Oltulu işadamları Suriye'yi gezdi

Erzurum Oltu Girişimci İşadamları Derneği (OLGİAD) üyeleri Suriye gezisi düzenledi. İşadamları 3 günlük gezide Busra, Halep, Hama, Humus ve başkent Şa

Erzurum Oltu Girişimci İşadamları Derneği (OLGİAD) üyeleri Suriye gezisi düzenledi. İşadamları 3 günlük gezide Busra, Halep, Hama, Humus ve başkent Şam'ın ticari, eğitim, kültür ve tarihi yerlerini gördü.

OLGİAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bünyamin Erdem, Suriye'nin ekonomi bakımından Türkiye'nin çok gerisinde olduğunu, buna rağmen Türkiye'nin, hızlı bir gelişme süreci yaşadığını ve Suriye'nin en önemli ticaret partneri olması gerektiğine dikkat çekti.

Suriye'nin de gerek ekonomik, gerekse politik ve sosyal alanlarda çok hızlı bir değişim yaşadığını vurgulayan Erdem, "İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılabilmesine yönelik bu tür ziyaretler, sadece ekonomik bakımdan değil, her açıdan olumlu neticeler meydana getirmektedir. İnanıyorum ki en kısa zamanda bu olumlu gelişmeler iki ülke adına güzel sonuçlar doğuracaktır. Görüştüğümüz esnaf ve halkın çoğu Türkiye'ye ve işadamlarına çok sıcak bakıyorlar. Bu yüzden Türkiye'nin oralara yatırım yapmasını istiyorlar. Turizm, inşaat ve tarım alanlarında da çok büyük boşluklar var. Bu yüzden OLGİAD olarak gerek Suriye'ye ve gerekse diğer ülkelerle karşılıklı ziyaret ve işbirliği imkânlarının geliştirilmesine yönelik girişimlerimiz artarak devam edecektir. Çünkü Türk ekonomisinin gelişmesinin tek yolu yeni pazarları keşfetmekten ve bu pazarları en etkili biçimde değerlendirmekten geçiyor." şeklinde konuştu.

Suriye'nin başkenti Şam'daki Süleymaniye Külliyesi'nin bahçesinde bulunan son Osmanlı Padişahı Vahdettin Han'ın mezarı ile daha birçok manevi zatların türbelerini ziyaret etmeyi de ihmal etmediklerini vurgulayan Erdem, "Suriye, buram buram maneviyat kokan bir ülke. Birçok sahabinin bulunduğu Suriye topraklarında, ünlü mutasavvıf Muhiddîn-i Arabî, Eyyubilerin kurucusu Selahaddin Eyyubi, müezzinlerin piri ilk müezzin Hz. Bilal-i Habeşi, Peygamber Efendimiz'in (sas) hanımlarından Ümmü Seleme ve Habibe, Hz. Ali'nin kızı Siddi Zeyneb'in türbeleri ve Kerbela şehitleri ile Rahip Bahira Külliyesi'ni ziyaret ederek, bol bol dua ettik." diye konuştu.