Koza'dan 'Bal' çıktı

Semih Kaplanoğlu'nun filmi 'Bal', 17. Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü aldı. 'Kavşak' ve 'Beş Şehir' ise dörder ödül alarak Adana'nın bu yılki gözde filmleri oldu



ADANA - Türkiye’nin yabancı film dalında Oscar aday adayı seçilen ‘Bal’, 17. Adana Altın Koza Film Festivali’nde 250 bin liralık büyük ödül Altın Koza’nın sahibi oldu. Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği film, aynı zamanda sinema yazarlarından oluşan SİYAD jürisi tarafından da ulusal yarışmadaki en iyi film seçildi.
Işıl Özgentürk başkanlığında, oyuncular Fikret Kuşkan, Görkem Yeltan, Buket Uzuner, görüntü yönetmeni Erdal Kahraman, besteci Selim Atakan ve Radikal Gazetesi Kültür Sanat editörlerinden Erkan Aktuğ’dan oluşan jüri, ‘Bal’ın küçük oyuncusu Bora Atlaş’a da jüri özel çocuk oyuncu ödülü verilmesini kararlaştırdı. Ekim ayında yapılacak Antalya Altın Portakal’ın ulusal yarışma bölümüne seçilen ‘Bal’ın, Altın Koza’da büyük ödül kazandığı için şartname gereği Altın Portakal’dan çekilmesi gerekiyor.
Altın Koza’nın diğer galipleri ise Adana’dan dörder ödülle ayrılan Selim Demirdelen’in yönettiği ‘Kavşak’ ile Onur Ünlü’nün ‘Beş Şehir’i oldu. ‘Kavşak’la Selim Demirdelen en iyi yönetmen ödülünü Levent Semerci’yle (Nefes), Sezin Akbaşoğulları da en iyi kadın oyuncu ödülünü Nergis Öztürk’le (Kıskanmak) paylaştı. Yarışmadaki gösterime girmemiş tek film olan ‘Kavşak’, Umut Kurt’a umut veren genç erkek oyuncu Selim, Demirdelen’e en iyi müzik ödülünü kazandırdı. Onur Ünlü’ye en iyi senaryo ödülü kazandıran ‘Beş Şehir’, oyunculuk ödüllerini de deyim yerindeyse silip süpürdü.
Atıl İnaç’ın yönettiği film, ‘Büyük Oyun’un başrolündeki Suzan Genç ‘Umut Veren Genç Kadın Oyuncu’ ödülünü kazanırken 50 bin liralık Yılmaz Güney Ödülü kaçak göçmen sorununa eğilen Nesli Çölgeçen’in yönettiği ‘Denizden Gelen’e verildi.
50 bin lira parasal karşılığı olan Halk Jürisi Ödülü de Levent Semerci’nin yönettiği ‘Nefes’e gitti. Görüntü yönetmeni ödülü ‘Kıskanmak’la Emre Erkmen’in olurken sanat yönetmenliği ödülü Soner Caner (Nefes) ile Nilüfer Çamur Giritlioğlu (Kıskanmak) arasında paylaştırıldı.

Kısalar Türkiye ve İtalya’ya
Festivalde ‘Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda ‘En İyi Kurmaca Film’ ödülü Ege Üniversitesi’nden ‘Meret’le Hakan Ömer Zorka’ya, belgesel ödülü ise ‘Mada’yla Erciyes Üniversitesi’nden Musa Ak ve Elif Çelik’e verildi. Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda ise ‘En İyi Kurmaca Film’ ödülünü ‘Rita’yla İtalyan yönetmenler Fabio Grassadonia ve Antonio Piazza, belgesel ödülünü ‘Dört Duvar Bir Pencere’yle Türkiye’den Hazal Bayar aldı.

Çocuk, genç ve yetişkinlere ayrı ayrı ödüller!
En iyi film: Bal (Semih Kaplanoğlu) 250 bin lira
Yılmaz Güney Ödülü: Denizden Gelen (Nesli Çölgeçen) 50 bin lira
Yönetmen: Selim Demirdelen (Kavşak), Levent Semerci (Nefes) 50 bin lira
Senaryo: Onur Ünlü (Beş Şehir) 15 bin lira
Kadın oyuncu: Nergis Öztürk (Kıskanmak), Sezin Akbaşoğulları (Kavşak)
Erkek oyuncu: Tansu Biçer (Beş Şehir)
Yardımcı kadın oyuncu: Beste Bereket (Beş Şehir)
Yardımcı erkek oyuncu: Bülent Emin Yarar (Beş Şehir)
Umut veren genç kadın oyuncu: Suzan Genç (Büyük Oyun)
Umut veren genç erkek oyuncu: Umut Kurt (Kavşak)
Görüntü yönetmeni: Emre Erkmen (Kıskanmak) 15 bin lira
Sanat yönetmeni: Soner Caner (Nefes), Nilüfer Çamur Giritlioğlu (Kıskanmak)
Müzik: Selim Demirdelen (Kavşak) 15 bin lira
Kurgu: Çiçek Kahraman, Natalin Solakoğlu (Ses)
Jüri özel çocuk oyuncu ödülü: ‘Bal’ filmindeki olağanüstü performansıyla çocuk oyuncu Bora Atlaş.
SİYAD jürisi en iyi film ödülü: Bal (Semih Kaplanoğlu)
Halk jürisi ödülü: Nefes (Levent Semerci) (Kültür Sanat)