Ab Maliye Bakanlarından Stres Testi'ne 'Devam' Kararı

Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları, ilk defa Temmuz ayında bankalara uygulanan stres testinin artık düzenli olarak uygulanması kararına vardı.

Gayrı resmi toplantıda Brüksel'de bir araya gelen AB'nin ekonomi ve maliye bakanları, ilk kez Temmuz ayında Avrupa'daki bankaların ekonomik şoklara dayanıklılığını ölçme amacıyla yapılan stres testlerinin artık düzenli olarak yapılması kararını aldı. Bakanların toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan AB dönem başkanı Belçika'nın Maliye Bakanı Didier Reynerds, "Stres testlerinin artık düzenli olarak yapılması ve bütün sonuçlarının yayınlanması hakkında bugün bir anlaşmaya vardık. Bu
kalıcı bir uygulama olmalıdır ve sonuçları yayınlanmalıdır" dedi. AB'nin Ekonomi Komiseri Olli Rehn ise, bu testlerin ne kadar sıklıkla uygulanacağına sonraki aşamalarda karar vereceklerini söyledi.
AB yetkilileri, stres testi mekanizmasının düzenlenmeye ihtiyacı olduğu ve bazı analistlerin şeffaflık uygulamasının yeteri kadar başarılı olmadığı hakkındaki eleştirilerinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, mümkün olan en iyi organizasyona sahip olmak için ilerleme kaydetmenin yollarına bakacaklarını söyledi. Olli Rehn ise testlerin yönteminin ve yürütmesinin yeniden uyumlu hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Temmuz ayında AB ülkelerindeki 91 bankaya uygulanan stres testi sonucunda 5 İspanyol, 1 Alman ve 1 Yunan bankası testleri geçememişti.