Siyasilerden 'Hanefi Avcı' yorumu

Hanefi Avcı'nın Devrimci Karargah Örgütü'ne yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanmasına siyasiler ne dedi?

Siyasilerden 'Hanefi Avcı' yorumu
Emniyet içindeki cemaat yapılanmasına yönelik yazdığı “ Haliç’te yaşayan Simonlar” kitabı ile gündeme gelen Hanefi Avcı’nın, Devrimci Karargah Örgütü’ne yönelik başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanması siyasilerinde gündemindeydi.

İktidar partisi milletvekilleri yargının işi derken, muhalefetse tutuklama nedeninin Hanfi Avcı’nın yazdığı kitap olduğu görüşünde.

Hanefi Avcı’nın tutuklanması hakkında siyasilerin görüşleri şöyle:

Mehmet Ali Şahin ( TBMM Başkanı) :
Sayın Avcı’nın tutuklanma kararını yasama organı vermedi, yürütme organı da vermedi. Bağımsız yargı organları verdi. Türkiye’de kuvvetler aykırılığı ilkesi vardır, diyecek hiçbir şeyimiz yok. Bu bir yargı sürecidir hep birlikte göreceğiz

Kutbettin Arzu ( AK Parti Diyarbakır Milletvekili ) :
Yargıya intikal etmiş bir konu hakkında fikir yürütmem doğru olmaz. Olaylar zaten kamuoyu önünde cereyan ediyor. Yargıdan çıkan karara herkesin saygılı olması gerekir.

İbrahim Hasgür ( AK Parti İzmir Milletvekili ) : Karışık bir olay. Kitabında anlattığı hikayeler var fakat gözaltına alınama sebebi belli bir terör örgütüne yardım ve yataklık yapma, onlarla bir diyalog içerinde olma. Dosyayı şimdi bilmiyoruz ama tutuklanma sebebi bu. Kitap yazdığı ile bir ilgisi olduğunu zannetmiyorum. Polisin içerisinde bir takım örgütlenmeler olduğunu iddia ediyor ama öteki tarafta tutuklamayı yapan mahkemeler, polisle bir alakası yok.

Akif Hamzaçebi ( CHP Grup Başkan Vekili) :
Sayın Avcı’nın tutuklanması, kamuoyunu tatmin eden bir gerekçeye dayandırılmamıştır. Bir suç varsa bunu hukuk çerçevesinde bu isnadı ortaya koymak gerekir, herkes soruşturulabilir.

Muharrem İnce (CHP Yalova milletvekili) :
O kitabı bu günleri düşünerek hazırlayarak yazmış. Bunlar hayatında hiç kitap okumamış insanlar herhalde. Bu kitap hemen 10-15 günde yazılacak şey değil ki. Güvenlik için kendi statükoları için, kendi konumlarını korumak için, insanların özgürlüklerini kısarsınız bir gün o kişiler kendi özgürlüklerinden olurlar. Birgün bu geri tepecek göreceksiniz. İnsanları sorgusuz sualsiz içeri tıkanlar kendileri içeriye girecek. Herkesi yürekli olmaya davet ediyorum. Onun söyledikleri doğrudur yanlıştır tartışılabilir. Bu ülkede ‘at izi it izine karıştı’ bu ülkede yanlışlılar silsilesi peş peşe gidiyor. Ayın 30’unda açıklama yapacağım diyor ve tutuklanıyor. Büitün bunlar tesadüf mü, Türkiye’de neler oluyor? İşin garibi Başbakan’ın sesi çıkmıyor. Çıkıp insanları aydınlatması gerekir.

Tayfun İçli ( CHP Eskişehir Milletvekili ) :
Sayın Hanefi Avcı, kendisini tutuklamak isteyen savcı hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Hukuk dünyasında taraflar arasında husumet olan kişiler ne soruşturmaya katılır nede kavuşturmaya katılır. İddia ediyorum bu soruşturmalar referandum sonucunu bekledi ve TBMM’ye kadar uzanacaktır. Ben her şeyi yorumlarım anlayışı buraya kadar uzanır. Bir insanın suçu varsa tabiî ki sorgulansın, o savcı yasadışı dinlemeler ile ilgili şikayet edilmiş. Bu nasıl bir hukuk devletidir.

Mehmet Şandır ( MHP Grup Başkan Vekili) :
Devlete uzun yıllar hizmet etmiş, terörün her çeşidi ile boğuşmuş, başarı ile görev yapmış bir devlet yetkilisi terör örgütü üyesi olmaktan dolayı suçlanıyorsa bu Türkiye’ye yakışmıyor. Hanefi Avcı’nın söylediği çok önemli şeyler bulunmaktadır kitabında. Bunların araştıracağı yerde şimdi Avcı’nın soruşturmaya tabi tutulmasını ibretle seyrediyoruz. Hanefi Avcı ile yürütülmek istenilen psikolojik harekatı da geleceğimiz açısında çok tehlikeli değerlendiriyorum.

Süleyman Demirel ( T.C. 9. Cumhurbaşkanı) :
Üzüntü ile karşıladım. O kitaptan dolayı mı bilmem ama bu safhada olması son derece üzüntü vericidir.