Ford'un veliahtı Türk yöneticinin yanında stajyer

Amerikan otomotiv devi Ford Motor Company'nin kurucusu Henry Ford'la aynı ismi taşıyan büyük büyük torunu ve şirketin Bill Ford'dan sonraki veliahtı Henry Ford III, Murat Yalman'ın yanında staj yapıyor.

Ford'un veliahtı Türk yöneticinin yanında stajyer
Ford Motor Company’de Pazarlama ve Global Ürün Stratajileri Direktörü olan Murat Yalman’ın yanında çalışmaya başlayan 31 yaşındaki veliaht Ford, yüzde 40’ı ailesine ait olan şirketteki basamakları hızla tırmanıyor.

Türkiye bir taraftan tüm dünyaya otomotivde parlayan yıldız olduğunu gösterirken diğer taraftan dünya devlerinin veliahtlarına işi öğretiyor. İtalyan Pirelli Grubu, veliahtlarını Türkiye’de staja gönderip deneyim kazandırırken, Amerikan otomotiv devi Ford’un veliahtı Henry Ford III de, Detroit’te Ford Pazarlama ve Global Ürün Stratejileri Direktörü Murat Yalman’ın yanında işi öğreniyor. Ford Motor Company’nin kurucusu Henry Ford’un ismini de alan büyük torunu ve Bill Ford’dan sonra şirketin başına geçmesi beklenen 31 yaşındaki Henry Ford III, yüzde 40’ı ailesine ait olan şirketteki basamakları hızla tırmanıyor.

Türkiye’yi izliyorum


Detroit Otomobil Fuarı’nda Murat Yalman’ın tanıştırdığı veliaht Ford, 2010 yılında bir arkadaşının düğünü için İstanbul’a geldiğini ve çok etkilendiğini belirterek, “Fırsat bulursam yakın zamanda yeniden gelmek isterim” dedi. Murat Yalman’dan çok şeyler öğrendiğini kaydeden Ford, “Türkiye pazarını yakından izliyorum ve otomotiv pazarındaki büyümeyi görüyorum. Büyük bir potansiyeliniz var. Türkiye’de Ford olarak da çok iyi işler yapıyoruz. Üretilen araçların kalitesinden çok memnunuz. Transit Connect çok başarılı bir model” diye konuştu.

Ortaokul öğretmenliği yaptı

Dartmouth Üniversitesi tarih bölümü mezunu olan ve bir süre Virjinya’da ortaokul öğretmenliği de yapan Ford, aile şirketine ise önce bayilerde staj yaparak girdi. 2009 yılı yazında Ford bayilerinde staj yaparak birebir araç satışı yapan Henry Ford III, Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) MBA yaptıktan sonra kuzeni Bill Ford’a da danışarak Ford’un Detroit’teki merkezi Dearborn’da çalışmaya başladı. Murat Yalman’ın başında olduğu pazarlama ve global ürün stratejileri bölümünde çalışmaya başlayan Henry Ford III, ailenin 5’inci jenarasyon üyesi olarak ileride Bill Ford’un yerini almak için eğitiliyor. Ailenin Henry Ford ismini taşıyan 3’üncü üyesi olan Henry Ford III, Edsel Ford II’nin 4 oğlundan en büyüğü.

Connect’in ABD’de şansı çok, Meksika üretimi kesin değil


FORD Otosan tarafından Gölcük’te üretilip Amerika’ya ihraç edilen Transit Connect’in satışlarının artacağını söyleyen Murat Yalman, “Connect’in Amerika’da çok şansı var ve çok daha büyüyecek. Ford’un ileride Connect’i Meksika’da üreteceğine ilişkin bir takım haberler duydum. Bu tip konuşmalar var ama kesin bir gelişme yok. Yani çok önemli bir şekilde görüşülmüyor” dedi.

Türk otomotivi Amerika’da artık sıkça konuşulur oldu

KORELİ Kia’nın Amerikalı Başkan Yardımcısı Michael Sprague, Türkiye’nin otomotivde büyük sıçrama yaptığını ve rekor kırdığını duyduğunu belirterek, “Son dönemde Türkiye’nin adı Amerika’da bile sıkça duyulmaya başladı. Sadece pazardaki gelişme değil Türkiye’de üretilen araçları da çok duymaya başladık. Özellikle Türkiye’de üretilen Transit Connect çok fazla ilgi çekiyor. Bu fuarda bile Ford için ne kadar önemli olduğu özel oluşturulan pistle ortaya konmuş. Bence Connect, gayet başarılı bir görünüme ve ticari sınıfta oldukça başarılı özelliklere sahip” dedi. Amerika’da pazarın krizle birlikte çok fazla değişmediğini, değişimin kısa süreli olduğunu söyleyen Sprague, küçük sınıfta çok fazla fırsat görülmediğini kaydetti. Sprague, “Petrol fiyatları yükseldiği dönemlerde bu sınıfta 2-3 aylık bir satış artışı oluyor. Ama sonra fiyatlar düşünce eski alışkanlıklara dönülüyor. Sonuçta kriz sonrasında alışkanlıklarda çok fazla değişiklik olmadı. Yine büyük gösterişle araçlar talep görüyor” diye konuştu.

