Balıkesir 2010 Panorama

Balıkesir 2010 yılını iyisiyle, kötüsüyle, olumsuzluklara rağmen yaşanan güzel gelişmelerle geride bıraktı

Balıkesir 2010 Panorama
Balıkesir 2010 yılını iyisiyle, kötüsüyle, olumsuzluklara rağmen yaşanan güzel gelişmelerle geride bıraktı. İşte İHA objektiflerinden kronolojik sıralamaya göre 2010 yılında Balıkesir'de meydana gelen asayiş, yaşam, siyaset, magasin, sanat ve spor olaylarından derlenen özel ve genel haberler..

ASAYİŞ OLAYLARI
Balıkesir merkez ve ilçelerinde değişik zamanlarda meydana gelen trafik kazalarında toplam 69 kişi öldü, 301 kişi de yaralandı. Yine merkez ve ilçelerde tren kazalarında ise 5 kişi öldü, 4 kişi yaralandı. Balıkesir'de gerekçesi psikolojik ve ekonomik bunalımlara dayanan intiharlarda biri asker toplam 22 kişi intihar ederek canına kıydı. Çok sayıda asayiş olaylarında ise birçok vatandaş cinayet sonucu öldürüldü.
Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı'nın 16 ilde eş zamanlı düzenlediği operasyonda sahte evlilikle dolandırıcılık suçu işlediği belirtilen bir şebeke tamamen çökertildi. "Çeyiz Sandığı" adı verilen operasyonda 12'si kadın 48 şüpheli yakalandı. Adli makamlara çıkarılan şüphelilerden 3'ü bayan 12'si tutuklandı. Doktor kontrolü için hastaneye çıkarılan sanıklardan bir kadının gazetecilere saldırması günün konusu oldu.
Emniyet Müdürleri Kararnamesi ile Tokat'tan Balıkesir'e atanan Emniyet Müdürü Ömer Aydın 26 Ocak tarihinde yeni görevine başladı. Balıkesir İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, Vali Yılmaz Arslan'ı makamında ziyaret ettikten sonra ilk olarak gazetecilerle bir araya geldi.
PEKER KARDEŞLER, "KARA KUTU"DA
Balıkesir Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekipleri Ayvalık KOM Grup Amirliği ile ortak yürütülen çalışma ile, 2 Şubat tarihinde, yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden Peker kardeşlerin Ayvalık'taki gayrimenkullerinde arama yapıldı. Vedat Peker'in Cunda Adası'ndaki malikanesi ile yine Peker kardeşlere ait Ayvalık Yaşam Evleri'ndeki ev ve işyerlerinde arama yapıldı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. "Kara Kutu (K)" adlı Operasyonda 47 kişi gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen 10 şüpheliden 2'si memur 7 kişi tutuklandı. Yurt dışında olan Vedat Peker hakkında yakalama emri çıkarıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı'nın Balıkesir KOM Şubesi ile koordineli olarak gerçekleştirdiği 3 yıllık operasyon genişletildi. Ayvalık Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Peker kardeşlerin liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Futbol Federasyonu eski Başkanvekillerinden Tahir K. ile ünlü teknik direktör Bülent Uygun, Çaykur Rizespor'un eski Başkanı Abdülkadir Ç., Çaykur Rizespor'un eski yöneticisi A. Yılmaz Z. ve bir işadamı, savcılığın talebi üzerine bulundukları illerde adli makamlara şüpheli sıfatıyla ifade verdiler. 6 Mart tarihinde Yunanistan'dan tekne ile Balıkesir'in Ayvalık ilçesine giriş yapan bir Yunan subay ve beraberindekilerin, "Kara Kutu" operasyonu kapsamında tutuklu bulunan F.J. için girişimde bulundukları ileri sürüldü. Bu bilgi doğrulanmazken, "Yunan istihbarat ajanı" iddiaları emniyet birimlerini harekete geçirdi.
TÜRKİYE ÖLÜM ÇUKURLARI İLE ÜRPERDİ
Balıkesir'de kendilerinden 25 gündür haber alınamayan biri 17 yaşında 3 genç 4 Şubat tarihinde öldürülmüş halde bulundu. 9 Ocak tarihinde evlerinden ayrıldıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Samet Erkutoğlu (17), Ercan Altuntaş ve Serkan Özmen isimli 3 gencin cesetleri bulundu. Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekiplerinin 20 gündür süren titiz çalışmaları sonucunda kayıp gençlerin cinayet kurbanı oldukları ortaya çıkarıldı. Olayla ilgili çok sayıda şüpheli şahsı gözaltına alan polis ekipleri bu şahısların ifadelerinden yola çıkarak olayı aydınlattı. Kayıp gençlerin cesetleri Dallımandıra ve Ertuğrul köylerinin dağlık kesiminde öldürüldükten sonra çukurlara gömülmüş halde bulundu. Üzerleri kaya parçası ve çalılarla örtüldükten sonra gömülen cesetler Cumhuriyet Savcısı'nın nezaretinde İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve Asayiş Şube Cinayet Bürosunda görevli sivil polisler tarafından güçlükle çıkarıldı. Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada polis 7 şüpheliyi gözaltına aldı. Samet Erkutoğlu, Ercan Altun ve Serkan Özmen'in aileleri, çocuklarının kaybolmasıyla ilgili olarak özel bir televizyon kanalında yayınlanan programa konuk olmuş ve mağduriyetlerini dile getirmişlerdi. Ülke gündeminde tartışılan kayıp gençlerin öldürülüp dağda gömülmüş olarak bulunması infiale yol açtı. Cinayetle alakalı M.İ., M.E.Ç., F.D., S.F., A.Ç., Z.Y. ve K.D. isimli şüpheliler gözaltına alınırken, 1 tabanca ve 1 tüfek ele geçirildi. Aynı gece, 3 cesedin çıkarılmasının ardından tespit edilen dördüncü cesede de ulaşıldı. Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nün başarılı çalışmaları sonucu tespit edilen dördüncü cesede de, bulunduğu çukurdaki su tahliye edildikten sonra ulaşıldı. Mehmet Durna'ya (40) ait ceset, Cumhuriyet Savcısı Vahdettin Taşkıran'ın nezaretinde 8 saat süren çalışma ile çırakılabildi. Ertuğrul köyü ile Dallımandıra köyü sınırındaki İncesu mevkiinde bulunan çukurdaki ceset üzeri taşlarla örtülü olduğu için saatlerce süren çalışmalar neticesinde güçlükle çıkarılabildi. Sivil Savunma Müdürlüğü arama kurtarma ekiplerinin de katıldığı çalışmalar 2 gün sürdü. Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın seri cinayetlerle alakalı soruşturması kapsamında yakalanan zanlılara adliyeye sevklerinde çelik yelek giydirildi. Şüphelilerden, "Çarli" lakaplı Mehmet Erhan Ç., "Sarı Mustafa" lakaplı Mustafa İ., Ferdi D., Serkan F. ve Kamil D. tutuklanarak Balıkesir L Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Şüphelilerin duruşmaları güvenlik gerekçesiyle Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.
BDP GENEL MERKEZİNE SİLAHLI SALDIRI OLAYI
8 Şubat'ta, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Merkezi'ne yönelik silahlı saldırı olayını gerçekleştiren 2 kişi Balıkesir'in Bandırma ilçesinde yakalandı. 5 Şubat'ta Ankara'da BDP'nin genel merkezine kimliği belirsiz 3 kişinin pompalı tüfekle ateş açıp kaçmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, şahısların 10 plakalı bir otomobille kaçtığını belirleyen polis ekipleri, kısa sürede şüphelilere ulaştı. Olayda kullandıkları aracı Ankara'da içinde silahlarla birlikte terk edip kaçmayı başaran şüphelilerle ilgili yapılan çalışmalar neticesi Balıkesir ili genelinde 10 plakalı söz konusu araçla uyum sağlayan, aynı özellikte olan 4'ü Bandırma ilçesinde toplam 7 otomobil belirlendi. Balıkesir Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ekipleri araçların adreslerine operasyonlar düzenlendi. Bunlardan Bandırma ilçesindeki adres tespitinde BDP Genel Merkezi'ne silahlı saldırı olayına karıştığı iddia edilen 2 şüpheli yakalanarak Ankara'ya götürüldü.
