Bursa'da 'Barbaros' Rüzgarı Esti

Barbaros Hayrettin Paşa'nın hayatının anlatıldığı 'Barbaros' adlı çağdaş dans drama gösterisine çok sayıda Bursalı sanatsever katıldı.

Bursa'da 'Barbaros' Rüzgarı Esti
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle İstanbul'da gösterimi yapılan 'Barbaros'un son temsili, usta sanatçıların yorumuyla Bursa'da sahnelendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde beğeniye sunulan eser, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatı ile 16. yüzyıl Akdeniz Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla sahneye taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi'nin bugüne kadar hayata geçirdiği en geniş çaplı prodüksiyonlarından biri olan Barbaros'ta 50 dansçıdan oluşan geniş kadro yeteneklerini sergiledi. İstanbul'un bugünkü hali ve Barbaros'un mezarının da yer aldığı görüntülerle desteklenen gösteri, görsel bir şova imzasını attı.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Beyhan Murphy'in sanat yönetmenliğini üstlendiği Barbaros'un müziği ise dünyaca ünlü sanatçı Mercan Dede'ye ait. Eser, Barbaros kardeşlerin 1500'lü yılarda başlayan yolculuğunu, Oruç Reis'in ölümünü, Hızır Reis'in Kaptan-ı Derya oluşunu, Beşiktaş'taki vefatına kadar geçen süreci, günümüz İstanbul'u ve Beşiktaş'ı, dans, müzik, görsel tasarım ve yazın gibi sanatın farklı dalları ile buluşturarak yansıttı.
Yaklaşık 2,5 saat süren etkinlikte, sanatçıların performansıyla gönülleri fethetti. Gösterinin finalinde Barbaros Hayreddin Paşa'yı canlandıran Bursalı sanatçı Arkın Zirek, Bursaspor bayrağıyla sahneye çıkarak, aynı dakikalarda Glasgow Rangers ile karşılaşan Bursaspor'a destek verdiklerini gösterdi. Bursa Valisi Şahabettin Harput ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen'in beğeniyle izlediği gösteri, sanatseverleri adeta büyüledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mehmet Semih Pala ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar, Barbaros'un gösteriden önce yapılan provasını da izledi. Sanatçıları başarılı performanslarından dolayı tebrik eden Avşar, Büyükşehir Belediyesi adına yönetmen ve sanatçılara çini plaket ve hediyeler verdi.