Erciş'te iki yeni proje başlatılıyor

Van'ın Erciş ilçesinde ekonomik, sosyal, eğitim gibi sorunların çözümü için konukevi ve meyve yetiştiriciliği projeleri başlatılıyor.

Er

Van'ın Erciş ilçesinde ekonomik, sosyal, eğitim gibi sorunların çözümü için konukevi ve meyve yetiştiriciliği projeleri başlatılıyor.

Erciş'in ekonomik, sosyal ve eğitim gibi sorunları iki yeni proje ile çözülecek. Projelerden birincisi, ilçeye gelenlerin vakit geçirebilecekleri konukevi yapımı. Erciş'e çevre köy ve ilçelerden gelen vatandaşların araba beklerken mağdur olmamaları için konukevi yapılacak. İlçe Kaymakamı Ramazan Fani, merkeze uzak köy, kasaba ve komşu ilçelerden gelen kadın ve çocukların işlerini hallettikten sonra minibüsleri beklerken barınma sorunları yaşadıklarını belirtti. Erkekler çay ocaklarında idare ederken kadınlar ve çocukların kış aylarında mağdur olduğunu ifade eden Kaymakam Fani, bu sorunu çözmek için bayanların ve çocukların kullanabileceği 'Köy Kadınları ve Çocukları Konuk Evi Projesi'ni hayata geçireceklerini ifade etti. Konukevinde emzirme odası, oyun odası, kütüphane, teknoloji odası olacağını vurgulayan Kaymakam Fani, "2 personel konukevine gelen kadın ve çocukları her konuda bilgilendirme, yönlendirme ve danışmanlık hizmetleri verecek. Bu projeyle devletin her konuda halkın yanında olduğunu göstermek istiyoruz. vurguladı. Ayrıca konukevinde kadın ve çocuklara yönelik aktiviteler yapabilmeleri sağlanacak. Okuma-yazma bilmeyenlerden istekli olanlara okuma yazma kursu açmayı da hedefliyoruz." dedi.

Kaymakam Fani, ikinci projelerinin ise meyveciliği geliştirme olduğunun altını çizdi. Kaymakam Ramazan Fani, ilçede meyveciliği geliştirmek ve daha az alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Erciş İlçe Merkezi ve Çevre Köylerde Elma Üretimini Geliştirme Projesi'nin uygulanmaya başlandığını vurguladı. Fani, projenin finansmanının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı fonunca karşılanacağının altını çizerek, çiftçiye yansıyan kısmının ilk 5 yıl ödemesiz sonraki 6. yıldan itibaren 6 eşit taksitte 6 yıl geri ödemeli tahsil edileceğini söyledi. Diğer yatırım ve işletme giderlerinin çiftçi tarafında karşılanacağını belirten Kaymakam Fani, proje kapsamında her çiftçiye en fazla 5 dekarlık yarı bodur elma fidesi tesis edileceğini vurguladı. Fidan dikimi ve teknik konulardaki işlerin İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli elemanlar tarafından takibinin yapılacağını anlatan Kaymakam Fani, "Çiftçiler ise il ve ilçe tarım müdürlüklerindeki teknik elemanlarca üretim teknikleri konusunda bilgilendirilecek. Bu projeler ilçenin sosyal ve ekonomik sorunlarına çare olacaktır." ifadelerini kullandı.