Kepez Dil Bayramı'nı Kutladı

Kepez Belediyesi'nin Türk Dil Bayramı'nın 78'inci yıldönümü nedeniyle düzenlediği konferansa katılan TRT Spikeri Şener Mete, öğrencilere diksiyon dersi verdi.

Kepez Dil Bayramı'nı Kutladı
Kepez Belediyesi, Türk Dil Bayramı'nın 78. yıldönümünü, TRT Spikeri Şener Mete'nin konuşmacı olarak katıldığı 'Türk Dili ve Güzel Konuşma' konulu konferans düzenleyerek kutladı. Yeni Mahalle Semtevi'nde düzenlenen konferansa Kepez Belediye Başkan Vekili Ramazan Eciş, Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Kaya ve öğrenciler katıldı.
Özgeçmişi ile ilgili verilen bilgilerin ardından kürsüye gelen TRT Spikeri Şener Mete, davetlilere Türkçenin doğru kullanımı konusunda açıklamalarda bulundu.
İstanbul'da Dolmabahçe Sarayında toplanan Birinci Türk Dil Kurultayının açılış günü olan 26 Eylül'ün, Dil Bayramı olarak kutlandığını söyleyen Mete, "Bir devletin uluslar arası ailede saygınlığını sağlayan üç tane temel öğe vardır: Bir tanesi sınırlardır, ikincisi bayraktır, üçüncüsü de dildir" dedi. Bir ülkenin toprakları içerisinde yaşayan halkın ortak olarak kullandığı dile, ana dil denildiğini kaydeden Şener Mete, Kaşgarlı Mahmut'un, ilk Türkçe sözlük olan Divan-ı Lügati't-Türk'te, Türkçenin konuşulduğu yerlerle ilgili hazırladığı haritaya göre o dönem Adriyatik Denizi'nden Çin Seddi'ne kadar Türkçe konuşulduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi. Mete, günümüzde ise kitle iletişim araçlarıyla, Türkçenin dünyanın dört bir tarafına yayıldığına işaret ederek, UNESCO'nun hazırladığı bir rapora göre de dünyada en çok konuşulan 5'inci dilin Türkçe olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin üyeliği kabul edildiğinde, Türkçenin Avrupa Birliği (AB) nin önemli dillerinden biri olacağına dikkat çeken TRT Spikeri Mete, "İnsanımız, Türkçenin güzelliğinden haberdar değil. Türkçe bilinci toplumumuzda yaygınlaştırılamıyor. Çeşitli etkenler tarafından dilimiz kısırlaştırılıyor. Karşı değilim ama maalesef öğrenciler, yabancı dilde eğitim veren okullara gitmeye zorlanıyor. Yabancı dille eğitim gören öğrenciler, hem öğrenmek istedikleri dili öğrenemedikleri gibi kendi diline de yabancı kalıyor. Bir dili öğrenebilmek için o ülkede yaşamak gerekir. Kendi ülkenizde başka bir ülkenin dilini öğrenemezsiniz" diye konuştu.
UYGULAMALI DİKSİYON DERSİ
'Türk Dili ve Güzel Konuşma' konulu konferansta Şener Mete, kelime dağarcıklarının zenginleşmesi için kitap okumalarını tavsiye ettiği öğrencilere, uygulamalı olarak diksiyon dersi de verdi. Güzel ve etkili konuşmada, nefesi doğru kullanmanın önemine dikkat çeken Mete, konferansa katılanlara diksiyon egzersizi yaptırdı. Mete, sahneye davet ettiği iki öğrenciye, diyaframdan iyi bir nefesin nasıl alınacağını uygulamalı olarak gösterdi.
Konferansa katılımından dolayı TRT Spikeri Şener Mete'ye, Kepez Belediye Başkan Vekili Ramazan Eciş plaket, Başkan Yardımcısı Gürsel Kaya da çiçek takdim etti. Mete de 'Konuşturan Sözlük' adlı kitabını Eciş ve Kaya'ya hediye etti.