Piyasalar nereye gidiyor?

Dünya ekonomilerinin tümü yükselişte. Başta ABD ekonomisi olmak üzere, dünya ekonomilerinde ikinci bir di...


Dünya ekonomilerinin tümü yükselişte. Başta ABD ekonomisi olmak üzere, dünya ekonomilerinde ikinci bir dip yaşama olasılığı gittikçe azalıyor. İkinci bir dip yaşanmayacağını artık dünyadaki büyük finansal kuruluşlar da kabul ediyor. Daha önce tahmin ettiğimiz gibi, öncelikle mal fiyatları yükseliyor. ABD borsalarının yükselişe geçmesiyle birlikte, gelişmekte olan ülkelerin borsalarının daha hızlı yükseleceği varsayımı da gerçekleşiyor.
"Reuters" kaynaklı aşağıdaki tablo, yılbaşından beri çeşitli enstrümanlardaki kazançları gösteriyor. Anlaşılan;
- Günlük yaşantımıza yönelik mal çeşitlerinin fiyatları artmaya devam edecek.
- ABD borsalarında yükseliş trendi kesinleşinceye kadar altın fiyatları biraz daha artacak ama muhtemelen yılbaşından sonra, ekonomilerdeki büyümeler gerçekleştikçe artış durup, düşüş başlayacak. Halen ABD dolarının değer kaybı, altın fiyatlarındaki artış baskısını sürdürüyor.
- Mal fiyatlarındaki artış trendi, giderek ve ekonomilerdeki düzelme gerçekleştikçe metal fiyatlarına da yansıyacak.

Borsalardaki yükseliş sürer
- Metal fiyatlarında artışın başlamasıyla birlikte, petrol fiyatı da yükselecek. Ancak, diğer her şey yükselirken petrol fiyatının düşmüş olması, önümüzdeki kısa dönemde petrol fiyatlarında artış baskısı olacağının da bir habercisi.
- ABD Doları/Euro paritesi 1.34 seviyelerine çıktı. Bu yükselme, ABD Merkez Bankası'nın (FED) ilave para basacağını açıklaması nedeniyle gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) FED'i dengeleyici oranda para basmaya başlamasına kadar, bu parite seviyeleri devam eder.
- Gelişmekte olan ülkelerin borsaları birbirine parallel biçimde yükselir. İMKB'deki yükseliş, siyasi istikrar ve yüksek oranlı ekonomik büyüme sürdükçe, diğer gelişmiş ülke borsalarının çoğundan fazla olur.
- Merkez Bankamızın geçen haftaki kararları, önümüzdeki dönemde Banka'nın döviz rezervlerini yükselteceğini gösteriyor. Bu konuda zaten hem Hükümet'in hem de yabancıların istekleri var. Ancak, yükseltilen rezervler ihracatçının ve üreticinin hiç bir işine yaramayacak. Hatta, onları eskisinden daha kötü günler bekliyor. Çünkü, genel faiz oranı ve kredi faizleri artıyor.