MUTAF İŞÇİLERİNİN EYLEMİNE SAVCILIK KARARIYLA SON VERİLDİ
7 ocak'ta, Balıkesir'de yaklaşık üç buçuk ay önce Mutaf Ambarı'ndaki işlerinden çıkarılan ve bağlı oldukları sendika ile Türk-İş'in de desteğini alarak eylem yapan 10 işçi, bugün Cumhuriyet Başsavcılığı'nın aldığı karar ile ambar önündeki çadırlarından tahliye edildiler. 132 günlük eylemin sona erdirildiği Mutaf Ambarlarının önünde ise çevik kuvvet ekipleri önlem aldı.
AYNI MADEN OCAĞINDA AYNI FACİA: 17 İŞÇİ ÖLDÜ
Türkiye 23 Şubat'ta Balıkesir'den gelen acı haberle acıya boğuldu. Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında ilk etapta 13 işçi hayatanı kaybetti. Sonradan ölen işçi sayısının 17'ye ulaştığı kömür madeninin sahibi işadamı Erhan Ortaköylü ile birlikte 3 kişi tutuklandı. Paşa vardiyasında yaşanan olayın ilk anında Vali Yılmaz Arslan tarafnıdan yapılan ilk açıklamada ölen işçi sayısı 17 olarak bildirildi. Validen aldığı bilgi doğrultusunda yurt dışındoan dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Balıkesir'deki maden kazasında ölen işçi sayısını 17 olarak açıkladı. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in Dursunbey7deki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada ölen işçi sayısının 13 olduğu bildirildi. Sonraki haftalarda ise yaralılardan 4'ünün daha hayatını kaybetmesiyle maden kazasında ölen işçi sayısı 17 oldu. 5 Mart tarihinde ise grizu faciasıyla ilgili şirketin sahibi Erhan Ortaköylü ile ortağı ve yeğeni Emre Temizer olayla ilgili bilir kişi raporunun açıklanması üzerine bir kusurları olmadığı gerekçesiyle tutuklu bulundukları Dursunbey Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildiler. Yer altından sorumlu mühendis Halil Karakılıç ise tutuklu kaldı. 14 Ağustos'ta, Odaköy'deki Şentaş Madenciliğe ait ocakta inceleme yapıldı. Devlet Denetleme Kurulu'ndan gelen bir heyet facianın yaşandığı maden ocağına girdi. Grizu faciasının yaşandığı maden ocağı bir süre sonra tekrar çalışmaya başladı. Grizudan geriye kalan ise ölen işçilerin dramatik yaşam öyküleri oldu. Bu arada, Eylül ayında Kepsut ilçesine bağıl İsaalan köyünde Enerji Maden'e ait kömür ocağında meydana gelen göçükte kalan 2 işçi hayatını kaybetti.
Balıkesir'in Savaştepe ilçesine bağlı Karacalar köyünde, okula giderken ortadan kaybolan ve 44 gün sonra feci şekilde öldürülmüş halde bulunan 10 yaşındaki kuzenler Büşra ve Tuğçe'nin katledilmelerinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen katil ya da katilleri henüz bulunamadı. Katillerin hala bulunamaması aileleri ve kamuoyu vicdanını yaralamaya devam ediyor.
DENİZDE GÖÇMEN OPERASYONU
17 Nisan'da, Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'nün göçmen kaçakçılığına yönelik düzenlediği operasyonda 383 mülteci ile 12 organizatör yakalandı Ayvalık sahilinde denizde gerçekleştirilen operasyonda 12 metre boyundaki teknede yüzlerce kaçak göçmen yakalandı. Yılın son ayında da yine körfez bölgesinde denizde yakalanan lüks bir yatta yapılan aramada yatın deposunda 42 kaçak göçmen yakalandı.
MAHKUMLAR L TİPİNE TAŞINDI
Balıkesir Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun kapalı bölümündeki 24'ü bayan 369 hükümlü ve tutuklu Kepsut ilçesinde yapımı tamamlanan L Tipi Cezaevine nakledildi. Şehir merkezindeki cezaevinde ise adliye binasında çalışan açık cezaevi mahkumları kalıyor.
TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'YA DARBE
Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'nün bölücü terör örgütünün gençlik yapılanmasına yönelik gerçekleştirdiği operasyonlarda 35 şüpheli yakalandı. 17'si serbest bırakılan şüphelilerden 3'ü bayan 17'si BAÜ öğrencisi olmak üzere toplam 18 kişi ise gözaltına alındı. 2'si bayan 15 öğrenci tutuklandı. Sonradan yakalanan bir öğrencinin daha tutuklanmasıyla sayı 16 oldu.
MAVİ MARMARA'DAKİ BALIKESİRLİ
İsrail'un kuşatmasındaki Filistin'in Gazze kentine insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisindeki baskından sonra İsrail askerleri tarafından tutuklanan, baskından yara almadan kurtulan Balıkesirli emekli asker Aydın Ataç memleketine döndü. Ataç'ı Balıkesir girişinde AK Parti Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker ve İl Kadın Kolları Başkanı Hülya Kamçı karşıladı. Başından geçenleri anlatan emekli hava astsubayı Aydın Ataç, "Esir alındıktan sonra ellerimiz arkadan kelepçeli diz çökmüş halde 6 saatte İsrail'e götürüldük ve hapsedileceğimiz yere götürülürken çocuğumuz yaşındaki askerlerden sistematik işkence gördük. Ellerimi kelepçeleyip çeken asker beni köpek çağırır gibi kuçu kuçu yaparak götürdü. 300 kişi kapalı ve küçük bir yerde hapsedilip 24 saat aç ve susuz, sıcak bir odada kaldık. Artık vücudumuzda ter kalmadığı için yağ akmaya başladı. İsrail'de 4 kişilik hücrelerde sistematik işkenceler gördük" dedi.
"Balyoz Darbe Planı" soruşturması kapsamında şubat ayında tutuklanan muvazzaf subaylardan Balıkesir İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Murat Özçelik 4 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Özçelik'in ailesi ve personeli büyük sevinç yaşadı.
BELEDİYE BAŞKANI'NDAN KÖŞE YAZARINA DAYAK İDDİASI
10 Nisan'da, Balıkesir'de günlük yayınlanan yerel 'Politika' gazetesinde köşe yazarlığı yapan Rahmi Göçer, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok'un saldırısına uğradığını öne sürdü. Eski bir belediyeci olan Rahmi Göçer, akşam üzeri kendisini arayıp davet eden Belediye Başkanı İsmail Ok ile makamında görüştüğünü, Ok'un kendisine hakaret edip küfürler savurduktan sonra yumrukladığını, sonra da içeri giren 5 kişi ile birlikte kendisini dövdükleri iddia etti. Göçer, Başkan İsmail Ok ve şahsen tanıdığını söylediği diğer 5 kişiden şikayetçi oldu. Belediye Başkanı İsmail Ok ise dayak iddialarını yalanlarken, Rahmi Göçer'in iftira attığını, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyleyip, "Allah akıl versin, ruh sağlığı çok önemli" dedi. Rahme Göçer Başkan Ok'u mahkemeye verdi.
DEPREMLER KORKUTTU
Balıkesir'de 12 Ağustos tarihinde merkez üssü Balya ilçesi olan 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çanakkale'de de hissedilen deprem korkuya yol açtı. 3 Kasım tarihinde ise merkez üssü Ege Denizi'ndeki Saros Körfezi olan 5.3 şiddetindeki deprem Balıkesir'de de hissedildi. Saat 04.51'de meydana gelen orta şiddetli depremi evlerinde hisseden Balıkesir'deki birçok vatandaş kendilerini sokağa attı. Depremler can ve mal kaybına yol açmadı.
ÇOCUK YUVASINDA ZEHİRLENME
12 Ağustos tarihinde Ayvalık ilçesi Cunda Adası'ndaki Alibey Çocuk Yuvası'nda barınan 21 çocuk zehirlendi. Yurtta kalan toplam 24 kimsesiz çocuktan, yaşları ile 5 ile 11 arasında değişen 21'i, akşam yemeğini yedikten birkaç saat sonra terlemeye ve mide sancıları şikayetleri üzerine gece saat 01.00'de Ayvalık Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
ASKERİ BİRLİKTE YANGIN
5 Temmuz'da, Çayırhisar mevkiindeki Kara Kuvvetleri Komutanlığı Ordudonatım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda koğuşların bulunduğu mıntıkadaki 4 katlı binanın birinci katında elektrik kontağından yangın çıktı. Kısa sürede etrafı dumanların kapladığı yangında askerler panik içinde binayı boşaltırken, bazı askerler iki ve üçüncü katlardan atlayarak yaralandı. Balıkesir itfaiyesinden de yardım istenen olayda yangın saatler sonra kontrol altına alındı.
