Kabarık terör dosyasıyla ABD'ye gitti

Ankara'da önceki gün gerçekleştirilen güvenlik zirvesine katılmayan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, PKK ter...


Ankara'da önceki gün gerçekleştirilen güvenlik zirvesine katılmayan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, PKK terör örgütüne karşı askeri, psikolojik, sosyolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel tüm alanlarda alınacak tedbirler konusunda kritik görüşmeler yapmak üzere, kabarık bir terör dosyasıyla ABD'ye gittiği öğrenildi. Fidan'ın dosyasında Türkiye'nin daha önce ABD'li ve Iraklı yetkililere ulaştırdığı PKK terör örgütünün kritik isimlerinden oluşan 248 kişilik listenin de olduğu ve listedekilerin teslim edilmesi konusundaki talebin yineleneceği kaydedildi.  
Alınan bilgiye göre, hükümet, referandumun ardından gündeminin ilk sırasına terörle mücadeleyi koydu. Başbakanlık kaynakları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi ve bir çözüme kavuşturulması için atılması gereken adımlar konusunda çalışmaların başlatıldığını belirtti.
Kaynaklar, konuyla ilgili görüşmeler yapmak üzere MİT Müsteşarı Fidan'ın geçtiğimiz cumartesi ABD'ye gittiğini söyledi. Fidan, önceki gün Başbakanlık Resmi Konutu'nda Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi'ne katılamamış, yerine yardımcısı Afet Güneş toplantıya girmişti. 

CIA ile görüşme
Kaynaklar, Fidan'ın başta CIA yetkilileri olmak üzere çok sayıda üst düzey yetkiliyle bir araya geleceğini belirtti. Kaynaklar, Fidan'ın yapacağı görüşmelerde, ABD Başkanı Barack Obama tarafından terör örgütü olduğu ilan edilen PKK'nın oluşturduğu tehdidin sadece Türkiye'yi değil, Irak'ı da etkilediği, bunun bölgede derin bir kaygıya neden olduğu ve bunun giderilmesi noktasında atılması gereken adımları gündeme getireceğini söyledi.
Fidan'ın temaslarında terör örgütünün Almanya, Fransa, Belçika gibi birçok Avrupa ülkesindeki faaliyetlerinin önlenmesi konusunda da görüş alışverişinde bulunacağı kaydedildi.
Fidan'ın, konuyla ilgili olarak ABD'li mevkidaşları ve diğer yetkililerle istihbari konular ve bundan sonraki adımlar noktasında önemli görüşmeler yapacağı ifade edildi. 

Liste de çantada
Fidan'ın yapacağı görüşmelerde gündeme Türkiye'nin, Irak'tan iadesini istediği, aralarında Murat Karayılan ve Duran Kalkan gibi kritik isimlerin de bulunduğu örgütün üst düzey yöneticilerinin yer aldığı 248 kişilik listenin de gelmesi bekleniyor.
Başbakanlık kaynakları, ayrıca terör örgütünün aldığı "eylemsizlik kararı"na ilişkin olarak, "ister uzasın ister uzamasın" hiçbir şekilde herhangi bir pazarlığın söz konusu olmayacağını belirtti.