Yıl 2025... Rakam: 380 milyon!

Uzm. Dr. Serdal Baysal, Şeker hastalığının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en önemli hastalıklardan biri olduğunu belirterek , 2007 yılında diyabetli hasta sayısının 246 milyon olarak telaffuz edildiğini 2025 yılında ise bu rakamın hızla artarak 380 milyon olmasının beklendiğini söyledi.

Uzm. Dr. Serdal Baysal, Diyabetin vücudumuzda pankreasın beta hücrelerinde salınan insülin hormonunun yetersizliği veya etkisizliği sonucu karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması bozukluğu ile giden, akut ve kronik komplikasyonlara neden olan metabolik bir hastalık olduğunu belirten Dr. Serdal Baysal, korunmak için liften zengin gıdalarla beslenme, vücut ağırlığının kontrolü, düzenli egzersiz, sigara ve alkol tüketiminin azaltılmasının hastalığın ortaya çıkmasını geciktirdiğini söyledi.

Diyabette insülin ve hap tedavisinin rutin tedavi olduğunu belirten Baysal, "Diyabette ağızdan alınan hap ve insülin tedavisin rutin tedavi yöntemleridir. Pankreas transplantasyonu, adacık hücre nakli belli bazı merkezlerde seçilmiş özel hastalara uygulanmaktadır. Kök hücre tedavisi diyabet tedavisinde henüz kabul edilmiş ve uygulanabilir bir tedavi şekli değildir. Kemik iliğindeki kök hücrelerden insülin salgılayan hücreler hayvan deneylerinde elde edilmiştir, fakat henüz tedavi şekli olarak sunulmamıştır" dedi.