ANKARA'DAKİ BOMBA YÜKLÜ KAMYON İHBARININ YAPILDIĞI E-MAIL BALIKESİR'DEN
Başkent Ankara'da, 10 Mart tarihinde yapılan bir ihbar üzerine durdurulan ve içinde çok sayıda silah ve askeri mühimmat bulunan kamyonla ilgili sahte ihbarcıların kimlik tespitine çalışılırken, sürpriz bir gelişme yaşandı. Kamyonun ihbar edildiği "mehmetali06168" isimli mailin sahibi Balıkesir'de ortaya çıktı. Ancak üniversite öğrencisinin mail adresini, çıkan haberlerin ardından merak edip araştırdıktan sonra boş olduğunu görünce aldığı öğrenildi. Başta emniyet olmak üzere istihbarat birimleri, savcılık ve medyanın peşine düştüğü A.B.A., İHA'ya konuştu. Balıkesirli olan ve Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 2. sınıf öğrencisi A.B.A. (23), olay günü haberlerin hemen ardından araştırdığı mail adresini sahipsiz görünce aldığını, o günden beri onlarca kişinin bu listeye kendisini eklediğini, yüzlerce mesaj geldiğini, bu adres üzerinden açtığı sayfanın da binlerce ziyaretçi tarafından görüntülendiğini söyledi. "Gerçek ihbarcı ben değilim" diyen A.B.A., sahte ihbar mailinin Amerika'da çıkan adresinin de sahte olduğunu düşündüğünü, emniyetin servis sağlayıcı Microsoft şirketiyle iletişime geçmesi halinde gerçek ihbarcıya ulaşılabileceğini bildirdi.
MAFYA HESAPLAŞMALARI
28 Ağustos tarihinde Balıkesir'de bir otel işletmecisi, iş yerinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Ilıca'daki Şimal Termal Otel'in işletmecisi Ergin Karaman, merkez Şamlı beldesindeki otelinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı KOM ve İstihbarat Şube ile birlikte Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, cinayetle ilgili geniş çaplı araştırma başlattı. Öğle saatlerinde gerçekleşen silahlı saldırının ardından olay yerinden kaçan şüpheli suç aleti silahıyla birlikte yakalandı. Saldırıda kafasına isabet eden kurşunla ağır yaralanan Ergin Karaman kaldırıldığı Balıkesir Özel Sevgi Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Güvenlik güçleri cinayetin mafya hesaplaşması olduğunu bildirdi. Otel işletmecisinin öldürüldüğü cinayetin katil zanlısı M.H.K. (Murat Hayrettin Kocuklu -29) İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin başarılı çalışması sonucu olaydan hemen sonra kaçarken yakalanmıştı. Suçunu itiraf eden katil zanlısı İvrindi ilçesinde çıkarıldığı adli makamlarca tutuklandı. Polisin Ergin Karaman'ın öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında yakalayıp gözaltına aldığı Ahmet Kubilay Tezcan ile birlikte 3 kişi adli makamlarca tutuklanmıştı.
VALİ'DEN MAFYA TEPKİSİ: "TERÖRİSTLERDEN FARKLARI YOK"
Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, şehir merkezinde meydana gelen silahlı saldırılarla hesaplaşan mafya gruplarına ateş püskürdü. Balıkesir'de gündüz vakti cadde ortasında meydana gelen silahlı çatışma olayıyla ilgili polisin yakaladığı 3'ü 18 yaş ve altında olan toplam 6 şüpheli çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak L Tipi cezaevine gönderildi. Vatandaşlar arasında büyük korku ve paniğe yol açan çatışmayla ilgili gazetecilere açıklama yapan Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, "Beline bomba bağlayıp patlatan teröristten farkları yok. Bunların hepsi terörist faaliyet" diyerek mafya gruplarına tepki gösterdi.
12 Eylül referandumuyla ilgili olarak Balıkesir Emniye, Balıkesir'de çeşitli suçlardan aranan toplam 160 kişinin polis ekipleri tarafından yakalanarak adli makamlara teslim edildiği bildirildi.
İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 12 eylül 2010 günü Anayasanın Halk Oylamasına sunulması ile ilgili yapılan referandumda Asayiş Şube Müdürlüğü Aranan Şahıslar Büro Amirliği tarafından yapılan çalışmalar neticesinde oy kullanma işleminden sonra haklarında yakalama müzekkeresi bulunan il merkezinde 29, ilçelerde 131 olmak üzere toplam 160 şahsın polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındıkları, sorgulamalarının ardından şahısların adli makamlara teslim edildikleri bildirildi
5 Kasım tarihinde ailesinin 5 ay önce kayıp diye polise müracaatta bulunduğu şahıs, Kaz Dağları'nda öldürülüp bir çukura gömülmüş halde bulundu. Balıkesir Emniyet Müdürü Ömer Aydın'ın talimatıyla kurulan cinayet bürosundaki özel tim, Kaz Dağındaki cesedi bulup cinayeti aydınlattı. Yakalanan katil zanlısı ve oğlu tutuklandı.
İKİNCİ MÜNEVVER VAKASI
24 Kasım tarihinde Bursa'da 'ikinci Münevver Karabulut vakası' olarak adlandırılan cinayetin kurbanı genç kadının kesik bacakları, ailesi tarafından Kimsesizler Mezarlığı'ndan çıkarılıp Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde toprağa verildi.
ÜMİT TEZCAN SİLAHLI SALDIRI SONUCU ÖLDÜRÜLDÜ
Aralık ayının başında Balıkesir Göçmen Konutları'nda meydana gelen silahlı saldırıda eski Balıkesirspor yöneticisi Ümit Tezcan aracının içinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Polis, olayla ilgili 3 şüpheliyi yakaladı. 13 Aralık tarihinde 1'i bayan 6 şüpheli daha İstanbul'da çıkarıldıkları adli makamlarca adli makamlarca tutuklanarak Metris ve Bayrampaşa Cezaevilreni gönderildi. Bu olayla ilişkili olarak polis Aralık ayının sonunda yakalanan 7 kişiden 3'ü daha tutuklandı.
CAMİDE PATLAMA: 1 ÖLÜ
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bir camide namaz esnasında meydana gelen patlama sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Cami harabeye döndü. İl Müftülüğü camiyi onarım için ibadete kapattı.

HAYATIN İÇİNDEN
KAS HASTASI İKİZLERİN, "MUTLULUK OYUNU"
Balıkesirli ikiz kardeşlerin yaşama azimleri, görenleri hayran bırakıyor. 41 yaşındaki tek yumurta ikizleri Vecihe ve Vediha Çolak, 10 yaşından itibaren yakalandıkları kas dengesizliği hastalığı sebebiyle ilkokuldan sonra eğitimlerini sürdüremeyince hayata kendilerinin yazıp oynadığı, "mutluluk oyunu" ile bağlandı. Balya ilçesine bağlı Danişment köyünde aileleriyle birlikte ikamet eden Vediha ve Vecihe Çolak kardeşler, ilkokuldan hemen sonra 2 yıl arayla aynı hastalığa yakalandı. 10 yaşından itibaren tıptaki ismi 'Miyopi Mitakondri' olan ve çaresi bulunamayan kas dengesizliği hastalığının pençesine düşen ikizler, istedikleri birçok planı gerçekleştiremedikleri halde hayattan zevk almayı, mutlu olmayı kendilerine ilke edindi. İstanbul'daki Kas Hastaları Derneği'nden kendilerine yeni bir akülü sandalye verilecek olan ikizler, bunun için gereken raporda ise haksızlığa uğradıklarını belirterek üzüntülerini ifade etti. Vediha Çolak, "Akülü sandalye alabilmemiz için doktor raporu gerekiyordu, 15 gün önce Balıkesir Devlet Hastanesi'ne gittik, bize, 'Akülü sandalye kullanabilir' diye rapor verilmedi. Biz akülü sandalyemizin yenilenmesini istiyoruz fakat doktor bizi gördüğü halde bu raporu vermedi. Tek elin sağlıklı olması gerekiyormuş ama biz kas hastasıyız zaten. Kullanamayacağımızı düşünmüş ama kullanıyoruz işte. Sadece biz değil bütün kas hastaları kullanır. Niye böyle bir engel koyuyorlar anlamadık. Başkaları kalkıp yalan dolanla raporlar alıyor, biz öyle sahtekar değiliz" diyerek tepkilerini dile getirdi.