Türkiye’den çok memnunuz, tek problem Almanya ve İngiltere

TÜRKİYE’ye dönmeyi düşünmediğini çocuklarının okulu bitene kadar Amerika’da kalmaya devam edeceğini belirten Murat Yalman, “Dünyada hızla gelişen BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkeleri vardı, şimdi bir de Türkiye var. Endonezya’nın gelişeceği söyleniyordu Türkiye o noktaya çok daha hızlı geldi” dedi. 2000 yılı sonunda Türkiye’de bayilerle bir toplantı yaptığını hatırlatan Yalman, o toplantıda Türkiye pazarının İspanya’yı geçeceğini söylediğini aktardı. Yalman, “Aynı toplantıda Arthur Andersen’den bir yetkili de 2001 yılında kriz yaşanacağını söylemişti. Bugün baktığımızda ikimizin de doğru öngörüyü yaptığını görüyoruz. Hatırlıyorum o dönemde bazı bayi arkadaşlar, ‘Peki yatırım yapalım mı?’ diye sorduklarında kriz sonrası yapın demiştim. Şimdi bu bayiler uçup gitti” diye konuştu. Türkiye pazarının çok iyi olduğunu ve daha da iyi olabileceğini vurgulayan Yalman, şunları söyledi: “Ford olarak Türkiye’den çok memnunuz. Problem Almanya ve İngiltere’de. Özellikle Almanya’da çok zorlanıyoruz.Bugün Rusya’da Türkiye’de Ukrayna’da büyük potansiyel var. İspanya, İtalya ve Portekiz’e bakarsanız yani potansiyel yok.”

Yalman: Krizde ölüm korkusu sardı tüm kariyerim bitiyordu

TÜRKİYE’nin otomotivde yetiştirdiği en üst düzey yöneticilerinden biri olan Murat Yalman, Amerikan Ford’un tüm dünyadaki ürün stratejilerini belirleyip, hangi ülkeye ne kadar ve hangi model yatırımlarının yapılacağına karar veriyor. Detroit Fuarı’nda görüştüğümüz Murat Yalman, küresel krizin Amerika’da kendilerini çok etkilediğini belirterek, “2 yıl önce resmen ölüyorduk. Dünyanın sonu gelmişti. Belki bizim hayatımızda yaşayacağımız en büyük krizi geçirdik” dedi.

22 hafta izinsiz çalıştık


Yalman, krizde başında olduğu bölümde çalışanların yüzde 65’ini çıkarmak zorunda kaldıklarını hatırlatarak o döneme ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Günde 14 saat, 22 hafta cumartesi-pazar dahil izinsiz çalışmak zorunda kaldık. Çok verimli bir çalışmaydı ama herkeste ölüm korkusu, geleceğe yönelik endişeler vardı. Ben 30 yıldır otomotiv sektörünün içindeyim ve o dönem bugüne kadar yaptıklarımın tümünün bitebileceğini düşündüm. Sonuçta 2005 yılında Detroit’e gelerek ailemi de zor duruma sokmuştum. Amerika’da biri ortaokulda biri lisede okuyan 2 çocuğuma ne olacağını düşündüm. Çok zor günlerdi.”

Aile Ford’u ayakta tuttu

Ford’un küresel kriz sırasında hükümetten yardım almayan tek Amerikan otomotiv şirketi olduğunu hatırlatan Yalman, “Ford, aile şirketi olmasından dolayı diğer Amerikan markalarına göre daha iyi bir şekilde ayakta kaldı. Bill Ford, hâlâ ailenin başında. Bizi şirketin yönetim başarısı motive etti. İnanılmaz bir vizyona sahipler. Masaları yakarız destek almayız” diye konuştu.

Avrupa stratejisini taşıdım

2000-2005 yılları arasında Ford Avrupa’nın Başkan Yardımcısı olan Murat Yalman, 2005 yılında Avrupa’daki başarısının ardından Detroit’e transfer oldu. Yalman, şunları söyledi: “Ford Avrupa’da çok büyük başarı elde edince, benden o stratejiyi Amerika’ya taşımam istendi. Bugün baktığımızda global stratejiyle büyüyen Ford’un Avrupa’da büyük başarı elde eden araçlarını Amerika’ya getiriyoruz.”

Murat Yalman kimdir

1956 doğumlu Murat Yalman, 17 yaşında ABD’ye giderek otomotiv mühendisliği okudu. 23 yaşında Türkiye’ye dönüp Chrysler kamyon üreten Askam’da işe başlayan Yalman, daha sonra ABD’ye dönerek 1981-1985 arasında Ford Motor’da Şef Analist olarak çalıştı. 1985’te Nissan’a transfer olan Yalman Nissan’da Başkan Yardımcılığı’na kadar yükseldi. 2000 yılında geri döndüğü Ford’da Avrupa Başkan Yardımcısı görevine atananan Yalman, 2005 yılında Detroit’teki merkeze transfer oldu. Yeniden yapılanan Ford Motor’un Pazarlama ve Global Ürün Stratejileri Direktörlüğü’ne getirilen Yalman, kariyeri hakkında son 10 yılın çok zor olduğunu ifade ediyor.