Greenpeace Apple'ın kalemini kırdı

Apple, Greenpeace'nin CES 2011'de gerçekleştirdiği yeşil anketine katılmadı.

Greenpeace Apple'ın kalemini kırdı
Greenpeace'in her CES 2011'de yaptığı yeşil anketine Apple katılmayı reddetti.

Çevreye verdiği önemden dolayı yaklaşık bir yıldır Greenpeace'in "dostlar" defterinde yer bulan Apple'ın görünüşe bakılırsa bu yıl üzerine çizgi çekilmiş.

Dünyanın en ünlü bilgisayar, mobil telefon, televizyon ve daha birçok cihaz üreticilerinin katıldığı CES fuarında yaptığı "Yeşil Elektronik Anketi"ni güncelledi.

Anketin amacı 2011'in ilk yarısında çıkacak cihazlar arasından en yeşil masa üstü bilgisayarını, laptop'ını, notebook bilgisayarını, bilgisayar monitörünü, mobil telefonunu, akıllı telefonunu ve televizyonunu seçebilmek.

Birinci olan Asus VW-247H-HF

Greenpeace Uluslararası toksin atık eylemcisi Renee Blanchard, anket sonuçlarının elektronik cihaz üreticilerinin bir kaç yılda kimyasal toksin atıksız, daha etkin enerji kullanımı sağlayan ve daha kolay geri dönüşümü yapılan ürünlerin üretiminde gözle görülür bir ilerleme kaydettiğini gösterdiğini söyledi.

Greenpeace bu yıl anketine 21 elektronik cihaz üreticisini katmak istiyor. Bu üreticilerden birçoğu ankete katılmayı kabul ederken Apple, organizasyona doğrudan kapıyı gösterdi. Greenpeace ankette derecelendirmeyi etkin enerji kullanımı, ürünün yaşam süresi ve üretim sırasında kullanılan enerji gibi kriterlere bakarak belirliyor.

Buna göre 10 puan üzerinden derecelendirilen ürünlerden Asus'un VW-247H-HF model bilgisayar monitörü 7.5 puanla birinci oldu. Yine Asus'un UL30A model laptop'ı yüksek bir derece aldı. Acer TM8172 en yüksek puanı alan netbook olurken, HP Compaq 6005 Pro en iyi masaüstü bilgisayar seçildi. Televizyon kategorisinde ise Sharp LC-52SE1 liderliği ele geçirirken, mobil telefonda Samsung GT-S75550, akıllı telefonda ise Sony Ericcson Aspen birinci oldu.

Apple ise sadece ayıp etmekle yetindi.