BALIKESİR'E YENİ KARDEŞ: "CHUNGCHEONGNAM-DO"
Balıkesir Belediye Meclisi'nin 2010 yılı ilk toplantısında kahkaha krizi yaşandı. Meclisin gündem maddeleri arasında yer alan Güney Kore'den gelen kardeş şehir olma talebi de oylandı. Ancak, kardeş şehir adayı kentin adı hem başkana hem meclis üyelerine zor anlar yaşattı. Meclis katibi ilgili evrakı okurken kardeş şehir adayı Chungcheongnam-do'nun ismini, "çun çang çun" şeklinde söyleyince başta başkan olmak üzere tüm üyeler, salondaki misafirler ve basın mensupları kahkahaya boğuldu. Chungcheongnam-do oy birliği ile Balıkesir'in yeni kardeş şehri oldu.
EN ŞANSLI TIP ÖĞRENCİLERİ
Balıkesir'de 2009 yılında ilk defa faaliyete giren BAÜ Tıp Fakültesi'nde 41 öğrenci eğitim ve öğrenim görüyor. Türkiye'nin en şanslı tıp öğrencileri olan BAÜ'lü öğrenciler bu durumdan son derece memnun olduklarını söylediler. Dönemin Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, tıp fakültesinin Balıkesir halkı için başlı başına bir hizmet olduğunu söyledi.
ALTINOVA'DA KIYI EROZYONU ALARM VERİYOR
Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde yerel yönetim ve çevreciler, erozyonun önlenmesi için bölgenin afet kapsamına alınmasını istiyor. Erozyonun oluşturduğu tahribatın engellenmesi için dalgakıran projesinin aciliyetine dikkat çekiliyor. Altınova sahilinde yıllardır süren erozyon, binlerce metreküp kumsalı yok ederken, deniz yazlıklara kadar dayandığı belirtiliyor. Tahribatı endişeyle izleyen yerel yönetim ve çevreciler, sorunun bir an önce çözülmesi için dalgakıran projesinin aciliyetine dikkat çekiyor ve bölgenin afet kapsamına alınmasını istiyor. Altınova beldesi, kıyı erozyonu tehlikesiyle karşı karşıya.
"MOBESE VE ALARM" GENELGESİ
Türkiye'de, "Kent İçi Kameralı Güvenlik Sistemi"nin öncüsü olan Balıkesir Emniyet Müdürlüğü, teknolojinin gelişmesine ayak uydurdu. Dijital kameralardan kurulu MOBESE sistemine geçilen Balıkesir'de şehir merkezi 7 gün 24 saat izleniyor. Bu arada, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde bağlı Karaçam köyü muhtarlığın girişimleriyle köyün giriş ve çıkışlarına yerleştirilen MOBESE kameralarıyla 24 saat gözetleniyor. Türkiye'nin birçok vilayetinde emniyet müdürlükleri tarafından kurulan MOBESE sistemi, hırsızlardan bıkan köylülere de çare oldu. Köyde özellikle araç hırsızlığı olaylarının yaşandığını ve dışarıdan çok sayıda yabancı şahsın giriş çıkış yaptığını söyleyen muhtar, kendi köyleri ve çevre köylerde artış gösteren hırsızlık olaylarının ardından çocuklarının güvenliği açısından köyün giriş çıkışlarına ve içine kamera yerleştirdiklerini anlattı. Balıkesir'de İl Emniyet Komisyonu'nca alınan ve valilik tarafından onaylanan karar doğrultusunda il merkezi ve ilçelerde faaliyet gösteren tüm kamu ve özel işletmeler ile kurum ve kuruluşlara kamera sistemi (MOBESE) ve merkezi alarm sistemi kurdurulması zorunlu hale getirildi. Komisyon tarafından alınan ve ilgili muhataplarına tebliğ edilen yaptırım kararına uymayan işyerlerinin, "faaliyetten men" cezası ile cezalandırılacağı duyuruldu. Karar 1 Haziran itibariyle valilikçe onaylandı. Ama, yılın bitmesine rağmen bu konudaki yaptırım ve denetimlerin eksik kaldığı gözlendi.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde 2 gündür etkili olan yağışlar sebebiyle okullar bir gün tatil edilirken, Vali Yılmaz Arslan ve yetkililer bölgedeki tahribatı yerinde inceledi. Akçay ve Zeytinli bölgesinde çalışamaz duruma gelen bazı iş yerlerini inceleyen Arslan, gördüğü manzaralar karşısında şaşırdı. Mağdur vatandaşlar ile görüşen Vali Arslan, sıkıntıları dinledi ve yaraların en kısa zamanda sarılabilmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade etti. Manyas ilçesinde de sel yüzünden mağduriyetler yaşandı. Tarımsal alanlarda sel afetinin yol açtığı yaralar devlet tarafından sarıldı.
KAR VE SOĞUK HAYATI FELÇ ETTİ
Balıkesir'de 23 Ocak tarihinde kar esareti yaşandı,hayat felç oldu. Kar ve tipi yağışı nedeniyle Balıkesir-Manisa-İzmir karayolu trafiğe kapandı. Yolda meydana gelen buzlanma sebebiyle birçok araç yoldan çıkarken oluşan kazalar yüzünden karayolundaki ulaşım büyük oranda aksadı. Bigadiç kaşağından itibaren yol kapatıldı, trafiğe izin verilmedi. 6 Şubat, Soğuklar dondurdu. Balıkesir'de son 1 haftadır etkisini artıran soğuk ve dondurucu hava ilginç görüntülere sahne oluyor. Bir çeşmeden çıkan su damlacıkları soğuk havada üst üste birikip buzdan bir çubuk halini aldı. Eksi 10 derecede seyreden soğuklarda damla birikintilerinden oluşan yaklaşık 40 santim uzunluğundaki buz ilgi çekti. Öte yandan, 11 Aralık, Balıkesir'i sabah saatlerinden itibaren etkisi altına alan yoğun kar yağışı ve tipi, öğleden sonra etkisini artırınca hayat adeta felç oldu. Şehir merkezinde ana trafoda meydana geldiği belirtilen arıza sebebiyle 250 bin nüfuslu Balıkesir bütün gün elektriksiz kaldı. Kar yağışı ve tipinin yoğun olduğu Balıkesir-Manisa-İzmir karayolunda Çanakçı Rampası mevkiinde yoldan çıkan ve kaza yapan araçların yol açtığı araç trafiğindeki tıkanıklık kar ve tipi sebebiyle tamamen kapandı. Valilik Kriz Merkezi tarafından alınan karar ile akşam saatlerinden itibaren Balıkesir'den İzmir yönüne hiçbir aracın geçişine izin verilmezken, daha önce geçiş yapan yüzlerce araç kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Balıkesir ve Manisa il sınırında biriken çok sayıda otobüs, otomobil, kamyon ve TIR'lardaki vatandaşlar saatlerdir bekletildiklerini, kimsenin bilgi vermediğini söyleyip duruma tepki gösterdi.
GÖKTEN ÇAMUR YAĞDI
Balıkesir'de havadan yağmur yerine çamur yağdı. Kuzey Afrika'daki toz bulutları Akdeniz'de deniz üzerindeki bir sistem aracılığı ile Türkiye'ye taşındı. Özellikle yağış alan yağış alan Kıyı Ege, Akdeniz ve Marmara'nın Avrupa bölgesinde etkili olan çamur yağışı tedirgin etti.
SAYISAL LOTONUN TALİHLİSİ BALIKESİR'DEN
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sayısal Loto'nun Ocak ayı sonundaki çekilişinde 6 bilen Edremitli talihli sır oldu. Balıkesir'in Edremit ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Köşem Büfe'ye kuponu yatıran iki talihliden bir kişi 2 milyon 250 bin 849 lira ikramiye kazandı. 13, 39, 40, 44, 47 ve 49 rakamlarını bilen 2 kişiden biri Balıkesir (Edremit) ve diğeri ise Konya'dan (Ereğli) çıktı.
