Hrant Dink suikastının dördüncü yılı

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 4. yılında katledildiği yerde anılacak. Dink'in sevenleri bugün İstanbul, Ankara ve İzmir'de yürüyüşler düzenleyecek.

Hrant Dink ‘i anmak için ailesi, dostları ve bütün sevenleriyle birlikte bugün saat 15.00′de, Dink ‘in vurulduğu Agos Gazetesi’nin önünde biraraya gelecek. Akşam 19.00′da ise Taksim Meydanı’na yürünecek.

Ankara’da akşam saat 18.00′de “Dört Yıldır Hrant Yok” yürüyüşü gerçekleşecek. İzmirde ise Hrant Dink ‘in sevenleri gazeteciyi anmak için saat 17.30′da Konak YKM önünde toplanıp yürüyüş yapacak. Dink’i öldüren Ogün Samast, azmettirdiği iddia edilen Yasin Hayal ve Erhan Tuncel de Hizbullah sanıklarının firarıyla gündeme gelen CMK’nın 102. maddesi uyarınca, haklarında bir hüküm kurulmadığı takdirde gelecek yıl cezaevinden çıkacak.

Hrant Dink suikastının dördüncü yılı HRANT DİNK FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Hrant Dink suikastının dördüncü yılı 
AGOS GAZETESİ SON YAZISI - VİDEO

Hrant Dink suikastının dördüncü yılıHRANT DİNK ÖDÜL ALIRKEN - VİDEO

Hrant Dink suikastının dördüncü yılı
HRANT DİNK CENAZE TÖRENİ - VİDEO

Samast, Hayal ve Tuncel hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Cinayette sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle birçok isme suçlamalar yöneltildi, ancak o davalar da bir türlü bitmedi.  Soruşturma sonucu 18 sanık hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Dava sürecinde dosyanın asıl faillerinden Samast’ın dosyası, yaşı nedeniyle İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Davanın son duruşmasında ara kararını açıklayan mahkeme, Tuncel ve Hayal için tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 7 Şubat’a ertelemişti. Duruşmalar sırasında, suikasttan aylar önce istihbarat birimlerinin uyarıldığı iddiası gündeme gelmiş, ancak jandarma ve polis istihbaratının neden harekete geçmediği sorusunun cevabı bulunamamıştı. Bu arada, Dink’in bir yazısı nedeniyle “Türklüğe hakaret” suçundan hakkında verilen mahkumiyet kararı ve “cinayet sonras polis ve jandarma görevlileri hakkında etkili soruşturma yapılmaması” nedeniyle ailesinin yaptığı başvuru AİHM’de ele alınmıştı. Türkiye’nin “nasyonel sosyalizm”i öven bir eski Nazi ile ilgili kararına atıf yapılan savunma büyük tepki toplamıştı, Ankara bu dava sonucu aileye toplam 133 bin 595 euro tazminat ödemeye mahkum olmuştu.

Şimdi gözler kararda


Tüm bu gelişmelerin ardından, 1 Ocak 2011’den itibaren yürürlüğe giren CMK’nın 102. maddesi, Dink cinayetinin sanıkları için de bir umut kapısı oldu. Samast ve Hayal 24 Ocak, Tuncel de 26 Ocak 2007’de tutuklandı. Mahkeme, Dink cinayetini “devlete karşı işlenen suç” kapsamında görmezse; Samast, Hayal ve Tuncel 2012’nin ilk günlerinde serbest kalacak. Temyize gitmesi halinde dava Yargıtay’da görüşülecek. Bu tarihe kadar Yargıtay’dan karar çıkmaması durumunda yine bu üç kişi tahliye edilecek.

Hrant Dink ‘in arkadaşları Dink ‘in ölümünün ardından dört yıl geçmesine rağmen suikastın sorumlularının bulunamamasından duydukları rahatsızlıkları şöyle dile getirdiler:

“4 yıl oldu. 4 yıldır adaleti, vicdani, hukuku arıyoruz. Bulamıyoruz. 4 yıldır yargıyı, hükümeti, meclisi arıyoruz. Bulamıyoruz. 4 yıldır, sokak ortasında arkadaşımızı katledenlerin arkasındaki güçlerden söz ediyoruz, laf dinletemiyoruz.”
Hrant Dink ‘in öldürülmesinin dördüncü yılında bazı siyasilerin tepkileri:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: “Cinayetin aydınlatılamaması yeraltındaki siyasi düzenin değişmesinin ne denli zor olduğunu ortaya koydu.”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: ” Dink yaşamı boyunca ayrımcılıktan, şiddetten arınmış, adil bir dünya için çalışmışyurtsever bir aydındı.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: ” Türk adaletinin en büyük ayıplarından bir tanesi bekliyor.”

