Gabb Toplantısı Diyarbakır'da Yapıldı

Diyarbakır'da düzenlenen Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği'nin (GABB) 2010 yılı 2. Dönem Olağan Meclis Toplantısı'nda 2011 yılı mali bütçe görüşmeleri yapıldı.

Bağlar Belediyesi Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya birlik üyesi belediyeler katıldı. GABB Genel Sekreteri İsmail Doğan'ın gündeme ilişkin sunumunun ardından GABB Başkanı Osman Baydemir, birliğin bugüne kadar yürüttüğü seminer, konferans, çalıştayların Yerel Yönetimler Akademisi ile birlikte vizyona kavuştuğunu belirterek, bir hafta süren eğitim çalışmalarına 18 uzman ve 35 belediyeden 41 belediye çalışanının katıldığını söyledi. 2 gün süren belediye başkanları eğitim seminerinin ise 8 uzman
tarafından verildiğini ve 66 belediye başkanının bundan istifade ettiğini ifade eden Baydemir, "Aynı şekilde Yerel Yönetimlerde Eşitlik Komisyonları Eğiticinin Eğitimi seminerine, 55 belediyeden148 meclis üyesi, il genel meclis üyesi kadın katıldı. Eğitimleri Diyarbakır'da merkezileştirmedik. Diyarbakır'ın yanısıra Kızıltepe, Batman, Silopi, Van ve Doğubayazıt'ta eğitimciler eğitimi gerçekleştirildi" dedi.
Türkiye Belediyeler Birliği'yle ortaklaşa düzenlenen ve 2 gün süren mevzuat bilgilendirme toplantısının ise Antalya'da yapıldığını belirten Baydemir, "Toplantıya Birlik üyesi 20 belediye başkanı, 5 belediyenin başkan yardımcısı, 28 belediyenin ise birim yöneticileri katıldı. Böylece 53 arkadaşımız bundan istifade etti" diye konuştu.
Kurumsallaşma çabası içinde öne çıkan ikinci adımın Etüt Plan Birimi'nin çalışmaları olduğunu anlatan Baydemir, bu birimin teknik danışmanlık hizmeti sunduğunu belirterek şunları söyledi:
"Örneğin Eğil Belediyesi'nin revizyon imar planını hazırladı, plan değişiklikleri yapıldı. Su Arıtma Tesisi Projesi'nin maliyeti, kamulaştırma bedeli çıkarıldı. Ve Eğil Barajı kenarına tesis ve park projesi hazırlandı. Aynı şekilde Kadın Parkı Projesi gerçekleştirildi. Baraj çevresine yeşil alan düzenlemesi için proje hazırlandı. Bunların dışında Mardin Sürgücü, Derik, Kulp'un Ağaçlı, Tunceli, Lice, Bismil, Kocaköy gibi belediyelerin başta imar olmak üzere çeşitli altyapıya ilişkin projelerin
oluşturulmasında önemli bir çaba ortaya konuldu."
Dış İlişkiler Müdürlüğü çalışmaları da özellikle uluslararası ilişkiler ile ekonomik kaynağa ulaşımda önemli bir çabanın sahibi olduğunu anımsatan Baydemir, üye belediyelerin çalışmaları için birçok proje hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlara sunulduğunu bildirdi. Baydemir, "Örneğin Tatvan Belediyemiz için Tarım ve Balıkçılık Forumu'na sunulmak üzere 'organik tarım projesi'; Viranşehir Belediyemize el sanatlarını geliştirme projesi hazırlandı. Çok sayıda projenin çevirileri yapıldı. Kardeş kent
çalışmalarında önayak olundu ve teknik yazışmaları gerçekleştirildi. Bu çabalarımızı 2011'de daha da büyütmek, bütçemize paralel bir performans programı hazırlamalıyız" dedi.
Toplantı, birliğin 2010 yılı çalışmalarının anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından gündem maddeleri tartışılmasıyla devam etti.