GENELKURMAY BAŞKANINDAN SÜRPRİZ ZİYARET
8 Nisan'da, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Balıkesir'e sürpriz bir ziyarette bulundu. Balıkesir'in Bandırma ve Erdek ilçelerindeki askeri birlikleri ziyaret edip incelemelerde bulunan Orgeneral İlker Başbuğ'un temaslarının sürdüğü bildirildi. Orgeneral Başbuğ'un geceyi, geçtiğimiz aylarda "parola" skandalının yaşandığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Erdek ilçesindeki Mayın Filo Komutanlığı'nda geçireceği öğrenildi. Orgeneral Başbuğ'un Balıkesir'e gerçekleştirdiği sürpriz ziyareti basına kapalı gerçekleşti.
KÖRFEZDE YENİ CEMİYET KURULDU
12 Mayıs, Kuzey Ege Gazeteciler Cemiyeti kuruldu, kaymakamlığa müracaat edildi. Balıkesir'de 50 yıldır var olan Balıkesir İli Gazateciler Cemiyeti'nden (BİGC) başka Bandırma'da Güney Marmara Gazeteciler Cemiyeti, körfez bölgesinde de Kuzey Ege Gazeteciler Cemiyeti varlık gösteriyor. 16 Mayıs'ta, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) 2010 yılı olağan genel kurulunda 3 adayın yarıştığı birlik başkanlığını yine Mesut Aşanel kazandı. 308 oy ile yeniden BESOB Başkanı olan Mesut Aşanel ve yönetim kurulu üyeleri büyük sevinç yaşadı.
PARMAK BEBEK DÜNYAYA GELDİ
21 Mayıs tarihinde Balıkesir Doğum Evi'nde erken doğum neticesi 800 gram ağırlığında prematüre olarak dünyaya gelen erkek bebek, Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans uçakla Eskişehir Doğumevi'ne sevk edildi. Parmak bebek bir süre devam eden tedavisinin ardından tekrar ailesine teslim edildi.
TEK KİŞİLİK TREN EYLEMİ
24 Mayıs tarihinde, Balıkesir'de posta işletmesinden müdür olarak emekli olan bir kişi Balıkesir-Kütahya arasındaki posta trenlerinin seferden kaldırılmasını protesto etti. Balıkesir tren garında tek başına basın açıklaması okuyan Mehmet Ali Özcan isimli emekli PTT müdürü 1 günlük oturma eylemi yaparak konuyu ülke gündemine getirmeyi başardı.
BALIKESİR'İN ULUSLAR ARASI HAVAALANI TÖRENLE AÇILDI
Balıkesir uluslar arası standartlarda bir havaalanına kavuştu. 19 Haziran tarihinde Balıkesir'in Edremit ilçesinde uluslararası standartlara getirilen Körfez Havaalanı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından hizmete açıldı. Havaalanı mücavir alan itibariyle Edremit ve Burhaniye Belediye Başkanlarını karşı karşıya getirdi. İki ilçe arasındaki, "havalanı senin değil benim" kavgası hala devam ediyor.
AYVALIK'TA SARI ÖFKE
8 Temmuz'da, Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü tarafından bir yıl önce çıkarılan genelgede ticari taksilerin kent dışına götürdükleri müşterilerinin geriye getirilmesini yasaklayan genelgenin iptali için Danıştay'a başvuran S.S. Turizm Taksiciler, Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Üyeleri, mağduriyetlerinin sürdüğünü açıklarken, uygulamanın vatandaşların seyahat, ticari taksicilerin de ekonomik özgürlüğüne aykırı olduğunu belirten birlik üyeleri öğlen saatlerinde Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda 1 saatlik iş bırakma eylemi yaparak kontak kapattılar.
BALIKESİR'DE KENE VAKASI: 1 ÖLÜ
5 Temmuz'da, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konulan 45 yaşındaki 4 çocuk annesi kadın hayatını kaybetti. Kene yapışması sonucu ölen kadının köyüne giderek haber çalışması yapan muhabire de kene yapıştı. Keneyi evine döndüğünde fark eden muhabir hemen hastaneye götürüldü. Doktorların müdahale ettiği muhabirin kolundaki kene özel bir iple düğüm yapılarak başarılı bir şekilde çıkarıldı. Kene mağduru muhabire tetanoz aşısı yapıldı.
BALIKESİR GARNİZON KOMUTANI KKTC BARIŞ KUVVETLERİ KOMUTANI OLDU
Balıkesir Garnizon Komutanı ve Okullar Komutanı Korgeneral Adem Huduti, Ağustos ayında Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile KKTC Barış Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. Bu görevine halen devam eden Huduti paşadan boşalan Balıkesir Garnizon ve Okullar Komutanlığına Korgeneral Tevfik Özkılıç atandı.
BELEDİYE, "ASFALT PARASI"NI KALDIRDI
Balıkesir Belediye Meclisi, gayrimenkul sahiplerinden, "asfalt parası" olarak bilinen yol harcamalarına katılım payı alınmamasını kararlaştırdı. Karar oy çokluğu ile alındı. Eylül ayının başında toplanan Balıkesir Belediye Meclisi, daha önceki belediye yönetimi tarafından alınan asfalt paralarını kaldırdı. MHP'li Belediye Başkanı İsmail Ok'un seçim vaadinde slogan olarak kullandığı, "Ak'ın karasına, asfalt parasına son" söylemi oy çokluğu ile kabul edilen komisyonun raporu doğrultusunda gerçekleşmiş oldu. İmar Komisyonu'nun, "yol harcamalarına katılım payı" konusunda hazırladığı görüşü mecliste MHP Grubunun 17 kabul, AK Parti Grubu'nun 11 ret ve CHP'li üyelerin 3 çekimser oyu ile mecliste kabul edildi.
Balıkesir'in Sındırgı Belediyesi bir ilke imza attı. Başta Karadeniz bölgesi olmak üzere birçok yerde 1 TL seviyesine inen hamsi fiyatlarının ilçesinde kilosunun hala 5 ila 7 TL'den satılmasına tepki gösteren Belediye Başkanı Özgür Ertuğrul, et ve hamsideki fiyat yüksekliğini protesto için Trabzon'dan tonlarca hamsi getirtip belediyenin önünde halka bedava dağıttı. Bedava hamsiye hücum eden vatandaşlar izdihama yol açtı. Aynı belediye sonraki günlerde yine tonlarca ayva dağıttı.
HARÇLIKLARIYLA KIZILAYA KURBAN BAĞIŞLADILAR
12 Kasım'da, Balıkesir'de ilköğretim öğrencileri okul harçlıklarından ayırıp biriktirdikleri paralarla Türk Kızılay'ına, "kurban bağışı"nda bulundular. Minik yüreklerin bu dev hareketiyle tüm Türkiye'ye örnek oldu. Harçlıklardan 25 kuruş, 50 kuruş ve 1 TL ve üzerindeki biriktirdikleriyle 1 kurban bedeli olan 410 TL'yi tamamlayan öğrencilerin parası makbuz karşılığı Kızılay yetkilileri tarafından teslim alındı. Çocukların bu duygusal hareketi herkesi duygulandırdı.
TÜRKİYE KAMU-SEN'DE TEMSİLCİ KRİZİ
Türkiye Kamu-Sen Balıkesir İl Temsilciliği'ne Sağlık-Sen şube başkanı Mustafa Koç atandı. Balıkesir'de bir süreden beri yaşanan Kamu-Sen'deki başkanlık krizi nihayet sona erdi. Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi, Türk Sağlık Sen Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Koç'u, Kamu-Sen İl Temsilcisi olarak atadı. Böylece sendikadaki temsil krizi sona ermiş oldu.

MÜZİK, SANAT, KÜLTÜR
DÜNYACA ÜNLÜ DİSCO KRALİÇESİ BALIKESİR'DE
Dünyaca ünlü Romanyalı şarkıcı İnna, Türkiye'deki konserlerinin serisine Balıkesir'i de ekledi. Mart ayında Balıkesir Gala'da sahne alan, "Disko Kraliçesi" İnna hayranlarına unutulmaz bir konser verdi. Nisan ayında ise Türkiye'deki rock müziğin ünlü yıldızlarından Şebnem Ferah Balıkesir'de hayranlarına unutulmaz bir konser verdi. Balıkesir Gala'da düzenlenen kapalı salon konserini yaklaşık 2 bin kişi izledi. Şebnem Ferah hayranları salonu erkenden doldururken, ünlü sanatçıya kendi orkestrası eşlik etti. Sahne ve ses düzeni ise İstanbul'dan getirildi.
