Aydın Valisi Coş'un 7 Eylül Mesajı

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 88

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yılıdönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda "Milli Mücadele ateşinin ilk yakıldığı, milli ruhun canlandırıldığı Ege Bölgesi'nin incisi, efeler diyarı Aydın'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümünü kutlamanın mutluluğu, gururu ve heyecanı içerisindeyiz" dedi.
Aydın, 27 Mayıs 1919'da Yunanlılar tarafından işgal edildiğini, işgali söküp atmak için Albay Mehmet Şefik , Yörük Ali Efe, Yüzbaşı Ahmet, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Aksekili Deli Mehmet , Asaf Gökbel ve daha birçok kahramanımız Çine 'de bir araya geldiğini hatırlatan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, mesajında "Tümen Komutanı Albay Mehmet Şefik 5-6 Haziran 1919 gecesi Yörük Ali Efe ile görüşmüş ve direnişi başlatma kararı almışlardır. Bunun üzerine Yörük Ali Efe ve milisleri 16 Haziran 1919'da Malgaç Köprüsü yakınındaki Yunan karakoluna ilk baskını düzenlemişlerdir. Baskın sonucunda karakol imha edilmiş, cephane ve erzaklar ele geçirilmiştir. Bu baskın, Güneybatı Anadolu'da düzenli ve bilinçli bir şekilde düşmana yapılan ilk baskın olarak kabul edilmektedir. 30 Haziran 1919'da Yörük Ali Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Teğmen Kadri Bey, Komiser Hamdi Bey komutasındaki birlikler çetin bir çarpışmanın ardından yunanlıları Aydın'dan çıkarmayı başarmış, ancak Yunanlılar daha güçlü bir şekilde dönerek Aydın'ı tekrar işgal etmişlerdir. Nihai kurtuluş ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 26 Ağustos 1922'de başlattığı Büyük Taarruz neticesinde gerçekleşmiştir. 7 Eylül 1922 sabahı Aydın'a giren ordumuza karşı koyamayan Yunanlılar, bölgeden çekilmek zorunda kalmışlardır" dedi.
İşgal döneminde Yunanlılar tarafından; Germencik-Kanlıbahçe ve Habibler'de, Köşk-Karatepe'de, Atça'da, Gözpınarı Köyü'nde, Erbeyli Tren İstasyonu'nda, Arpadere'de birçok masum insanın şehit edildiğini kaydeden Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, "Şehitlerimize olan vefa borcumuzu ödemek, gösterdikleri kahramanlıkları gelecek nesillere aktarmak ve beraberliği güçlendirmek için yaşanan olayları hafızamızda daima canlı tutmalıyız. Anlamı Dünya var oldukça sürecek bu büyük gün dolayısıyla Aydınlı hemşehrilerimi tebrik ediyorum. Bu vesileyle Kurtuluş Savaşı'nın Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, onların aziz hatıralarının ve eşsiz fedakarlıklarının her zaman Türk gençliğine örnek olmasını diliyorum" dedi.



























2