Mahmur Ve Kandil'den Gelen Barış Grubu Davasına Devam Edildi

Barış ve Demokratik Çözüm Grubu üyesi 7 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına devam edilirken sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Kandil ve Mahmur'dan gelen Barış ve Demokratik Çözüm Grubu üyesi 7 kişinin yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Mustafa Ayhan, Hüseyin İpek, Nurettin Turgut ile avukatları, Meral Danış Beştaş, Fethi Gümüş, Sezgin Tanrıkulu, Ferda Miran, Mehmet Emin Aktar, Rehşan Bataray Saman, Hamit Turgut hazır bulunurken, Mahmur Mülteci kampına dönen tutuksuz sanıklar ise duruşmaya katılmadı. Duruşmayı BDP il ve ilçe yöneticileri, Yenişehir Belediye
Başkanı Selim Kurbanoğlu ile tutuklu sanıkların yakınları izledi. Duruşmada söz alan, sanık avukatı Fethi Gümüş, grup üyelerinin 3 farklı mahkemede yargılanmaya başlandığını isnat edilen suçların aynı olmasına rağmen 3 mahkemenin farklı kararlar verdiğini belirtti. Gümüş, sanıkların Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine gelmelerinin suç teşkil etmediğini, çağrının içeriğine bakıldığında barışçıl bir çağrı olduğunu ifade etti.
Barış Grubu üyelerinin Türkiye'ye ilk geldiklerinde serbest bırakılmalarının dönemin konjonktürü ile ilgili bir durum olduğunu kaydeden sanık avukatı Meral Danış Beştaş, tutuklanmalarının da Kürt sorunun çözümündeki konjonktürel durumun etkili olduğunu ve gelinen aşamada PKK'nın ateşkes ilan ettiği Kürt sorunun çözümü noktasında konjonktürün değiştiğini, bu durumda sanıkların serbest bırakılmasını talep etti. Sanık avukatları yaptıkları esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için ek süre talebinde
bulunarak müvekkillerinin tahliyesini talep etti. Savunmaların ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, sanıklarının tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme sanıkların tutukluluk hallerini devamına ve sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlama için duruşmayı erteledi.