ANADOLU ATEŞİ YAKTI
Dünyaca ünlü dans topluluğunun Balıkesir'deki gösterisi nefes kesti. Dünyanın sayılı dans topluluklarından biri olan Anadolu Ateşi, "Evolotion" ile 2010 İlkbahar-Yaz turnesi kapsamında Balıkesir'de sahne aldı. Antalya ile aynı anda gerçekleşen gösteri Balıkesirli sanatseverleri coşturdu. Balıkesir'de ilk defa gösteri yapan Anadolu Ateşi'nin nefes kesen gösterisi ayakta alkışlandı.
DÜNYA MEDENİYETLER KRALİÇESİ GÜZELLİK YARIŞMASI
Dünya Medeniyetler Kraliçesi Güzellik Yarışması (Miss Civilization & Termal Of The World), 12 Haziran 2010 Cumartesi günü Türkiye'nin doğa ve sağlık beldesi olan Balıkesir'in Kuş Cenneti Manyas ilçesinde gerçekleşti. Dünya Medeniyetler Kraliçesi Güzellik Yarışması'na 22 ülkeden seçilen güzeller katıldı.
BALIKESİRLİ BİLİM ADAMI BULUŞLARINI SÜRDÜRÜYOR
Türk bilimi, dünyada özü elde edilemeyen ve kanser hastalarının Kemoterapi tarafından yaşadıkları olumsuzlukları dahi ortadan kaldıracak kadar önemli olan 'Propolis' adlı doğal maddenin özünü elde etmeyi başardı.
Dünyada bilimsel çalışmaları yapılmış ve hakkında hakemli dergilerce yayınlanmış yüzlerce makale bulunan 'Propolis'in ekstraktını (özü) yıllardır elde edebilen bir ülke olmadı. Taşın suyunu çıkartarak yanmaz maddeler elde eden, yaklaşık 200 bitkinin bitki özünü, kendi oluşturduğu Türkiye'nin ilk ve tek, dünyanın da en gelişmiş tesislerinde üretebilen, dünyanın 3 bin yıldır çözüm bulamadığı zeytin kara suyunu faydalı hale getiren, bitki özlerinden kök boyası elde eden, zeytin çekirdeğinden aktif karbon üretmeyi başaran, zeytin yaprağı çayının mucidi olan ve yaptığı daha bir çok bilimsel çalışma ile dünya bilimini hayretler içinde bırakan iş adamı ve bazı çevrelerce Türk Bilim Adamı olarak anılan Faruk Durukan, 10 üniversiteden de bilimsel destek alarak 'Propolis' üzerinde çalışmalar yaptı. Propolis maddesi ile ilgili ön bilgi veren Türk Bilim Adamı Faruk Durukan, "Propolis, arıların bitki fili ve tomurcuklarından topladığı, kovan giriş deliğine, çatlak ve kırıkları kapattığı antibakteriyel, antiviral, antifungal, antioksidan, antiparazitik özelliklere sahip yapışkan ve reçinemsi bir maddedir. Arılar bu bitkilerden topladığı reçinemsi maddeyi arka ayaklarında kovana taşırlar. Balmumu ve bazı sindirim salgıları ile karıştırarak kovan içinde kullanırlar. Arılar propolisi kavak, meşe, kayın, okaliptus ağaçları ve çalılıklardan toplarlar. Arılar propolisi kovanda dip tahtası, çerçeve kenarları ve giriş deliği arkasında biriktirirler" dedi.
ANTANDORS ANTİK KENTİ BÜYÜK TEHLİKE ATLATTI
Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Beldesi'nde bulunan Antandros Antik Kenti'nde 10. dönem kazı çalışmaları Ağustos'ta başladı. Kazı Başkanı Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Aeneas'ın mitolojik serüvenini tekrarlamak için yeni bir proje hazırladıklarını açıkladı. Polat, proje kapsamında, yeniden inşa edilecek Aeneas'ın 'Tempest/Fırtına' adlı gemisinin Altınoluk'tan yola çıkarak sadece yelken ve kürekle İtalya'ya ulaşacağını söyledi. Antandros Antik Kenti'nde 29 kişilik ekiple üç koldan yürütülen çalışmalarda, Roma villası, nekropol ve yerleşim alanını tespit etmeye uğraştıklarını aktardı. 10 yıldır devam eden kazıların 2010 bölümü Eylül ayında tamamlandı. 27 Ağustos'ta bölge çıkan yangında 2 dönüm zeytinlik alan yandı. Antik kent büyük tehlike atlattı.
TUNCAY KILIÇ'A, "MEDİKAL VADİ" ÖDÜLÜ
Her yıl birçok dalda yılın en iyilerini ve en başarılılarını seçen Avrupa Gazeteciler Derneği bu seneki seçimlerinde Yerel Yöneticiler kategorisinde en iyi Yerel Kalkınma Projesi dalında 'Medikal Vadi' projesi ile Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç'ı ödüllendirdi.
EN KÜÇÜK HAFIZ
Balıkesir'de 10 yaşındaki bir çocuk Kuran-ı Kerim'i ezberleyip hatim etti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hafızlık tespit yarışmasına katılarak hafızlığını tescillendiren 10 yaşındaki Hamza Yağız isimli küçük hafız Balıkesir'deki 86 yarışmacı arasında da birinci oldu. Dinleyenleri kendine hayran bırakan küçük hafıza bisiklet ile harçlık olarak bol miktarda para hediye edildi.
"10.10.10 BALIKESİR GÜNLERİ"
Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, ile tarihinde görülmemiş bir etkinlik yaşattı. Plaka numarasından yola çıkılan Balıkesir'in 2010 tarihinde Ekim ayının 10. gününe denk getirilen gün, "Dünya Balıkesirliler Günü" ilan edildi. 10 Ekim 2010 tarihi, 10.10.10 esprisiyle çok değişik etkinlikler gerçekleştirildi. Birbirinden renkli kutlamalar, spor müsabakaları, toplantı ve panaller, tanıtım etkinlikleri düzenlendi. Ulusal televizyon kanalları Balıkesir'in tanıtım filmlerini yayınladı. Vali Yılmakz Arslan'ın başını çektiği 10.10.10 etkinlikleri büyük çapta ses getirdi. Bu tür tanıtım faaliyetleri, her yıl 10 Ekim Dünya Balıkesirliler Günü'nde devam edecek.
BAÜ'DE REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ
Balıkesir Üniversitesi'nde Ekim ayında rektörlük seçimleri tamamlandı. Toplam 407 akademisyenden 393'ünün oy kullandığı seçimlerde 8 aday arasında en fazla oyu Prof. Dr. Mahir Alkan aldı. Mahir Alkan 130 oy ile birinci sırada seçildi. Üniversitedeki resmi oy sayma işlemlerinin tamamlanıp tasnife geçildiği, seçimlerin sonuçlandığı bildirildi. YÖK'e 6 ismin gönderileceği, YÖK'te yapılacak eleme neticesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e seçimde en fazla oy alan rektör adaylarından ilk 3'ünün isminin sunulacağı bildirildi. Prof. Dr. Mahir Alkan'ın BAÜ Rektörü olarak atanması bekleniyor. BAÜ Rektörlük seçimlerinde mevcut rektörün de aralarında bulunduğu biri bayan toplam 8 kişi aday olmuştu. Mahur Alkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 10 Kasım 2010 tarihindde resmen atanarak BAÜ Rektörü oldu.
BALIKESİR'İN SOKAK KEMANCISI ARTIK YOK
Balıkesir'de geçimini sokaklarda keman çalarak sağlayan yaşlı müzisyen kaldığı otel odasında hayatını kaybetti. İsmail Balatlı (63) isimli yaşlı sokak kemancısı uzun yıllardan beri evi olarak kullandığı otelde bu sabah saatlerinde ölü olarak bulundu. Kemancının ölümü sevenlerini üzdü. Yılın son haftasında Balıkesir Türk Müziği Korosu muhteşem bir konser verdi. Balıkesirli sanatçı İsmail Özkan ile TRT Müzik Kanalı'nda partnerliğini yaptığı TRT sanatçısı Seda Gülbeyaz ile müzikseverlere unutulmaz bir konser verdiler.

