemeler inceleyen Ak Partili hukukçuların tespitlere göre, devletin darbe mağdurlarına ödeyeceği tazminat 1 milyar doları bile bulmuyor. 12 Eylül’de vatandaşlıktan çıkarılan 14 bin kişiden henüz Türk vatandaşlığına dönmeyenlere koşulsuz dönüş hakkı verilecek. Bu kapsamda 3 bine yakın kişinin Türk vatandaşlığına geri dönmediği belirtiliyor.

Zarar tespiti
12 Eylül mağdurlarını gördükleri maddi ve manevi zararların tespiti için bir Zarar Tespit Komisyonu kurulacak. Devletin ödeyeceği tazminatlar bağımsız bu komisyon tarafından belirlenecek. Hayatını kaybeden veya işkence nedeniyle sakat kalanlara ödenecek tazminat için alt ve üst rakamlar belirlenecek. Her ne şekilde olursa olsun darbe mağduru olduğunu ispat edene devlet özür belgesi verecek.
Hazırlanan yasa taslağına göre, 1980 darbesi sonrası haksız yere cezaevinde yatana, “sakıncalı” diye işten atılana emekli olma hakkı tanınacak. Hapiste geçirilen sürelerin borçlandırılmasının yolu açılacak.