Müsiad'tan 'Girişimcilik Semineri'

Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi tarafından hazırlanan "Girişimcilik Semineri" Erzurum şubesi salonunda gerçekleştirildi.

Seminerde konuşan MÜSİAD Erzurum Şubesi Başkanı Mustafa Güvenli, Batı girişimciliğe, farklı bakış açısı ve stratejik bakış açısı kazandırırken Uzakdoğu sosyal anlam kazandırdığını belirterek, "MÜSİAD öncülüğündeki yeni girişimcilik akımı ise girişimciliğe ahlak kazandırma yolunda büyük adım atmıştır. Sürdürülebilir kalkınma ve müreffeh bir hayat için ahlaklı girişimciye her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. Ekonominin ahlaklandırılması için öncelikle girişimcinin ahlaklı yetişmesi gerekmektedir." dedi.
Güvenli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Erzurum için her platformda dile getirilen sağlık, turizm ve tarım sektörü ile Erzurum'un gelişme imkanı yoktur. Dünyadaki hiçbir gelişmiş ülke bu sektörlere önem vererek kalkınmamıştır. Bu sektörler ancak günü kurtarma amacı güden 2. ve 3. Dünya ülkelerinin kalkınma biçimidir. Hiçbir zaman da başarılı olmamıştır. Bu kalkınma biçimleri Batı tarafından Batı dışındaki ülkelere sürekli telkin edilme yoluyla uygulanan programlardır. Erzurum'un stratejik düşünebilen ve stratejik kararlar alabilen bağımsız beyin gücüne ihtiyacı vardır. Bağımlı beyin gücü, denileni yapmaktan öteye geçemeyip sürekli yerinde sayacaktır. "
Seminere katılan Erzurum eski Milletvekili Ömer Özyılmaz'da, "Geleneksel eğitimimiz memur yetiştiriyor bunu değiştirmeye, ülkemizi girişimciler eliyle geliştirmeye çalışmalıyız. Tek parti döneminde uygulanan kollektivisit sistem yüzünden girişimcilik faaliyetleri büyük yara almıştır. Bu sistem kısmen yerini serbest piyasa ekonomisine bıraktığında girişimcilik artmaya başlamıştır. 1950'lerde başlayan artış 1980'lerde hızlanmış 1990 lı yıllardan sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Dünyaya yön verilmek isteniyorsa girişimci modernleşmenin temel üç varsayımından kurtulmalıdır. Bu varsayımlar bireysellik, dünyevileşme ve ırk devletidir. Aşkın olana dönerek ufku geniş kişiler yetiştirmeli modern dünyayı taklitten öteye geçmeliyiz. Osmanlının son döneminde Avrupa'ya asker ve gazetecileri göndermek yerine girişimci ve teknik elemanlar eğitim için gönderilmiş olsaydı ilerleme konusunda daha ileri bir seviyeye gelmiş olurduk." diye konuştu.
Seminerde Erzurum girişimcisinin karşılaştığı temel sorunlar ise şöyle sıralandı:
"Bir girişimcinin yaptığını diğer girişimcilerin taklit etmesi. Sorunları tespit edip çözüm aramanın yetersizliği. Beklentilerden hareket edilmemesi. Toplumun ihtiyaçlarının göz ardı edilmesi. Müşterilerin istek ve arzulara gereken önemin verilmemesi. Bürokratik engeller"