SİYASET
DSP Balıkesir Milletvekili Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı partisinden istifa etti. TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla DSP7den ayrıldığını duyuran Hüseyin Pazarcı daha sonra CHP'ye katıldı. CHP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı CHP'nin son kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Parti Meclisi'ne alındı.
AK PARTİLİ UĞUR'DAN, TURHAN ÇÖMEZ'E, "DARBENİN BAŞBAKANI" İDDİASI
14 Şubat tarihinde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir milletvekili Ahmet Edip Uğur, eski Balıkesir milletvekili Turhan Çömez'in darbe planlarının arkasında başbakanlık hayalleri kurduğunu iddia etti. "Turhan Çömez'in adının darbenin başbakanı olarak geçtiğini öğrendik" diyen Uğur, Çömez'in Türkiye'ye ancak teslim olmak için girebileceğini söyledi. Turhan Çömez, Ergenekon soruşturması kapsamında yaşanan dalga operasyonlarından hemen önce dil eğitimi için gittiği Londra'dan kısa süre sonra döneceğini açıklayan Çömez, yaklaşık bir yılı aşkın süredir İngiltere'de ikamet ediyor. Bundan önceki AK Parti iktidarında 22. dönem Balıkesir milletvekili olan Turhan Çömez, halen Ergenekon soruşturması kapsamında Interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyor. Turhan Çömez avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada Edip Uğur'a sert tepki gösterdi.
MHP'Lİ HÜSEYİN KALKAN VEFAT ETTİ
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) eski Balıkesir milletvekili Dr. Hüseyin Kalkan (60) vefat etti. İstanbul'da vefat eden Kalkan'ın cenazesi Balıkesir Zağnos Paşa Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından memleketi olan Dursunbey ilçesi Kurtlar köyünde toprağa verildi. 21. dönem milletvekili Emekli Deniz Kıdemli Öğretmen Albay Hüseyin Kalkan, görev yaptığı dönemde renkli kişiliği ve icraatlarıyla kamuoyunun takdirini kazanmıştı. Kalkan'ın cenazesine siyaset, iş, basın ve spor camiasından çok sayıda seveni katıldı.
CHP İL BAŞKAN BARIŞ'TAN GAZETE SAHİBİ ÜYESİNE HABER TEPKİSİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir İl Başkanı İrfan Barış, partisinin Edremit İl Genel Meclisi üyesi olan gazete sahibi Selahattin Yay'ı, gazetesinde CHP'li belediye başkanları ve yöneticileri aleyhine yazan köşe yazarını engellemediği gerekçesiyle parti disiplin kuruluna sevk edeceklerini ve tazminat davası açacaklarını söyledi. Selahattin Yay ise CHP İl Başkanı İrfan Barış'a sert tepki gösterdi. Siyaset gündemi bu ikilinin karşılıklı açıklamalarını izledi.
LİDERLERDEN REFERANDUM MİTİNGLERİ
12 Eylül 2010 tarihindeki halk oylamasıyla ilgili olarak CHP'nin yeni genel başkanı Kemal Kılıçdaroğ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan değiyik tarihlerde Balıkesir'e gelerek seçmenleriyle buluştular. Muhalefet partilerinin, "hayır" istediği halktan başbakan ise, "evet" oyu vermelerini istedi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE "EVET"
Balıkesir'de referandum sonuçlarında yüzde 3,58'lik fark ile, "Hayır" oyları fazla çıktı. Ancak, il merkezinin de aralarında yer aldığı 8 ilçe büyük bir farkla, "evet" derken özellikle sahil bölgeleri anayasa değişikliğine "hayır" dedi. Balıkesir il genelinde yüzde 51,79 oranında hayır oylarına karşı yüzde 48,21 oranında evet oyu çıktı. Merkez 1 ve Merkez 2 olarak ikiye ayrılan Balıkesir merkezdeki toplam 672 sandıkta kesin olmayan sonuçlara göre oy kullanan toplam 198 bin 330 seçmenden 107 bin 695'i "evet" oyu kullanırken 88 bin 647 seçmen "hayır" dedi. Balıkesir'de yapılan halk oylamasının geçici kesin sonuçları açıklandı. Seçim Kurulu'ndan alınan verilere göre halk oylamasında merkez ile birlikte toplam 19 ilçede kayıtlı 859 bin 239 seçmenden 735 bin 639'u sandığa gitti. 722 bin 25 geçerli oydan 348 bin 417 kişi "evet" tercih ederken, 373 bin 658 kişi "hayır" tercihinde bulundu. 13 bin 564 oy ise geçersiz sayıldı. Buna göre Balıkesir genelinde geçerli olan oylara göre "evet" oylarının yüzdelik dilimi 48,25 olurken "hayır" oyları ise yüzde 51,75 olarak gerçekleşti. Hayır oyları evet diyenlerden yüzde 3,50'lik bir fark ile fazla çıktı.
BAYAN VEKİL BAYGINLIK GEÇİRDİ
Referandum çalışmaları kapsamında Balıkesir'in ilçe ve köylerini, AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün ile beraber gezen AK Parti'nin bayan milletvekili Ayşe Akbaş, baygınlık geçirdi. Havran ilçesinde gün boyu kamu kurum ve kuruluşlarını dolaşıp vatandaşlarla sohbet eden Ayşe Akbaş, akşam programında ilçeye bağlı Kocaseyit köyüne gitti. Milletvekili İsmail Özgün'ün halka hitap ettiği sırada başı bir anda öne eğilen bayan vekilin yardımına Tekke Mahallesi muhtarı Emine Kelebekli yetişerek Akbaş'ın yere düşmesini engelledi. Rahatsızlandığı için konuşamayınca köylülerden özür dileyen Akbaş, referandumda evet oyu vermelerini istedi.
CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NA SUÇ DUYURUSU
12 Ağustos'ta, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde ikamet eden Servet Uzunçar isimli bir vatandaş, Balıkesir Adliyesi'ne giderek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kılıçdaroğlu'nu referandumda oylanacak olan yeni anayasa teklifine karşı hayır kampanyası başlatarak darbeci zihniyeti ve terör örgütü PKK'nın yanında yer almakla suçlayan Uzunçar, Kılıçdaroğlu ile yargıda hesaplaşacağını söyledi.
AK PARTİ İL BAŞKANI ÇELİK İSTİFA ETTİ
12 Ekim, AK Parti Balıkesir İl Başkanı Adil Çelik görevinden istifa etti. 3 Kasım'da ise AK Parti Balıkesir teşkilatında Mahmut Poyrazlı dönemi başladı. Uzun zamandan beri boş olan il başkanlığına AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile Avukat Mahmut Poyrazlı'nın atandığı bildirildi.
BAŞBAKAN BANDIRMA'DA
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, Sabancı Grubu tarafından 550 milyon euroya 2 yılda yaptırılan ve yılda 7 milyar kilovat saat elektrik üretecek doğalgaz çevirim santralini açtı. Daha sonra Gönen ilçesinde halka hitap etti.
TURHAN ÇÖMEZ'DEN AÇIKLAMA
Ergenekon soruşturması kapsamında hakkında yakalama emri bulunan ve kırmızı bültenle aranan Turhan Çömez, İngiltere'den avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Akşam gazetesinde yayınlanan bir haberde isminin geçtiği ifadeyi yalanladı. Çömez'in açıklamasında, Akşam gazetesinin dünkü (26 Ekim 2010 tarihli) sayısında, "Erdoğan'ın evini JİTEM adına takibe aldık" başlıklı bir haber yayınlandığı, haberin içeriğinde, "Turhan Çömez'in de Başbakan'ın evinin krokilerini Yusuf'a verdiğini biliyorum" şeklinde bir iddiaya yer verildiği belirtilerek, bunun yalan ve iftiradan ibaret olduğu ileri sürüldü.
