Köylünün Katı Atık Soruna Projeli Çözüm

Erdemli Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından kabul görerek 2009 yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen "Erdemli Yayla Köyleri Evsel Katı Atık Toplama Çevre Projesi" tanıtım toplantısı yapıldı

Köylünün Katı Atık Soruna Projeli Çözüm
Erdemli Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından kabul görerek 2009 yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen "Erdemli Yayla Köyleri Evsel Katı Atık Toplama Çevre Projesi" tanıtım toplantısı yapıldı.
520 bin 798 TL'lik proje'nin Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe bölgenin doğal güzellikleri bakımından zengin olduğunu ve bu zenginliğin gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirtti. Özefe, "Çevre konusunda duyarlı davranmamız, konuya hassasiyetle yaklaşmamız gerekmektedir. Yaz aylarında yayla köylerine rağbet oldukça fazla. Öyle ki bazı köylerde nüfus kendi nüfusunun 20 katı artıyor, bir orta halli ilçe nüfusuna kadar yükseliyor. Bu nüfusa hizmet verirken de özellikle evsel katı atıkların toplanması noktasında hizmet vermek oldukça güç. Buna birde köylerin imkansızlıkları eklenince büyük sorun oluşturuyor. Gözden ırak yerlerde biriktirilen çöplerin rüzgarla ve yağışla iyice etrafa saçıldığı gözleniyordu" dedi.
Evsel katı atık sorunun çözümü konusunda Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Halil Kumbur'un fikirleri doğrultusunda projenin hazırlandığını ifade eden Özefe, "Proje ekibimizin hayli hummalı bir çalışması oldu. Çukurova Kalkınma Ajansı projemizi inceledi. 520 bin 798 TL'lik proje kabul gördü. 26 köyümüzü kapsayacak bu proje daha bir çok bölgeye de örnek teşkil edecek. Şimdiden hayırlı olsun" diye konuştu.
Çevre sorunlarının çözülmesinin büyük önem taşıdığını, proje yapılmadığı takdirde kaynak bulunamadığını belirten Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, "26 köyü kapsayan ve daha sonra bütün köyleri içine alacak bu projeyi önemli buluyorum. Sorunu yüzeysel değil de havza bazında çözmek gerekiyordu.
Kurum ve kuruluşlarında desteği ile hazırlanan bu proje örnek proje olarak hayat bulacak. Projenin hayata geçirilmesi kadar iyi işletilmesi de gerekiyor" dedi.
Konuşmaların ardından Proje Uzmanı Mehmet Taş tarafından proje tanıtım sunumu gerçekleştirildi.
Projenin Mersin ve Adana bölgesinde yayla olarak kullanılan bütün yerleşim yerlerinde uygulanabileceğini dile getiren Taş, projenin uygulanması ve elde edilen sonuçları ile Türkiye çapında pilot bir proje niteliği taşıyacağını kaydetti.
Toplantıya kamu kurum ve kuruluşları müdürleri, köy muhtarları, köylerdeki okul müdürleri ile imamlarda katıldı.