Ani'de Bahçeli'yle 10 bin kişinin Cuma namazı kılması hedefleniyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yarın cuma namazını kılacağı Ani harabelerindeki Fethiye Camii (Büyük Katedral)'nde hazırlıklar tamamlandı. MHP İ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yarın cuma namazını kılacağı Ani harabelerindeki Fethiye Camii (Büyük Katedral)'nde hazırlıklar tamamlandı. MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya da bugün Ani Harabeleri'ne giderek hazırlıkları denetledi. Bahçeliyle birlikte Türkiye'nin her yanından il başkanları ve partililerin katılacağı namazda 10 bin kişinin toplanması hedefleniyor.

Yaklaşık bir haftadır ülke gündemine damgasını vuran MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Kars Ani Harabeleri'ndeki cuma namazı isteği Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onay aldı. Bunun üzerine MHP Kars İl Teşkilatı üyeleri harekete geçerek, tarihi yapıdaki hazırlıklara başladı. MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya'da bugün Kars'a gelerek, Sultan Alparslan'ın fetih namazını kıldığı Fethiye Camii'ndeki hazırlıkları denetledi. MHP İl Başkanı Oktay Aktaş ile birlikte hazırlıkları inceleyen Kaya, beraberindekilerle kıbleyi tespit etti. İncelemeler esnasında vatandaşlara namaz kılması için Ani Harabeleri girişinde seccade ve halı verilmesi kararlaştırılırken, harabelerin içerisine siyasi içerikli hiçbir bayrak ve flama götürülmeyeceği, 2 bin adet Türk bayrağı dağıtılacağı açıklandı. Vaaz kürsüsü ve hutbe için de hazırlıkların tamamlandığı ifade edildi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Milletvekili Atilla Kaya, liderleri Devlet Bahçeli'nin 2011 seçimlerinin startını yarın Ani Harabeleri'ndeki cuma namaza sonrası Kars'tan vereceğini söyleyerek, "Kars teşkilatımız hazırlıklarını yaptı. Ancak iktidarın bazı mensupları tarafından buradaki programla ilgili bir takım olur olmaz hususlar dile getirildi. Hatta; medyaya da engeller koydular. Bir takım tarihi medreselerde defileler yapılırken, eski kiliselerin büyük meblağlarla onarılması ve oralarda ibadet yapılması sağlanırken, ülkenin en köklü siyasi partilerinden olan MHP'nin ve mensuplarının bu girişimlerine engeller çıkarılmak istendi. Bu engellere rağmen 'Burada bu faaliyetimizi gerçekleştireceğiz.' dedik. İl teşkilatımız tarafından yapılan müracaatlara olumlu cevap verildi ve engeller aşıldı. Türkiye'nin bir çok ilinden il başkanları, merkez yönetim düzeyinde katılım olacak ve cuma namazı kılınacak." dedi.

Hazırlıklarda bir eksik olmadığını da belirten Kaya, "Burası Alparslan'ın fethinden sonra ilk namazı kıldığı yer. Fethin sembolü olarak cuma namazı kılınmış ve camiye çevrilmiş. Menhuçher Camii yapılıncaya kadar ibadetler burada yapılmış. Genel Başkanımız da burada Cuma namazı kılacak." diye konuştu.

"HEDEF 10 BİN KİŞİYLE CUMA NAMAZI KILMAK"

MHP Kars İl Başkanı Oktay Aktaş da, Sultan Alparslan'ın 20 Ağustos 1064 tarihinde cuma namazı kıldıktan sonra 946 yıldır burada namaz kılınmadığını vurgulayarak, "Cuma namazıyla yeni bir ruh, yeni bir heyecan ve yeni bir ufuk ve dayanışma ile bugünkü Türkiye'nin içine düşürüldüğü durumdan çıkış yolu olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.

Aktaş, namaz öncesi ise gelenlere girişte seccade veya halı kestirip vereceklerini vurgulayarak, "Cuma hutbesiyle birlikte namaz kılınacak. Karslılardan ve Türkiye'den yoğun bir talep var. 50'nin üzerinde il başkanı, 27'den fazla eski il başkanı gelecek. Milletvekilleri, eski bakanlar gelecek. Türkiye'nin her noktasından insanlar gelecek. Hedefimiz 10 bini bulmaktır. 946 yıl sonra yeni bir fetih ruhuyla birlikte, Devlet Bahçeli ile bir Cuma namazında olunacak. 946 yıl sonra bu namazı kılmak için insanlar akın edecekler. Kars'ın Türklük tarihi içindeki önemli yerini de dünya bir kez daha görecek. Parti bayrağı olmayacak. 2 bin Türk bayrağı dağıtılacak. Ani içinde 1 tane bile 3 hilalli bayrak sokmayacağız. Bizim buradaki amacımız; fetih ruhudur. Türk bayrağı her şeyden üstüdür ve onun için haricinde bir bayrak sokamayacağız." ifadelerini kullandı.

Bu arada namaz öncesi bölgede su bulunmadığı için tankerlerle getirilecek sularla vatandaşın su ihtiyacı giderilmeye çalışılacak. 5 adet su tankerinin yanında 50 adet su ibriği de hazır bulundurularak, vatandaşın abdest alması sağlanacak. Namaza katılanlara da bulgurlu etli pilavı ve ayran dağıtılacak.

2002 YILINDA YASAK KALDIRILDI

Ani Harabeleri 2002 yılına kadar 1. derecede askeri yasak bölge idi. 2002 yılına kadar buraya kamera ve fotoğraf makinesi ile girmek, çekim yapmak yasaktı. Bu nedenle pek fazla tanıtımı yapılamıyordu. 2002 yılında bu yasak kaldırıldı ve artık herkes rahatlıkla Ani Harabeleri'ne girip çekim yapabildi.

Yasağın kaldırılmasıyla birlikte Ani Harabeleri ziyaretçi akınına uğradı. Avrupa'dan, Amerika'dan ve ülkemizden binlerce yerli ve yabancı turist bu bölgeyi fotoğraflamaya başladı. Bu ilgi en çok da Ermeniler tarafından gösterildi. Çeşitli sebeplerle Türkiye'ye gelen Ermeniler Kars'ı ziyaret ettiklerinde Ani Harabeleri'ne uğramadan ülkelerine dönmediler. Dönüşlerinde de harabelerden toprak ve taş götürdüler. Özellikle de Katedral Kilisesi'ni (Fethiye Camii) ziyaret ederek mumlar yakıp ayin yaptılar.

BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANI DA ANİ'Yİ ZİYARET ETTİ

2006 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ani Harabeleri'ni ziyaret etmiş ve tek yön olan Ani yolunun çift şerit yapılması talimatı vermişti. Bunun üzerine çalışmalar hızlandırılırken, Ani yolu çift şerit olarak yeniden yapılmıştı. 2008 yılında da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ani Harabeleri'ni ziyaret etmişti.