Burhan Kuzu: Anayasa değişikliği kabul edilmezse Ergenekon türü yapılanmalar artar
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof Dr. Burhan Kuzu, anayasa değişikliği geçmezse Türkiye'de Ergenekon türü yapılanmaların hızla artacağını, çetelerin
Hukukçular Derneği, adli yıl dolayısı ile 1453 Sosyal Tesisleri'nde iftar programı düzenledi. Programa TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof Dr. Burhan Kuzu, yazarlar ve çok sayıda avukat aileleriyle birlikte katıldı.
İftarın ardından konuşan Burhan Kuzu, Anayasa Komisyonu Başkanlığı'nı 8 yıldır yürüttüğünü belirterek, bu süre boyunca 8 kez anayasada değişiklik yapıldığını, fakat bunların hep 2-3 madde ile sınırlı kaldığını aktardı. Türkiye'de sivil kıyafetli görünmez rütbeli orgeneraller bulunduğunun altını çizen Kuzu, sivilleşmenin önünün açılması gerektiğini söyledi. Burhan Kuzu, anayasa değişikliği geçmezse Türkiye'de Ergenekon türü yapılanmaların hızla artacağını, çetelerin daha günyüzüne çıkacağını söyledi. Anayasa değişikliği konusunda bilgi kirliliği oluşturulduğuna değinen Kuzu, hukukçuların doğru bilgiyi kamuoyuna aktarması gerektiğini söyledi.
Genç kuşakların dünya ve ülke gündeminden haberdar olmamasından yakınan Burhan Kuzu, "Gençlerimize öyle bir zehir vermişler ki, ülke meselelerinden haberdar değiller. Anayasa değişikliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Diye soruyoruz. 'Her halde darbelere karşı olan bir değişiklik' diyorlar. Hukukçulara büyük görev düşüyor. Halkı panellerde aydınlatmak gerekiyor." dedi.
Anayasa değişiklik sürecinde en başından bu yana içinde olduğunu hatırladan Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, muhalefetin anayasa değişikliği oylamaları sırasında masadan kaçtığını hatırlattı.
Hükümetin 2007'de anayasa değişikliği yapmak için vaadler de bulunduğunu söyleyen Kuzu, "135 sayfalık bir metin hazırladık. Bu metin halen duruyor. Türkiye'deki malüm çevrelerden gelen itirazları biliyorsunuz. 'Bu hükümet laikliğe karşı, anayasanın değiştiremez maddeleriyle oynuyor.', 'Bu hükümet anayasayı değiştiremez, kurucu hükümet değil.' diyorlar. Peki bu kurucu meclis nasıl oluşur? Ya darbelerle ya da yeni bir devletle. Böyle bir durumda yeni bir devlet kuramayacağımıza göre, darbe şıkkı kalıyor. Siviller darbe yapamayacağına göre yeni bir anayasa için darbe duası yapmamız gerekiyor. Böyle bir yaklaşımla anayasayı nasıl değiştirebiliriz." diye konuştu.
Türkiye'de anayasa yapma konusunda bir samimiyetsizlik söz konusu olduğunu savunan Burhan Kuzu sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasayı tam gündeme getireceğimiz zaman başörtü konusu Türkiye gündemine oturdu. Anayasa mahkemesinin tutumu belli, akabinde aldığı kararda aynı oldu. Ardından kapatma davası başladı. Biz canımızın derdine düştük. Mali ceza ile bir şekilde işin içinden çıkmış olduk. Ama bu anayasa yapma işini tıkadı. Bugün gündemimizde olan anayasa değişikliğini yapıldı."
Muhalefet partilerinin hiçbir zaman AK Parti ile ortak hareket etmediğini vurgulayan Kuzu, "Gelin birlikte yazalım dedik ama buna rağmen 'biz bu AK Parti ile anayasa yapmayız' dediler. Sonunda AK Parti hukukçularla bir metin hazırladı. Biz bu metni getirirken maddelerde şu yok, bu yok diye eleştiriliyor. Dokunulmazlık yok diyorlar. Hepsini katarsak anayasa değişikliği olmaz. 135 maddelik metinde herkesin aradığı maddeler var. Dokunmazlıkla alakalı düzenlemelerden tutun da YÖK'e kadar herşey var. Fakat, 135 maddelik metni şu durumda meclisten geçirme şansımız nedir? Değişikliği gönderdiğimizde muhalefet liderleri, bunun yüzünü açmayız, gelip çay içip giderler dediler. Türkiye'nin en büyük şansızlığı bilgi kirliliği çok yaşanıyor." şeklinde konuştu.
Ayrıca Burhan Kuzu, Türkiye'de yargının tarafsızlığını kaybettiğini ve tıkandığını ifade etti. Yargının güven tazelemesi gerektiğini söyleyen Kuzu, YARSAV, HSYK, Danıştay gibi kurumların siyasi parti gibi hareket ettiklerini savundu. Başkan Kuzu, anayasa değişikliği ile yargıdaki kast sisteminin kalkacağını söyledi.