11. Uluslararası Ortak Kriterler Konferansı

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, TSE'nin standart belirleme çalışmalarında uluslararası düzeyde büyük aşama kaydettiğini belirterek, Avrupa Birliği standartlarının yüzde 99'unu gerçekleştirerek milli standart haline getirdiklerini söyledi

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, TSE'nin standart belirleme çalışmalarında uluslararası düzeyde büyük aşama kaydettiğini belirterek, Avrupa Birliği standartlarının yüzde 99'unu gerçekleştirerek milli standart haline getirdiklerini söyledi.
TSE'nin ev sahipliğinde düzenlenen 11'inci Uluslararası Ortak Kriterler Konferansı Antalya'da başladı.
TSE Başkanı Büyükhelvacıgil, bilişim güvenliğine yönelik ortak kriterler alanındaki son gelişmelerin paylaşılabilmesi için önemli bir 'iletişim platformu' özelliği taşıyan konferansın açılışında konuştu. TSE'nin standart belirleme çalışmalarında uluslararası düzeyde büyük aşama kaydettiğini belirten Büyükhelvacıgil, Avrupa Birliği standartlarının yüzde 99'unun uyumunun gerçekleştirildiğini söyledi.
Türk Standartları Enstitüsü'nün üretici ve tüketici arasındaki ilişkilerin gelişmesinde köprü görevi üstlendiğini belirten TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, TSEnin, Türk sanayisinin dünya ile rekabet edebilmesinde anahtar rol oynayan tek milli belgelendirme kuruluşu olduğunu belirterek şöyle konuştu: "TSE, sorunların değil çözümün bir parçası olma anlayışı içerisinde, Türk mallarının küresel pazarlarda karşılaştığı engellerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak içi yoğun çaba harcıyor."
"TSE olarak AB Standard Teşkilatları CEN ve CENELEC kuruluşlarına tam üye olmak en büyük hedefimiz" diyen TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, "halen bağlı üye statüsünde oldukları CEN ve CENELEC'e tam üyelik için AB standardlarının yüzde 80'inin milli standart olarak kabul edilmesi şartı var ve biz kurum olarak bu oranı çoktan geçtik" diye konuştu.
Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı'nın (ISO) 15- 17 Eylül tarihlerinde Norveçin başkenti Oslo da gerçekleştirilen 33üncü Genel Kurulunda ISO Konseyine seçildi. Toplam 94 ülkenin oy kullandığı seçimde TSE aldığı 62 oy ile en yüksek oyu alan ülke olarak ISO Konseyi'ne girdi.
Büyükhelvacıgil, bilgi teknolojileri ürün ve sistemlerinin güvenlik seviyelerinin belirlenmesi, bağımsız laboratuvarlarda test edilebilmesi için geliştirilen Ortak Kriterler konusunda, TSE'nin 2003 yılından bu yana çalışmalar yürüttüğünü söyledi. TSE'nin 2003 yılında Ortak Kriterleri Tanıma Sözleşmesini imzaladığını ve 2008 yılından bu yana da Ortak Kriterler konusunda belgelendirme yaptığına işaret eden Büyükhelvacıgil, "TSE Uluslararası Ortak Kriterler denetiminden Nisan 2010'da başarı ile geçmiş ve
'Sertifika Üreten Ülke - Authorizing Country' unvanını almaya hak kazanmıştır" dedi.
Kurumunun 2009 yılından bu yana 'Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi -TS ISO/İEC 27001' belgelendirmesi yaptığını ifade eden Tahir Büyükhelvacıgil, SPK'dan Türk Telekom'a, Eczacıbaşı Bilişim'den Boydak Holding'e, PTTden TTNET'e, TÜRKSAT'dan Mehmetçik Vakfı'na kadar toplam 24 kurulaşa 'Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi' belgesi verdiklerini söyledi.
TSE olarak görevleri arasında kişilerin ve kurumların gelişen bilişim teknolojileri ile ortaya çıkan tehdit unsurlarına karşı gizliliğini ve güvenliğini korumayı eklediklerini anlatan Büyükhelvacıgil, "Böylece enstitümüz Türkiyenin milli güvenliği ile ilgili rol üstlenerek ülke için önemini daha da artırdı" dedi.
Antalya'da 23 Eylül'e kadar devam edecek konferansa 33 ülkeden 400 bilişim güvenliği konusunda dünyaca ünlü uzmanlar katılıyor.
(SÇ-HO-Y)