Referandum'da Uslu'nun oyuyla konsomatrisin oyu aynı

TÜSİAD, Başbakan'ın 'Bitaraf olan bertaraf olur' sözünün şokunu yaşarken bir şok da Hak-İş'ten geldi.

TÜSİAD, Başbakan’ın ‘Bitaraf olan bertaraf olur’ sözünün şokunu yaşarken bir şok da Hak-İş'ten geldi.

TÜSİAD, Başbakan’ın ‘Bitaraf olan bertaraf olur’ sözünün şokunu yaşarken, Hak-İş Başkanı Salim Uslu’nun “Bunlar sivil toplum kuruluşu değil sivil toplum konsomatrisidir” sözü bardağı taşırdı. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Salim Uslu’ya çok sert yanıt verdi ve tercih açıklama baskısı ile bu baskının tehdit aşamasına ulaştığı propaganda döneminin kurumların bile dillerinin ayarının tamamen kaçmasına imkan tanıdığını belirtti

Hak-İş’in Genel Başkanı Salim Uslu’nun TUSİAD’ın da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları hakkında “Bunlar Sivil Toplum Kuruluşu değil sivil toplum konsomatrisidir” açıklamasına TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner’den çok sert yanıt geldi.

Bu bir linç mantığı

Referandum öncesi iş dünyasında terbiye sınırlarını aşan demeçlerin ortaya çıktığını vurgulayan Boyner, bu yakışıksız ve düzeysiz açıklamanın Türkiye’nin pek çok emekçisini temsil eden bir örgütün yöneticisi tarafından kullanılmasının ise düşündürücü olduğunu söyledi.
Boyner, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“Hak-İş Başkanı’nın sapla samanı karıştıran polemik çabası kendi aczinin bir ifadesi olmaktan ibaret kalsaydı zaten herhangi bir cevap gerektirmeyecekti. Ancak bu örnekte de görüldüğü gibi tercih açıklama baskısı ve baskının tehdit aşamasına ulaştığı propaganda dönemi, kurumların bile dillerinin ayarının tamamen kaçmasına imkan tanımaktadır.
Talihsizliğin de ötesinde artık etik kavramların dışında kalan bu hakaretler, ülkemizin içinden geçmekte olduğu siyasi iklimin, çeşitli kesimleri ne boyuta kadar deformasyona uğrattığı yolunda tarihe kara bir örnek olarak kaydedilmiş bulunmaktadır. Bu bir linç mantığıdır. Türkiye’de demokrasi alanını genişleteceği iddiasını taşıyan bir referandum paketinin savunulma yöntemi bu değildir. Türkiye gelecek hafta bir referanduma gidecektir. Vatandaşlar özgür iradeleriyle oy vereceklerdir. Bu irade üzerine tehditle, küfürle, baskıyla, iftirayla ipotek koyma çabalarının vardığı nokta, Türkiye’nin son dönemlerde göstermiş olduğu demokratikleşme çabalarına ciddi bir gölge düşürmektedir. Kimsenin buna hakkı yoktur.
Kendi tercihinin dışındaki demokratik kurallar içinde yapılmış tercihleri gayrı meşru ilan etmeye varan bir cüretkarlıkla konuşmak, üstelik bunu aşağılayıcı ve çirkin bir üslup ile yapmak ancak dikta ayarlı bir zihin yapısının ürünü olabilir. Bu tür zihin yapılarını ret ediyoruz.”

Salim Uslu Beyefendi ile konsomatrisin oyu eşit

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TÜSİAD’ın ya da herhangi bir derneğin referandum öncesi kendi üyelerini bağlayacak bir açıklama zorunluluğu olmadığına da dikkat çekerken, özgür vatandaşların oluşturduğu derneklerde üyelerin kimseden emir almayacağızı hür iradeleri, vicdanları ve siyasal görüşleri doğrultusunda oy kullanacağını belirtti. Boyner, şunları kaydetti: “Referandumun sonucu ne olursa olsun Türkiye’nin yeni anayasa ihtiyacı orta yerde durmaktadır. Bunun içeriğiyle ilgili her tartışmada TÜSİAD taraf olacaktır. Dünya tarihinde herhalde olumlu anılmayan hususların başında, kerameti kendinden menkul bazı makam sahiplerinin tamamıyla konjonktürel dinamiklere ve güçlere bağlı olarak sergiledikleri ilkesiz yaklaşım gelmektedir. Ayrıca, belirtmek gerekir ki, ve inanıyoruz ki çağdaş demokrasilerde, Salim Uslu Beyefendi ile bir konsomatrisin oyu birdir ve eşittir.”