Gül, Obama diyaloğu

NEW YORKİran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın "11 Eylül'ü ABD planladı" dediği BM zirvesinde Cumhurbaşka...


NEW YORK
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın "11 Eylül'ü ABD planladı" dediği BM zirvesinde Cumhurbaşkanı Gül, nükleer tehdidin önlenmesi için hâlâ diplomasiye açık bir pencere bırakmak gerektiğini savunan, ABD lideri Obama ve Ahmedinecad'la görüşen ve tarafları "barışçı çözümlere" ikna etmeye çalışan tek lider oluyor.
Türkiye ilk kez BM Güvenlik Konseyi'nin "barışı inşa, koruma ve önleyici diplomasi" konulu toplantısına başkanlık ediyor. Toplantı gündeminin tayininde aktif bir rol oynuyor Ankara. Cumhurbaşkanı Gül'ün zirve konuşmalarına yansıyan "barışçı misyon" eksen kayması iddialarının tersine, ABD başta, Doğu-Batı tüm ülke ilişkilerine olumlu yansıyor. Övgü alıyor.
Cumhurbaşkanı Gül, Güvenlik Konseyi toplantısında görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a, İsrail ve İran nedeniyle gerilen ilişkilerin geleceği konusunda "Bize güvensizlik duymak yerine bölgemiz ve dünya barışı için yaptıklarımızı daha iyi görmelisiniz. Türkiye'nin artan gücü ve etkisi en başta sizin çıkarınızadır. Değerimizi bilin. Bölgede Türkiyesiz bir istikrar düşünülemez" mesajını verdi.
Gül, zirve başlarken BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un verdiği yemekte Obama ile bir araya geldi.
ABD Başkanı Obama, Gül'e Amerikalı basketbolcuların İstanbul'daki şampiyonluğu üzerine, "Kusura bakmayın, sizi yendik" diyor. Gül de, "Kutlarız ama futbolda karşılaşsaydık aynı şey olmazdı" karşılığını veriyor.
Basket söyleşisi ardından 3 konu görüşülüyor:
Irak, PKK terörü, Ortadoğu barış süreci.
Cumhurbaşkanı Gül, PKK'nın Kuzey Irak'tan yaptığı saldırılar karşısında, Irak yönetiminin ve ABD'nin daha etkili önlemler almasını istiyor. Bugüne dek sağlanan desteğe teşekkür ediyor, "Ancak bu yetmez" diyor.
Irak'ın geleceği, İsrail, Filistin ilişkileri değerlendiriliyor.
PKK'nın Irak için de tehdit oluşturduğunu anlatıyor Gül.
Cumhurbaşkanı Gül'e İran lideri Ahmedinecad'la yaptığı görüşmeyi soruyoruz.
İran'ın nükleer programının denetimi ve Türkiye üzerinden gerçekleştirilecek uranyum zenginleştirmeye dönük "takas anlaşması"nın gerçekleştirilmesi konusunda hayli iyimser Gül.
Ahmedinecad'la görüşmesinin sonucunu tek cümleyle açıkladı:
"İran'ın katkısını göreceksiniz. Bir hafta içinde olumlu adımlar atılacak. Irak büyük bir devlet, saygın ve onurlu bir çözüm olursa nükleer kriz yeni bir savaşa sürüklenmeden aşılır. İran'a yönelik bir saldırı Irak'la savaşa benzemez. Diplomasi tek yoldur. Türkiye olarak bizim girişimlerimizden Batı da memnun oluyor. Bir çözüm bulunacak."
Cumhurbaşkanı Gül, BM zirvesinden Türkiye'nin yükselen gücünün "de facto" olarak bütün forumlarda, devlet ve hükümet başkanları düzeyinde yapılan ikili görüşmelerde ve ABD medyasıyla yapılan söyleşilerde gözlenmesinden memnun, New York'tan ayrılarak Boston'a geçiyor. Dönüş pazara...

Â