SİYASETTE NEZAKET
MHP Balıkesir İl Başkanı Mehmet Duran, beraberinde yönetim kurulu üyeleri olduğu halde göreve yeni gelen AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı'yı ziyaret etti. MHP İl Başkanı Duran, AK Parti İl Başkanı Poyrazlı'ya çiçek vererek görevinin hayırlı olmasını diledi. CHP İl Başkanı İrfan Barış da yönetim kurulu üyeleriyle birlikte AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı'yı makamında ziyaret ederek kutladı. CHP'li Barış ve AK Partili Poyrazlı'nın verdiği olumlu mesajlar Ankara'da esen sert rüzgarlara rağmen yereldeki ilişkilerin daha kuvvetli olduğu mesajını verdi.
CİNDORUK'A ÇİLLER ŞOKU
20 Aralık'ta, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, partisinin Balıkesir'deki il kongresinde Tansu Çiller şoku yaşadı. Kongrede Tansu Çiller'in mesajının okunmasının ardından "Çiller" tezahüratları yapılması Cindoruk'u öfkelendirdi. Yapılanı "ayıp" olarak değerlendiren Cindoruk, "Bugüne kadar hiçbir kongrede böyle bir şey görmedim, bu arkadaşlarımı ayıplıyorum" diye tepki gösterdi. Bu arada, DSP İl Başkanı Alpaslan Peker sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden istifa etti.

EKONOMİ
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) yönetim kurulu toplantısı Vali Yılmaz Arslan başkanlığında Balıkesir'de yapıldı. 28 Ocak'ta, kısa adı KİPA olan Kitle Pazarlama Ticaret ve Gıda Sanayi A.Ş.'nin Balıkesir mağazası törenle açıldı. Açılış gününe özel indirim uygulanan elektronik ürünlerden Sony marka lcd televizyonlar vatandaşlar tarafından kısa sürede tüketildi. Balıkesir bölgesindeki 3. mağazasını il merkezinde açan Kipa 7 bin metrekarelik alanı ile şehrin en büyük hipermarketi özelliğine sahip. Balıkesir mağazasında 20 bin kaliteli ve hesaplı ürünün Balıkesirlilerle buluşturulacağı kaydedildi.
ULUDAĞ ELEKTRİK'İ LİMAK ALDI
18 Şubat, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne (TEDAŞ) bağlı Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 940 milyon dolarla Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. verdi. Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde faaliyet gösteriyor.
"ALTIN" ÇAĞI
Balıkesir Mücevheratçılar Sarraflar Kuyumcular Derneği başkanı Recai Gürcan, bu yılın en iyi yatırım aracının altın olduğunu bildirdi. Altın 2010 yılı içinde adeta tavan yaparak yatırımcısını memnun etti.
Ağaoğlu şirketler grubu yönetim kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Bandırma'da 200 milyon dolara mal olacak rüzgar santrali kurma çalışmaları başlattı. Türkiye enerjide dışa bağımlı olmasın diye çalışan şirketler ardı ardına santraller kuruyor. Ağaoğlu yılın 360 gün devamlı rüzgar alan Bandırma'da rüzgar santrali kurup enerji üretecek. Ağaoğlunun rüzgar santrali 33 türbinden oluşacak ve 93 magawat üretim yapacak. 2015 yılına kadar kurulu güç bazında özel sektörün ilk 10 enerji üretim şirketinden biri olmayı hedefleyen Ağaoğlu, Bandırma'daki 93 MW'lık Şah Rüzgar Enerjisi Santrali'ni düzenlenen basın toplantısında tanıttı.
VALİ ARSLAN'DAN ÖDENEK MÜJDESİ
Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ın girişimleriyle, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), KÖYDES ve İl Özel İdaresi için toplam 28 milyon 800 bin TL ödenek tahsis edildi. Balıkesir için ödenek çalışmalarının karşılığını bulduğu aktarılan açıklamada, GMKA için 14 milyon TL., KÖYDES projesi için 6,8 milyon TL. ekstra kaynak ve İl Özel İdaresi'ne 8 milyon TL olmak üzere 28,8 milyon TL. ödeneğin ilgili birimlerdeki proje, yatırım ve çalışmalarda kullanılmak üzere Balıkesir Valiliği emrine tahsis edildiği bildirildi.
Balıkesir bürokrasisinde hareketli günler yaşandı. Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı M. Gürhan Acar Mart ayında İzmir Vergi Dairesi başkanlığına atandı. Kısa sürede başarılı çalışmalara imza atan SGK İl Müdürü İsmail Sevinç Aralık'ta Ankara'ya atandı. Balıkesir'in yeni İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz Yılmaz oldu.

SPOR
BALKES VE BANBAN 2. LİG'TE
2 Mayıs'ta TFF 3. Lig Yükselme Grubu'nda Bandırmaspor kendi evinde Siirtspor'u 1-0 yenerek ligin bitimine 1 hafta kala grupta 2. Lig'e çıkan ilk takım oldu.
BALIKESİRSPOR 13 YIL ARADAN SONRA 2. LİG'TE
9 Mayıs'ta ise TFF 3. Lig Yükselme Grubu'nda Balıkesirspor kendi sahasında karşılaştığı Keçiörenspor'u 3-0 mağlup ederek 2. Lig'e çıktı. Büyük sevinç yaşayan taraftarlar maçın bitiş düdüğü ile beraber sahaya akın etti. Balıkesirspor'un 2. Lig'e çıkması şehirde büyük sevince yol açarken kutlamalar ve coşku sokaklara taştı. Yaklaşık 15 bin kişinin izlediği maçın sonunda başta Balıkesir Valisi olmak üzere Belediye Başkanı, milletvekili, garnizon komutanı, emniyet müdürü ve jandarma alay komutanı ile binlerce taraftar Balıkesirspor'un başarısını alkışladı. Balkes ve Bandırma el ele 2. Lig'e yükseldi.
FUTBOLCU KIZLAR
Balıkesir'de liseler arası kız futbol turnuvası düzenlendi. Sosyal Güvenlik Haftası münasebetiyle düzenlenen turnuvanın final maçının başlama vuruşunu bayan milletvekili yaptı. Maçı 4-2 kazanan Adnan Menderes Lisesi şampiyon oldu. Final maçında futbolcu kızlar adeta şov yaptılar.
ŞAMPİYON BURSASPOR'UN TEKNİK DİREKTÖRÜ ERTUĞRUL SAĞLAM BALIKESİR'DE
28 Mayıs'ta, şampiyon Bursaspor'un teknik direktörü Ertuğrul Sağlam Balıkesir'de Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileriyle bir araya geldi. Daha önceden davetli olduğu okula şampiyonluktan sonra gelebilen ünlü teknik adama polis öğrencilerinin büyük ilgi ve sevgisiyle karşılaştı.
6 Aralık, Balıkesirspor Teknik Direktörü Selahattin Dinçel'in kulüple olan sözleşmesi karşılıklı anlaşmayla feshedildi. Takımın başına Mesut Dilsöz getirildi.
BALIKESİR SÜPER AMATÖR KÜME MAÇINDA OLAYLAR ÇIKTI
Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde oynanan amatör küme takımları arasındaki maçta olaylar çıktı. Tribünlerdeki taraftarların alkolün de etkisiyle birbirine girdikleri olaylar esnasında kavgaya müdahale eden çok sayıda polis yaralandı. Kafası içki şişesi isabet etmesi sonucu yarılan Savaştepe İlçe Emniyet Amiri Raşit Akbulat ile birlikte toplam 5 polis memuru hastaneye kaldırıldı. Yaralanan çok sayıda taraftar ise gözaltına alınmamak için hastaneye müracaat etmedi.
2010 yılını bu şekilde geride bırakan Balıkesir, yeni yıla yangın, intihar ve kaza haberleriyle girdi. Yeni yılın ilk gecesinde Fatma Aliye Kasapoğlu Kız Yetiştirme Yurdu'nda yangın çıktı. 1 Ocak 2010 tarihinde Hasan Baba Çarşısı'nın 6. katına çıkan bir şahıs kendini boşluğa bırakarak intihar etti. Aynı günün akşamı Kız Yetiştirme yurdunda ikinci defa yangın çıktı. Bölge trafik önünde meydana gelen trafik kazasında araç içerisinde sıkışan bir kişi ağır şekilde yaralandı. Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan ve Belediye Başkanı İsmail Ok, yayınladıkları mesajlarla 2011 yılının Balıkesir için çok daha huzurlu ve müreffeh bir yıl olmasını dilediler. Vali Yılmaz Arslan Balıkesir'de olmaktan ve bu şehirde yaşamaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.