DİNK SUİKASTINDA ÖNEMLİ KARAR

Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen Trabzon'daki emniyet ve jandarma görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen karar yapılan itirazı kabul etti. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen eski Emniyet Müdürü Reşat Altay ve polis memurları ile jandarma personeli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararına, Dink ailesinin avukatları itiraz etti. Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Dink Ailesi'nin avukatlarının yaptığı başvuruyu kabul etti. Mahkeme, adı geçen kişiler hakkında yargılama kararı verilip verilmemesini ise, eski Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın ayrıntılı ifadesinin alınması ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun hazırladığı raporları inceledikten sonra karara bağlayacak. Rize Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararı, cinayette ihmali olduğu öne sürülen kamu görevlilerine yargı yolunun göründüğü şeklinde yorumlanıyor.

4 YIL SONRA AYNI YERDE

Öte yandan suikaste kurban giden Hrant Dink'in ölümünün 4. yılı nedeniyle yürüyüş yapılıyor. Sevenleri Dink'i anmak için Agos gazetesinin önüne yürüyor.

"KATİL DEVLET HESAP VERECEK"

Törende Dink'in eşi Rakel Dink de hazır bulunuyor. Katılımın oldukça yüksek olduğu görüldü. Anmaya katılanlar "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıyor. "4 yıldır hakim yok, yargıç yok", "4 yıldır Hrant yok", "4 yıldır yüzleri yok yürekleri yok", "4 yıldır Meclis yok" yazılı dövizler de dikkat çekiyor.

SOMUT ADIM ATILSIN

Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi Agos'un penceresinde yaptığı konuşmasında "Dink cinayetinde adı geçen herkese soruyorum. Bize böyle davranılsa ne yapardınız? Biz mahkemeler gidiyoruz. İntikam hissi değil yüzleşmek için için gidiyoruz. Bu tür cinayetler asla işlenmesin. Adımızı biliyoruz ama cinayeti kimlerin aydıntalacağını bilmek istiyoruz" dedi.

TAKSİM'DEN GELDİLER

Törene katılacak gruplar farklı noktalardan yürüyüşe geçerek Dink'in öldürüldüğü Şişli Halaskargazi Caddesi'ndeki Agos gazetesi önüne geldi. Taksim yönünden yürüyüşe geçen grup, 'unutmayacağız' yazılı pankart taşıdı. Saat 15.00'te başlayacak törenin yapılacağı Şişli'ye geldiler. Yürüyüş kortejinde bulunanları ellerinde "hepimiz Ermeniyiz hepimiz" yazılı dövizler taşıyorlar.

DİSK'TEN KATILIM

Dink anacak bir başka grup ta DİSK oldu. Şişli'de bulunan Genel Merkezi önünden toplanan kalabalık pankartlarla yürüyüşe geçti. Anmaya katılanlar "Türkiye'nin karanlıkla imtihanı devam ediyor." görüşünde.

TÜRKİYE İÇİN SİMGESEL DAVA

Bu arada Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, sorumluları tespit edemediğini öne sürdüğü iktidara 10 üzerinden sıfır verdi. NTV'de 'Yazıişleri' programına konuk olan Koptaş, bu davanın neden önemli olduğunu şu sözlerle anlattı:

"Hepimiz, ailesi, dostları adalet istiyoruz. Cinayette parmağı olanların sadece kamu vicdanında değil hukuken de yargılanmasını talep ediyoruz. Sadece Hrant Dink'in tanıyanları ve yakınları olarak değil Türkiye için çok simgesel bir dava. Ergenekon davası görülürken bu cinayetin hiçbir şekilde onunla ilişkilendirilmemesi, Türkiye'de asıl demokrasi mücadelesinin Hrant Dink davasında kilitlendiğini gösteriyor. Hrant Dink cinayeti gerçekten çözülürse ancak Türkiye'de demokrasiye adım atmış olacağız."