Kamu-sen Uzlaştırma Kurulunda Ankara

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Uzlaştırma Kurulunun taban aylığını da esas alan bir uygulamanın doğru olacağı yönünde bir karar vereceğini umduklarını bildirdi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Uzlaştırma Kurulunun taban aylığını da esas alan bir uygulamanın doğru olacağı yönünde bir karar vereceğini umduklarını bildirdi. 
Akyıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında toplanan Uzlaştırma Kuruluna katıldıktan sonra yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerde ortaya çıkan mali, sosyal ve çalışma şartlarıyla ilgili sonuçlarının kendilerini tatmin etmediğini, özellikle taban aylığı uygulamasında karşılaşılan ısrarcı tavır nedeniyle Uzlaştırma Kuruluna başvurduklarını anımsattı.
Uzlaştırma Kurulunun bugün kendilerini davet ederek, konuya ilişkin görüşlerini istediklerini anlatan Akyıldız, kurula konuya ilişkin açıklamalarını yaptıklarını söyledi. 
Taban aylığa 30 artı 30 lira artışı sağlandığında, Türkiye Kamu-Sen olarak tutanağı imzalamaya hazır olduklarını daha önce açıkladıklarını hatırlatan Akyıldız, diğer taleplerini de kurula sunduklarını ifade etti. 
'Umudumuz odur ki Uzlaştırma Kurulu taban aylığını da esas alan bir uygulamanın doğru olacağı yönünde bir karar verecektir' diyen Akyıldız, siyasi iradenin toplu görüşme masasında hakkı ve yetkisi olmadığı halde baskıcı ve antidemokratik tavırlarıyla masayı kontrol altına almak istediğini, özellikle tartışmaların görüşmeleri sınırlandırmak ve gündemi dar bir zaman içinde oluşturmak gibi bir niyet taşıdığını savundu. 
Siyasi iradenin yaşanan olumsuzlukların 12 Eylül referandumuna yansımaması için gayret sarf ettiğini ileri süren Akyıldız, 'Ama ortaya çıkan sonuçlar, bize göre siyasi iradeyi mahkum edecektir. 12 Eylülde de bunun karşılığını siyasi irade görecektir' dedi.
'Kurulun kararlarından olumlu bir sonuç bekliyor musunuz?' şeklindeki bir soru üzerine Akyıldız, şöyle konuştu:
'Elbette. Buradan çıkacak olan bir kere toplu görüşme sonucunun Uzlaştırma Kurulu tarafından görüşmeye başlanması başlı başına zaten olumlu bir gelişme demektir. Çünkü bunun yapılmaması gerektiği yönünde kamuoyuna açıklamalar yapılmıştır. Hukuken bunun doğru olmadığı, ne kadar büyük bir yanlışın içinde bunun gerçekleştiği ortaya çıkmıştır. Anadolu'da bir laf vardır. (Körler sağırlar birbirini ağırlar) misali bir uygulama gerçekleşmiştir. Ama Uzlaştırma Kurulu, bunun böyle olmadığını ortaya koymuştur. Biz sonucun kamu çalışanları açısından memnuniyet verici olacağını düşünüyoruz. Siyasi irade buna uyacak mıdır? Uyması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer uymazsa anayasa değişikliği paketi içinde uzlaştırma kurulunun karşılığında yer alan 'Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun kararları kesindir' ifadesiyle bu Uzlaştırma Kurulu kararlarına uymak zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Uymadığı takdirde kendi kendisiyle çelişecektir ve doğruları ifade etmediği anlaşılacaktır.'
Uzlaştırma Kurulunun bugün saat 14.00'de konuya ilişkin basın toplantısı yapacağı öğrenildi. 

04.09.2010 13:25:45